الجمعة, كانون1 27, 2024

Συρία: 35.000 καταγεγραμμένοι αγνοούμενοι σε 13 χρόνια σύγκρουσης καθώς η ΔΕΕΣ βοηθά τις οικογένειες να αναζητήσουν απαντήσεις

Συρία: 35.000 καταγεγραμμένοι αγνοούμενοι σε 13 χρόνια σύγκρουσης καθώς η ΔΕΕΣ βοηθά τις οικογένειες να αναζητήσουν απαντήσεις

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) είναι ένας ουδέτερος, αμερόληπτος και ανεξάρτητος οργανισμός με αποκλειστικά ανθρωπιστική εντολή που απορρέει από τις Συμβάσεις της Γενεύης του 1949. Βοηθά άτομα σε όλο τον κόσμο που πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις και άλλη βία, κάνοντας ό,τι μπορεί να προστατεύσει τη ζωή και την αξιοπρέπειά τους και να ανακουφίσει τον πόνο τους, συχνά στο πλευρό των εταίρων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου
Ακολουθεί μια δήλωση του Stephan Sakalian, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) στη Συρία.
........................
«Τα τελευταία 13 χρόνια, η ΔΕΕΣ έχει καταγράψει 35.000 περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν εξαφανιστεί στη Συρία.

Πίσω από κάθε τέτοια περίπτωση, κρύβεται ένας οικογενειακός και βασανιστικός πόνος που χειροτερεύει όσο περνούν τα χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν σταματήσαμε ποτέ να εργαζόμαστε για να φέρουμε απαντήσεις στις οικογένειες για την τύχη των αγαπημένων τους που αγνοούνται. Το δικαίωμα των οικογενειών να γνωρίζουν ήταν πάντα η προτεραιότητά μας, και εξακολουθεί να είναι.

Αυτή την εβδομάδα, καθώς οι φυλακές άνοιξαν και οι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν, αυτές οι οικογένειες έζησαν μια συναισθηματικά δύσκολη στιγμή—μια στιγμή γεμάτη ελπίδα αλλά και αγωνία, θυμό και απογοήτευση.

Την Τρίτη, η ομάδα μου και εγώ πήγαμε στη φυλακή Sednaya για πρώτη φορά. Είδαμε εκατοντάδες ανθρώπους να περιμένουν έξω. Μίλησα με μια ηλικιωμένη γυναίκα που στεκόταν εκεί από τις 7 το πρωί, απελπισμένη για οποιαδήποτε αποκομμένη πληροφορία σχετικά με τον γιο της που αγνοούνταν για πάνω από δέκα χρόνια.

Μέσα στη φυλακή, είδαμε σωρούς κατεστραμμένων εγγράφων σκορπισμένα σε διάφορα δωμάτια. Αυτά τα αρχεία ενδέχεται να περιέχουν κρίσιμες πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις οικογένειες να βρουν τις πολυαναμενόμενες απαντήσεις. Τα έγγραφα τα βάλαμε στα χέρια των υπευθύνων για την ασφάλεια της φυλακής.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΔΕΕΣ καλεί επειγόντως όλα τα μέρη σε ολόκληρη τη Συρία να αποτρέψουν την καταστροφή κρίσιμων αρχείων, όπως ημερολόγια συλλήψεων, καταλόγους κρατουμένων ή αποθανόντων. και δικαστικά και νοσοκομειακά αρχεία.

Τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα, αλλά χρησιμοποιήσαμε κάθε ευκαιρία για να στηρίξουμε πρώην κρατούμενους και ανθρώπους που αναζητούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που αγνοούνται. Στις αρχές της εβδομάδας, ανοίξαμε τηλεφωνικές γραμμές για τους απελευθερωμένους κρατούμενους και τα μέλη των οικογενειών που προσπάθησαν να επανενωθούν.

Βασιζόμενοι στη μακρόχρονη εμπειρία της ΔΕΕΣ, προσφερθήκαμε αμέσως να βοηθήσουμε όλα τα μέρη που ασκούν εξουσία στη Συρία για τον εντοπισμό των αγνοουμένων. Αυτή η βοήθεια περιλαμβάνει τεχνική υποστήριξη για τη διατήρηση αρχείων, την προστασία των τάφων, την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τη διασφάλιση επαγγελματικής ιατροδικαστικής πρακτικής σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Είμαστε επίσης έτοιμοι να ενεργήσουμε ως ουδέτερος ενδιάμεσος για να διευκολύνουμε την αναζήτηση και την αναγνώριση.

Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους αποφυλακισμένους και τις οικογένειες των αγνοουμένων για την κάλυψη των πιο επειγουσών αναγκών τους, προσφέροντας υποστήριξη ψυχικής υγείας, υγειονομική περίθαλψη, οικονομική βοήθεια και νομική και διοικητική βοήθεια. Αυτή την εβδομάδα, για παράδειγμα, παραδώσαμε ιατρικές προμήθειες σε δύο νοσοκομεία στη Δαμασκό για να βοηθήσουμε στη φροντίδα των τραυματιών και των πρώην κρατουμένων.

Προσφέραμε επίσης τις υπηρεσίες μας σε μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση για να επισκεφτούν άτομα που κρατούν.

Από την έναρξη της ένοπλης σύγκρουσης στη Συρία, η ΔΕΕΣ δεν έπαψε ποτέ να υποστηρίζει την πρόσβαση σε όλους τους χώρους κράτησης στη Συρία. Οι εικόνες που είδαμε αυτή την εβδομάδα δείχνουν πόσο ζωτικής σημασίας είναι αυτή η πρόσβαση για να αποτρέψουμε μερικά από τα χειρότερα ανθρώπινα δεινά στη Συρία ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live