ΒΗΡΥΤΟΣ, 3 Ιανουαρίου 2023 – Ο αριθμός των παιδιών στο Λίβανο που αντιμετωπίζουν επίπεδα κρίσης πείνας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 14% στις αρχές του τρέχοντος έτους, εκτός εάν ληφθούν επείγοντα μέτρα, προειδοποίησε σήμερα η Save the Children.
Τέσσερα στα 10 παιδιά πρόσφυγες από το Λίβανο και τη Συρία στη χώρα αντιμετωπίζουν επί του παρόντος υψηλή οξεία επισιτιστική ανασφάλεια - Φάση 3 και άνω στο σύστημα ταξινόμησης οξείας επισιτιστικής ασφάλειας IPC - λόγω επισιτιστικής κρίσης που προκαλείται από χρόνια οικονομικής αστάθειας και τροφοδοτείται από το παγκόσμιο κλίμα και τις κρίσεις πείνας .
Ήδη, τα στοιχεία από την πρώτη ανάλυση οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας IPC (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2022 ) που διεξήχθη στον Λίβανο έδειξαν ότι το 37% του Λιβανικού και Συριακού πληθυσμού στον Λίβανο ζει με υψηλή οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, με πάνω από 306.000 άτομα να αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη πρόσβασης σε τρόφιμα. που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πείνα. Αυτό το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί από 37% σε 42% - συμπεριλαμβανομένων 354.000 στη Φάση 4 της IPC - για το πρώτο τρίμηνο του 2023, εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα.
Αυτό καθιστά τον Λίβανο την έκτη χειρότερη επισιτιστική κρίση παγκοσμίως για το μερίδιο του πληθυσμού που είναι επισιτιστική ανασφάλεια, μετά το Νότιο Σουδάν, την Υεμένη, την Αϊτή, το Αφγανιστάν και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Η κοινωνικοοικονομική κρίση στον Λίβανο έχει ωθήσει τα τρία τέταρτα του πληθυσμού στη φτώχεια, με συχνές διακοπές ρεύματος, καταστροφικό ξέσπασμα χολέρας που έχει κυλήσει σε γειτονικές χώρες και επιδεινούμενη ταμειακή κρίση που επιδεινώνει τις συνθήκες διαβίωσης για εκατομμύρια ανθρώπους.
Η Fadwa, μια 38χρονη Λιβανέζα μητέρα τριών παιδιών στην Beqqa είπε στο Save the Children, «Έπρεπε να φροντίσουμε να αγοράζουμε μόνο τα φθηνότερα είδη πρώτης ανάγκης. Η εξάρτησή μας είναι από τα σιτηρά και το ψωμί. Παλιότερα αγοράζαμε κρέας και ή κοτόπουλο σε εβδομαδιαία βάση, τώρα είναι εμπορεύματα που δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά. Τα παιδιά μου έχασαν βάρος και ενέργεια». Η οικογένεια της Fadwa έλαβε χρηματική βοήθεια από τη Save the Children για να τη στηρίξει με τα έξοδα του σπιτιού.
Η Διευθύντρια της χώρας Save the Children στο Λίβανο Jennifer Moorehead είπε:
*«Η κρίση στον Λίβανο είναι ολοένα και περισσότερο μια παιδική κρίση. Τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής ενός παιδιού είναι κρίσιμα και φοβόμαστε ότι χωρίς επαρκή θρεπτική τροφή για κατανάλωση, ένας αυξανόμενος αριθμός παιδιών θα υποσιτιστεί ή ακόμη και θα αντιμετωπίσει την πείνα. Οι οικογένειες μας λένε ότι αναγκάζονται να παραλείψουν γεύματα ή να μειώσουν τον αριθμό των θρεπτικών γευμάτων για τα παιδιά τους. Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να αποτραπεί ο Λίβανος να γίνει η επόμενη τραγική έκτακτη ανάγκη πείνας».
Η Save the Children εργάζεται στον Λίβανο από το 1953. Για περισσότερες από έξι δεκαετίες, η Save the Children χρησιμοποιεί προσεγγίσεις βασισμένες στα δικαιώματα για να αυξήσει την πρόσβαση των παιδιών, των εφήβων και των νέων σε ποιοτική εκπαίδευση. ενίσχυση της συμμετοχής και της προστασίας των παιδιών σε επίπεδο οικογένειας, σχολείου και κοινότητας· και να αυξηθεί η επισιτιστική ασφάλεια και η πρόσβαση σε ευκαιρίες διαβίωσης, καθαρό νερο και καταφυγιο