Στο Μάλι, ο συντονιστής έκτακτης βοήθειας, Μάρτιν Γκρίφιθς, ενημέρωσε τα κράτη μέλη και άλλους εταίρους πριν από λίγο για την κατάσταση στη χώρα.
Όπως γνωρίζετε, ο κ. Γκρίφιθς επισκέφθηκε το Μάλι την περασμένη εβδομάδα και είδε τις πρωτόγνωρες ανθρωπιστικές ανάγκες, οι οποίες είναι στα υψηλότερα ποσοστά που έχουν καταγραφεί από την έναρξη της σύγκρουσης το 2012.
Σήμερα, 7,5 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά στο Μάλι – που είναι σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού – χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Ένας στους τέσσερις κατοίκους του Μάλι είναι επί του παρόντος επισιτιστική ανασφάλεια. Κατά τη διάρκεια της αδύνατης περιόδου από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, υπολογίζεται ότι 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι θα είναι οξεία επισιτιστική ανασφάλεια.
Ο κ. Γκρίφιθς είπε ότι η ένοπλη σύγκρουση έχει ενταθεί και έχει οδηγήσει σε μαζικούς εκτοπισμούς, ενώ η ανασφάλεια και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν κάνει την καθημερινή ζωή πιο δύσκολη για πολλούς κατοίκους του Μάλι.
Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Griffiths άκουσε από εσωτερικά εκτοπισμένους για το πώς επιθυμούν να επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής τους. Μίλησε επίσης με ηγέτες της κοινότητας και άλλους που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διευκόλυνση του διαλόγου και στη βοήθεια των εργαζομένων στον τομέα της βοήθειας να αποκτήσουν πρόσβαση σε άτομα που έχουν ανάγκη.
Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το πώς οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι τα σιωπηλά θύματα αυτής της κρίσης, καθώς αντιμετωπίζουν απειλές σεξουαλικής βίας, πρόωρους γάμους και άρνηση πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες. Το Σχέδιο Ανθρωπιστικής Αντίδρασης για το Μάλι , το οποίο απαιτεί 686 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για να βοηθηθούν 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι, χρηματοδοτείται μόνο κατά 11 τοις εκατό – και βρισκόμαστε σχεδόν στα μισά του έτους.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ