Η Γιούνισεφ ανησυχει για τα εκρηκτικά υπολείμματα πολέμου (ERW) και μη εκρηκτικά πυρομαχικά υπολείμματα.
Το 2021, 52 παιδιά σκοτώθηκαν και 73 ακρωτηριάστηκαν από εκρηκτικά υπολείμματα πολέμου (ERW) και μη εκρηκτικά πυρομαχικά
Δήλωση της Sheema Sen Gupta, εκπροσώπου της UNICEF στο Ιράκ 02 Φεβρουαρίου 2022
ΒΑΓΔΑΔΗ, 2 Φεβρουαρίου 2022. – «Τέσσερα παιδιά έχασαν τη ζωή τους - τρία αγόρια και ένα κορίτσι - και δύο παιδιά έχουν ακρωτηριαστεί την τελευταία εβδομάδα, ως αποτέλεσμα επεισοδίων που σχετίζονται με εκρηκτικά μηχανήματα σε δύο τοποθεσίες στο Ιράκ. Η UNICEF εκφράζει τη
βαθιά της θλίψη και τα συλλυπητήρια στις οικογένειες, τους φίλους και τις κοινότητες των παιδιών.
«Τραγικά, όπως αναφέρθηκε σε δήλωση της UNICEF τον περασμένο Αύγουστο, δεν πρόκειται για μεμονωμένη απώλεια ζωών παιδιών. Το 2021, 52 παιδιά σκοτώθηκαν και 73 ακρωτηριάστηκαν από εκρηκτικά υπολείμματα πολέμου (ERW) και μη εκρηκτικά πυρομαχικά. Απαιτούνται ισχυρότερες συντονισμένες προσπάθειες για τη μείωση της αυξανόμενης επίδρασης αυτών των εκρηκτικών, ειδικά στα αγόρια, καθώς ο αριθμός των θυμάτων παιδιών αυξήθηκε κατά 67 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2020 (79 παιδιά για εκείνο το έτος, συμπεριλαμβανομένων 61 αγοριών.)
«Αυτά τα γεγονότα συνέβησαν στην επαρχία της Βαβέλ και στη Βαγδάτη και συνέβησαν ενώ τα παιδιά έκαναν καθημερινές δουλειές, όπως η συλλογή ξύλων. Η UNICEF υπενθυμίζει σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι η ανάγκη να προασπιστεί η ασφάλεια των παιδιών πρέπει να παραμείνει πρωταρχικό μέλημα σε όλα τα πλαίσια. Τα ERW συνεχίζουν να είναι ο κύριος λόγος για απώλειες αμάχων, με τα παιδιά να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα – το μικρότερο μέγεθός τους τα καθιστά πιο πιθανό να δεχτούν τον πλήρη αντίκτυπο της έκρηξης, καθιστώντας την ακόμη πιο θανατηφόρα.
«Η UNICEF συνεχίζει να εργάζεται για την παροχή βοήθειας στα θύματα, την παροχή υπηρεσιών παραπομπής σε ιατρική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη όταν χρειάζεται.
«Η UNICEF προτρέπει όλα τα μέρη να επιταχύνουν κάθε προσπάθεια για την εκκαθάριση των υπαρχουσών ναρκών και μη εκρηκτικών πυρομαχικών και την προώθηση της βοήθειας στα θύματα και να προασπίσουν το δικαίωμα των παιδιών σε ένα ασφαλές και προστατευτικό περιβάλλον.
«Η UNICEF προτρέπει επίσης την κυβέρνηση του Ιράκ και την κοινότητα τω δωρητών να υποστηρίξουν την κλιμάκωση και την παροχή δραστηριοτήτων Εκπαίδευσης Κινδύνου Εκρηκτικών Μηχανισμών, έτσι ώστε τα παιδιά και τα άλλα μέλη της κοινότητας να λαμβάνουν εκπαίδευση κινδύνου εκρηκτικών μηχανισμών σε σχολεία και κοινότητες σε όλες τις περιοχές που έχουν επηρεαστεί προηγουμένως από συγκρούσεις.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
ΑΠΟ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ ΣΤΟ ΙΡΑΚ