Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε τη Δευτέρα ψήφισμα με στόχο την επίτευξη συνολικής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός σε τρεις φάσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, με την πρέσβη των ΗΠΑ Linda Thomas-Greenfield να λέει στα μέλη «σήμερα, ψηφίσαμε υπέρ της ειρήνης».
Το κείμενο που συνέταξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες καλεί τη Χαμάς να αποδεχθεί μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκε στις 31 Μαΐου από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η οποία έχει ήδη γίνει αποδεκτή από το Ισραήλ.
Εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία με 14 ψήφους υπέρ και αποχή της Ρωσίας , το ψήφισμα προτρέπει επίσης και τα δύο μέρη να εφαρμόσουν πλήρως τους όρους της πρότασης « χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όρους. ”
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν περιέγραψε τη συμφωνία ως «όχι απλώς μια κατάπαυση του πυρός που θα ήταν αναπόφευκτα εύθραυστη και προσωρινή», αλλά μια που θα παρείχε ένα «διαρκές τέλος στον πόλεμο».
Πρόσθεσε ότι οι όροι της συμφωνίας είχαν διαβιβαστεί από το Κατάρ στην ηγεσία της Χαμάς.
Τριφασική προσέγγιση
Η πρόταση προβλέπει μια προσέγγιση τριών φάσεων για να διασφαλιστεί ένα διαρκές και ολοκληρωμένο τέλος των μαχών.
Η πρώτη φάση περιλαμβάνει «άμεση, πλήρη και πλήρη κατάπαυση του πυρός με απελευθέρωση ομήρων συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων και τραυματιών, την επιστροφή των λειψάνων ορισμένων ομήρων που έχουν σκοτωθεί και την ανταλλαγή Παλαιστινίων αιχμαλώτων».
Απαιτεί την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τις «κατοικημένες περιοχές» της Γάζας, την επιστροφή των Παλαιστινίων στα σπίτια και τις γειτονιές τους σε όλο τον θύλακα, συμπεριλαμβανομένου του βορρά, καθώς και την ασφαλή και αποτελεσματική διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε κλίμακα.
Οριστική λήξη των εχθροπραξιών
Η δεύτερη φάση θα έβλεπε ένα μόνιμο τέλος στις εχθροπραξίες «με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των άλλων ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα».
Στην τρίτη φάση , «ένα μεγάλο πολυετές σχέδιο ανοικοδόμησης για τη Γάζα» θα ξεκινούσε και τα λείψανα τυχόν νεκρών ομήρων που ήταν ακόμα στη Λωρίδα θα επέστρεφαν στο Ισραήλ.
Το Συμβούλιο υπογράμμισε επίσης τη διάταξη της πρότασης ότι εάν οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν περισσότερο από έξι εβδομάδες για τη φάση πρώτη, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις .
Καμία εδαφική αλλαγή
Στο ψήφισμα, το Συμβούλιο Ασφαλείας απορρίπτει κάθε προσπάθεια δημογραφικής ή εδαφικής αλλαγής στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε ενεργειών που μειώνουν το έδαφος του θύλακα.
Το κείμενο επαναλαμβάνει επίσης την «αταλάντευτη δέσμευση» του Συμβουλίου στο όραμα της λύσης δύο κρατών όπου δύο δημοκρατικά κράτη, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη, ζουν δίπλα-δίπλα ειρηνικά εντός ασφαλών και αναγνωρισμένων συνόρων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.
«Σε αυτό το πλαίσιο τονίζει τη σημασία της ενοποίησης της Λωρίδας της Γάζας με τη Δυτική Όχθη υπό την Παλαιστινιακή Αρχή», προστίθεται στο ψήφισμα.
Η Χαμάς πρέπει να αποδεχθεί τη συμφωνία: ΗΠΑ
Οι μάχες θα μπορούσαν να σταματήσουν σήμερα εάν η Χαμάς συμφωνήσει με τη συμφωνία που έχει τώρα εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, δήλωσε η πρέσβης των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ .
Η Χαμάς πρέπει τώρα να δει ξεκάθαρα ότι η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη, «ενωμένη πίσω από μια συμφωνία που θα σώσει ζωές και θα βοηθήσει τους Παλαιστίνιους αμάχους στη Γάζα να αρχίσουν να ανοικοδομούν και να θεραπεύονται. Ενωμένοι πίσω από μια συμφωνία που θα επανενώσει τους ομήρους με τις οικογένειές τους μετά από οκτώ μήνες αιχμαλωσίας».
Ο πρεσβευτής Thomas-Greenfield είπε ότι υπάρχει τώρα μια ευκαιρία να χαράξει μια νέα πορεία και οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι το Ισραήλ τηρεί τις υποχρεώσεις του, «υποθέτοντας ότι η Χαμάς αποδέχεται τη συμφωνία».
Σήμερα είναι το τέταρτο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καθιστά σαφές ότι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί ο κύκλος της βίας «είναι μέσω μιας πολιτικής διευθέτησης», πρόσθεσε.
Αλγερία: «Οι ζωές των Παλαιστινίων έχουν σημασία»
Ο Αλγερινός Πρέσβης Amar Bendjama είπε ότι οι συμπατριώτες του «αισθάνονται βαθιά» τα βάσανα των Παλαιστινίων και με τη δική τους ιστορία αγώνα ενάντια στην αποικιακή κατοχή, «κατανοούν πλήρως και υποστηρίζουν» τις νόμιμες και δίκαιες απαιτήσεις του παλαιστινιακού λαού.
«Ως ελεύθερος και αξιοπρεπής λαός, οι Παλαιστίνιοι δεν θα δεχτούν ποτέ να ζουν υπό κατοχή. Δεν θα παραιτηθούν ποτέ από τον αγώνα τους για την απελευθέρωση», είπε.
Τονίζοντας ότι η μόνη κατευθυντήρια αρχή της Αλγερίας ήταν να σώσει ζωές Παλαιστινίων, είπε ότι η χώρα του δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή μπροστά στη συλλογική τιμωρία κατά του παλαιστινιακού λαού.
«Οι ζωές των Παλαιστινίων έχουν σημασία», τόνισε.
Είπε ότι η Αλγερία ψήφισε υπέρ του σχεδίου, επειδή αντιπροσωπεύει ένα βήμα προς μια άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός. «Αυτό το κείμενο δεν είναι τέλειο, αλλά προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας στους Παλαιστίνιους καθώς η εναλλακτική είναι η συνεχιζόμενη δολοφονία και η ταλαιπωρία... Ψηφίσαμε αυτό το κείμενο για να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία», πρόσθεσε.
«Είναι ώρα να σταματήσουμε τη δολοφονία».