Το UN Women μεταδίδει από τη Γαζα
Περισσότεροι από 24.620 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας και περισσότεροι από 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 1 εκατομμυρίου γυναικών και κοριτσιών. Ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας —περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι— αντιμετωπίζει οξεία επισιτιστική ανασφάλεια.
Αυτά τα στοιχεία και πολλά άλλα παρουσιάζονται στο « Ειδοποίηση φύλου: Ο αντίκτυπος των φύλων της κρίσης στη Γάζα », που δημοσιεύθηκε στις 19 Ιανουαρίου από τις Γυναίκες του ΟΗΕ, το οποίο δείχνει πώς η κρίση στη Γάζα βιώνεται διαφορετικά από άνδρες και γυναίκες, αγόρια και κορίτσια, ηλικιωμένους και οι νέοι.
«Τώρα όλα έχουν χαθεί και το μέλλον είναι τόσο αβέβαιο», είπε σε συναγερμό μια γυναίκα από την πόλη της Γάζας, η οποία εκτοπίστηκε στο Khan Younis. Πρόσθεσε, «Κυρίως: θα επιστρέψω ποτέ στο σπίτι;»
Το UN Women εργάζεται στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη από το 1997 για να βοηθήσει τις γυναίκες και τα κορίτσια να επιτύχουν τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά τους δικαιώματα, καλύπτοντας παράλληλα τις ανθρωπιστικές τους ανάγκες. Κατά την περίοδο από το 2008 έως τις 7 Οκτωβρίου 2023, ο ΟΗΕ κατέγραψε τις δολοφονίες 6.542 Παλαιστινίων αμάχων σε εχθροπραξίες, με γυναίκες και κορίτσια να αποτελούν λιγότερο από το 14 τοις εκατό αυτού του αριθμού. Ωστόσο, από τις 7 Οκτωβρίου, οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούν περίπου το 70 τοις εκατό των θανάτων της περιοχής.
Τα δύο μόνο καταφύγια γυναικών στη Γάζα, και τα δύο στην πόλη της Γάζας, είναι πλέον κλειστά και οι τηλεπικοινωνίες και οι διακοπές ρεύματος περιορίζουν σοβαρά τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών εξ αποστάσεως. Ο αριθμός των νοικοκυριών όπου μια χήρα έχει την αποκλειστική ευθύνη να ταΐσει, να προστατεύσει και να φροντίσει την οικογένειά της μπορεί να έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 3.000, καθώς άνδρες έχουν σκοτωθεί σε όλη τη Γάζα. Αυτοί οι θάνατοι μπορεί επίσης να είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 10.000 παιδιά να χάσουν τον πατέρα τους.
Το μόνο λειτουργικό μαιευτήριο στη βόρεια Γάζα αναμένεται να ξεμείνει από καύσιμα, με την παράδοση περαιτέρω καυσίμων να αντιμετωπίζεται σοβαρά λόγω της ανασφάλειας.
«Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου την ημερομηνία λήξης μου, πήγα στο νοσοκομείο γνωρίζοντας ότι διακινδύνευα τη ζωή μου και του πολυαναμενόμενου μωρού μου», είπε μια γυναίκα που αναφέρεται στην προειδοποίηση. «Ο γιατρός μου αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μια ιδιωτική κλινική που δεν ήταν πλήρως εξοπλισμένη καθώς ήταν η μόνη διαθέσιμη λύση εκείνη την εποχή».
«Κινδύνεψα τη ζωή μου και ελπίζω ότι δεν έφερα το μωρό μου σε αυτόν τον κόσμο για να σκοτωθεί χωρίς λόγο!» αυτή πρόσθεσε.
Με την οξεία επισιτιστική ανασφάλεια σε πρωτοφανή επίπεδα, οι γυναίκες και τα κορίτσια αναμένεται να πληγούν περισσότερο, όπως τείνουν οι γυναίκες όταν η πρόσβαση σε τρόφιμα είναι περιορισμένη. Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες διατρέχουν ακόμη υψηλότερους κινδύνους για την υγεία και τον υποσιτισμό, τόσο για τις ίδιες όσο και για τα μωρά τους.
Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών συνεχίζουν να λειτουργούν παρά τις εχθροπραξίες, αλλά πολλά μέλη του προσωπικού εκτοπίζονται βίαια και η πλειονότητα της φυσικής υποδομής τους έχει καταστραφεί. Δέκα από τις δώδεκα γυναικείες οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας ανέφεραν ότι λειτουργούσαν τουλάχιστον εν μέρει τον Νοέμβριο του 2023.
Το UN Women προσπάθησε να αντιμετωπίσει την κρίση ως μέρος του εξάμηνου πλαισίου ανταπόκρισής του . Σύμφωνα με αυτήν την κατηγορία, οι Γυναίκες των Ηνωμένων Εθνών έχουν συμπροεδρεύσει της Ομάδας Εργασίας για το Φύλο στην Ανθρωπιστική Δράση και το Δίκτυο Πρόληψης της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης και Κατάχρησης σε εθνικό επίπεδο και έχει εργαστεί για τον συντονισμό της παροχής βοήθειας, διασφαλίζοντας ότι οι ανάγκες των γυναικών λαμβάνονται υπόψη στην ανθρωπιστική απάντηση.
Επί τόπου, μέσω μιας συνεργασίας με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, η UN Women έχει παράσχει επείγουσα επισιτιστική βοήθεια σε περισσότερα από 14.000 νοικοκυριά με επικεφαλής γυναίκες, που αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο όλων των νοικοκυριών με επικεφαλής γυναίκες στη Γάζα.
Η UN Women υποστήριξε τη διανομή 14.000 κιτ αξιοπρέπειας, 2.300 πακέτων χειμερινών ρούχων, 3.200 γυναικείων κιτ και 3.793 παιδικών κιτ σε συνεργασία με την Αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο και την Ιορδανική Χασεμιτική Φιλανθρωπική Οργάνωση. Με τοπικούς εταίρους στη Γάζα, οι UN Women παρείχαν επίσης ψυχαγωγικές δραστηριότητες για 2.500 παιδιά και
Όμως μια τέτοια βοήθεια δεν είναι καθόλου επαρκής. Όλοι οι οργανισμοί που συμμετείχαν στην προειδοποίηση ανέφεραν ότι οι πιο επείγουσες ανάγκες τους ήταν πρόσθετη χρηματοδότηση, ενισχυμένες συνεργασίες και επενδύσεις στην ασφάλεια και την ασφάλεια. Ο εκτοπισμός σχεδόν 2 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει προκαλέσει έντονη πίεση στα σπάνια τρόφιμα, ενέργεια και νερό. Και καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, οι μηχανισμοί αντιμετώπισης των ατόμων διαβρώνονται γρήγορα.
«Πολλοί ηλικιωμένοι σαν εμάς έμειναν πίσω και έχουν αφεθεί στη μοίρα μας», είπε μια 72χρονη γυναίκα στην πόλη της Γάζας, που αναφέρεται στην προειδοποίηση. «Είμαι φοβισμένος, εξαντλημένος και περιμένω το χειρότερο. Ο Θεός θα μας ελεήσει».