Η κατάσταση στη χώρα συνεχίζει να επιδεινώνεται, με συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Μαριούπολη, το Σούμι, το Χάρκοβο, το Τσερνίχιβ, το Σιεβιεροντόνετσκ και το Βόρειο Κίεβο. Μεταξύ 24 και 19 Μαρτίου, η OHCHR κατέγραψε 2.361 απώλειες αμάχων, συμπεριλαμβανομένων 902 ανθρώπων που σκοτώθηκαν, ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί είναι πιθανό να είναι σημαντικά υψηλότεροι (πηγή: OCHA). Στις 20 Μαρτίου, ένας πύραυλος έπληξε ένα εμπορικό κέντρο στο βόρειο Κίεβο, καταστρέφοντας το κτίριο και με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον οκτώ ατόμων.
Εν τω μεταξύ, στην περιοχή Sumy, ο βομβαρδισμός ενός χημικού εργοστασίου οδήγησε σε διαρροή σε δεξαμενή 50 τόνων αμμωνίας στις 21 Μαρτίου, με τραυματισμό ενός ατόμου στο χημικό εργοστάσιο.
Η Ουκρανία απέρριψε το αίτημα της Ρωσικής Ομοσπονδίας να παραδώσει την πόλη της Μαριούπολης, η οποία υπήρξε το επίκεντρο των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών την περασμένη εβδομάδα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας ζήτησε τη διαπραγμάτευση ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου από τη Μαριούπολη, καθώς τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό γίνονται όλο και πιο σπάνια για τους αμάχους που έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη. Από τις 21 Μαρτίου, μόνο οκτώ ανθρωπιστικοί διάδρομοι έχουν συμφωνηθεί από τις κυβερνήσεις της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, περιορίζοντας τις ευκαιρίες για εκκένωση πολιτών εν μέσω συνεχιζόμενων βομβαρδισμών.
Η αυξανόμενη ένταση του πολέμου συνέβαλε στον αυξανόμενο εσωτερικό εκτοπισμό και τη διασυνοριακή μετακίνηση. Από τις 19 Μαρτίου, πάνω από 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία και πέρασαν σε γειτονικές χώρες. Ο ΔΟΜ εκτιμά ότι ο πόλεμος έχει ήδη οδηγήσει στον εσωτερικό εκτοπισμό περίπου 6,48 εκατομμυρίων ανθρώπων. Σύμφωνα με την Οδηγία Προσωρινής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη μέλη εργάζονται για την παροχή άμεσης υποστήριξης και οδών επανεγκατάστασης για τους Ουκρανούς πρόσφυγες, ενώ οι ανθρωπιστικοί εταίροι σε συντονισμό με τις προξενικές αρχές και τις συμμετέχουσες κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να διευκολύνουν τις υπηρεσίες επαναπατρισμού, προσωρινής μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης εκτοπισμένων υπηκόων τρίτων χωρών . Τόσο για τους πληγέντες από την κρίση εκτός Ουκρανίας, όσο και για τους εσωτερικά εκτοπισμένους, Η πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα και τη θέση της σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας, τη νόμιμη διαμονή και απασχόληση, τις μεταφορές και την εξελισσόμενη κατάσταση στη χώρα και στα σημεία ελέγχου των συνόρων παραμένει περιορισμένη. Ο ΔΟΜ, μαζί με εταίρους ΜΚΟ και τοπικές αρχές, δημιουργεί σημεία πληροφόρησης, μοιράζεται ενημερωμένες πληροφορίες για τοπικές υπηρεσίες και επεκτείνει το δίκτυο των τηλεφωνικών γραμμών επικοινωνίας και των οδών παραπομπής.