الثلاثاء, تشرين2 5, 2024

Εγκαίνια Κέντρου Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Αμπελοοινικού Τομέα στο Βουνί Λεμεσού

Εγκαίνια Κέντρου Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Αμπελοοινικού Τομέα στο Βουνί Λεμεσού

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στα εγκαίνια του Κέντρου Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Αμπελοοινικού Τομέα στο Βουνί Λεμεσού

Με μεγάλη χαρά εγκαινιάζω το Κέντρο Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Αμπελοοινικού Τομέα στη γραφική κοινότητα Βουνιού το οποίο υπάγεται στα «Κρασοχώρια Λεμεσού». Με την παρουσία μου σήμερα εδώ θέλω να τονίσω ότι η διεξαγωγή εκδηλώσεων που στοχεύουν στην ανάδειξη της πλούσιας αμπελοοινικής παράδοσης του τόπου μας έχει μεγάλη σημασία. Εκδηλώσεις όπως η σημερινή συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός ελπιδοφόρου κλίματος για τον τόπο αναδεικνύοντας το ενδιαφέρον όλων για να κρατηθεί ζωντανή η κυπριακή ύπαιθρος και να δημιουργηθούν περαιτέρω προοπτικές για το μέλλον των ορεινών μας περιοχών, οι πλείστες των οποίων είναι αμπελοοινικές.

Το Βουνί, που σημαίνει μικρό βουνό, εμφανίζεται ήδη από τους μεσαιωνικούς χρόνους σε ενετικούς χάρτες. Η τοποθεσία και το υψόμετρο όπου είναι κτισμένο αποτέλεσε διαχρονικά σημαντικό κέντρο στον αμπελοοινικό τομέα και όχι τυχαία, αφού η καλλιεργήσιμη γη καλυπτόταν κυρίως από αμπελώνες. Αν και τις τελευταίες δεκαετίες περιορίστηκε η αμπελοκαλλιέργεια και η οινοπαραγωγή στην περιοχή, το Βουνί δεν παύει να έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία για τον αμπελοοινικό τομέα, αλλά και για τον τόπο ευρύτερα, διατηρώντας αξιοθέατα όπως το Παλιό Δημοτικό Σχολείο, τον Ελιόμυλο, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, τη Χαβούζα, το Βυζαντινό Μουσείο, την Παλιά Βρύση, και σήμερα, το νεοσύστατο Κέντρο Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Αμπελοοινικού Τομέα.

Το Κέντρο Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Αμπελοοινικού Τομέα στοχεύει να διαδραματίσει σημαντικό εκπαιδευτικό ρόλο για όλους τους εμπλεκόμενους στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοπαραγωγή προβάλλοντας τον τοπικό χαρακτήρα και τη σημασία του Οινοπεδίου των «Κρασοχωριών Λεμεσού». Όπως όλοι ενδεχομένως να γνωρίζετε, οι εγκεκριμένοι οινοποιοί που δραστηριοποιούνται εντός αυτής της παραδοσιακής γεωγραφικής περιοχής της Κύπρου έχουν το δικαίωμα παραγωγής οίνου με την ομώνυμη προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) «Κρασοχώρια Λεμεσού».

Δεν είναι επομένως τυχαίο ότι σήμερα στο Κέντρο αυτό παρουσιάζονται τα αποτελέσματα μιας καινοτόμου εργασίας με τίτλο “OenoWatch” η οποία αξιοποιεί τεχνολογία αιχμής και εμπίπτει στα πλαίσια εφαρμογής της γεωργίας ακριβείας στην αμπελουργία. Όπως θα επεξηγηθεί από την ομάδα του Έργου, η χρήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) εξοπλισμένου με πολυφασματικούς αισθητήρες που συλλέγουν τηλεπισκοπικά δείκτες στοχεύει στη φυτοπροστασία ακριβείας των αμπελώνων. Με την εφαρμογή επεμβάσεων φυτοπροστασίας, στο ακριβές στάδιο που χρειάζεται, μειώνεται η περιβαλλοντική επιβάρυνση, ενώ προστατεύεται το οικοσύστημα και η βιοποικιλότητα, επιτυγχάνεται η υψηλή ποιότητα σταφυλιών και παραγόμενου οίνου και διαφυλάσσεται η υγεία των αμπελουργών και των καταναλωτών.

Όλα όσα έχω αναφέρει είναι πλήρως εναρμονισμένα με τους Στόχους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την περίοδο 2023 -2027. Οι «Υλικές και Άυλες Επενδύσεις στην Καινοτομία» συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο Παρεμβάσεων οικονομικής στήριξης στον αμπελοοινικό τομέα. Στόχος είναι η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, διαδικασιών και τεχνολογιών παραγωγής καθώς και άλλων επενδύσεων που προσθέτουν αξία στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Σε αυτό το πλαίσιο είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2024 το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών θα προκηρύξουν από κοινού την εν λόγω Παρέμβαση με δικαιούχους τους εγκεκριμένους οινοποιούς. Τα Κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης μπορούν να συμμετέχουν στη δράση που ασκούν οι εν λόγω δικαιούχοι. Η συνολική ενωσιακή ενίσχυση για την εφαρμογή της Παρέμβασης ανέρχεται σε €595.000 για όλη τη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου. Διατηρείται επίσης η δυνατότητα αύξησης του εν λόγω ποσού αναλόγως του ενδιαφέροντος που θα υπάρξει.

Φίλες και φίλοι,

Η παρουσία μου στη σημερινή εκδήλωση επιβεβαιώνει τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη στον ιδιαίτερα ευαίσθητο αμπελοοινικό τομέα και συμβολίζει την εξαιρετική προτεραιότητα που επιδεικνύει στη διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη των αμπελοοινικών περιοχών του τόπου. Ιδιαίτερα, ως αρμόδιο Υπουργείο, κατανοούμε πλήρως ότι η επιτυχία του αμπελοοινικού τομέα σχετίζεται με τις συνεχείς και μεγάλες προκλήσεις οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται δραστικά. Ως εκ τούτου, για την περίοδο που διανύουμε μέχρι και το 2027, το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα διαθέσει μέσα από τις Παρεμβάσεις του αμπελοοινικού τομέα πέρα των €22 εκατ. σε αμπελουργούς και οινοποιούς.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις συγχαίρω τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης για τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν, με σκοπό την πρόοδο αυτής της σημαντικής από κάθε άποψη Κοινότητας του τόπου μας. Τονίζω για ακόμη μια φορά ότι για το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος η προστασία, η ανάδειξη και η προώθηση του αμπελοοινικού τομέα και των παραδοσιακών προϊόντων αποτελούν στρατηγική επιλογή.

Σας ευχαριστώ.

Listen Live