Αντιπροσωπειες της Χαμάς, του Κατάρ και των ΗΠΑ στο Κάιρο για τις συνομιλίες καταπαυσης του πυρος στη Γάζα
Σύμφωνα με γαλλικες πηγές αντιπροσωπείες από τη Χαμάς, το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν στην Αίγυπτο για «έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων» για μια εκεχειρία στον πόλεμο της Γάζας, αναφέρει το κρατικό κανάλι της Αιγύπτου Al-Qahera News.
Το Κάιρο, η Ντόχα και η Ουάσιγκτον μεσολάβησαν σε συνομιλίες εβδομάδων με στόχο την παύση των μαχών στον σχεδόν πέντε μήνες πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Στόχος τους ήταν να εξασφαλίσουν μια εκεχειρία μέχρι την έναρξη του ιερού μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού, που ξεκινά στις 10 Μαρτίου ή γύρω στις 10 Μαρτίου.
ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ TO TIMES OF ISRAEL
Το Ισραήλ δεν θα στείλει διαπραγματευτική ομάδα στο Κάιρο, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος στους Times of Israel την Κυριακή, αφού έλαβε μια μη ικανοποιητική απάντηση από τη Χαμάς σχετικά με το τελευταίο πλαίσιο για μια συμφωνία ομήρων που συνήφθη στο Παρίσι το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Η ΧΑΜΑΣ που εδρεύει στη Γάζα αρνήθηκε να ανταποκριθεί στο αίτημα της Ιερουσαλήμ να παράσχει έναν κατάλογο ζωντανών ομήρων και να ξεκαθαρισει πόσους Παλαιστίνιους κρατούμενους πρέπει να απελευθερώσει το Ισραήλ για κάθε όμηρο που απελευθερώνεται, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Η θέση της Χαμάς μεταφέρθηκε στο Ισραήλ μέσω του Κατάρ.
Σύμφωνα με το Channel 12, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και το επαγγελματικό κλιμάκιο συμφώνησαν ότι δεν είχε νόημα να σταλεί αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο για συνεχείς συνομιλίες, δεδομένης της απάντησης της Χαμάς.
Το Ισραήλ είπε ότι 31 από τους 130 ομήρους που κρατήθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου είναι νεκροί. Η πρώτη φάση της επίμαχης συμφωνίας αναφέρεται ότι προβλέπει την απελευθέρωση 40 από τους ζωντανούς ομήρους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών, ηλικιωμένων και αρρώστων, κατά τη διάρκεια μιας εκεχειρίας έξι εβδομάδων και σε αντάλλαγμα για περίπου 400 Παλαιστινίους ασφαλείας κρατουμένων. Το περίγραμμα φέρεται να προβλέπει διαπραγματεύσεις για την περαιτέρω σταδιακή απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων, ζωντανών και νεκρών, με αντάλλαγμα μεγαλύτερες παύσεις στις μάχες και πολλές ακόμη απελευθερώσεις Παλαιστινίων κρατουμένων.
Το απόγευμα της Κυριακής, ένας αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο CNN ότι η ομάδα δεν θα συμφωνήσει σε μια συμφωνία χωρίς το Ισραήλ να συναινέσει στον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, που δεν αποτελεί αρχή για το Ισραήλ.
Επικαλούμενο «μια ισχυρή πηγή» στην τρομοκρατική ομάδα, το CNN ανέφερε ότι οι δύο άλλοι τομείς διαφωνίας που καθυστερούν μια συμφωνία είναι η απόσυρση των στρατευμάτων του Ισραηλινού Στρατού από τη Γάζα και η άδεια στους πολίτες της Γάζας να επιστρέψουν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.
Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς είχε ισχυριστεί ότι η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα μπορούσε να εξασφαλιστεί εντός «24 έως 48 ωρών» εάν το Ισραήλ αποδεχόταν τις απαιτήσεις της τρομοκρατικής ομάδας στις συνεχιζόμενες συνομιλίες.
«Εάν το Ισραήλ συμφωνήσει με τις απαιτήσεις της Χαμάς, οι οποίες περιλαμβάνουν την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, αυτό θα ανοίξει το δρόμο για μια συμφωνία εντός των επόμενων 24 με 48 ωρών», είπε ο ανώνυμος αξιωματούχος της Χαμάς στο Γαλλικό Πρακτορείο, ως αντιπροσωπεία. αξιωματούχων της έφθασαν στο Κάιρο για συνομιλίες.
ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟ BBC
Διαμεσολαβητές και η Χαμάς έφτασαν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, Κάιρο, για συνομιλίες για μια νέα κατάπαυση του πυρός, καθώς το Ισραήλ φέρεται να απαιτεί διαβεβαιώσεις για τη μοίρα των ομήρων πριν παρευρεθεί.
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει "περισσότερο ή λιγότερο αποδεχτεί" τη συμφωνία.
Ωστόσο, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Χαμάς αρνείται να επιβεβαιώσει ποιοι από τους ομήρους της είναι ακόμα ζωντανοί, επομένως το Ισραήλ δεν θα παραστεί.
Οι ΗΠΑ λένε ότι η παύση των έξι εβδομάδων θα απελευθερώσει περισσότερους Ισραηλινούς ομήρους και Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Οι πιέσεις για μια συμφωνία εντάθηκαν μετά το επεισόδιο της Πέμπτης έξω από την πόλη της Γάζας, στα βόρεια της περιοχής, όπου τουλάχιστον 112 άνθρωποι σκοτώθηκαν καθώς πλήθη έσπευσαν σε κονβόι βοήθειας.
Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι πυροβόλησε εναντίον αμάχων καθώς προσπαθούσαν να βρουν φαγητό. Το Ισραήλ το αρνήθηκε αυτό.
Επιπρόσθετα το Βρεττανικο κανάλι ανεφερε: " Η Χαμάς φέρεται να είπε ότι μια συμφωνία για μια εκεχειρία θα μπορούσε να επιτευχθεί εντός των επόμενων 24 έως 48 ωρών, με μια πηγή από την ομάδα να λέει στα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης ότι η συμφωνία εξαρτιόταν από τη συμφωνία του Ισραήλ στις απαιτήσεις του.
Αιγύπτιοι αξιωματούχοι, οι οποίοι διεξήγαγαν τις συνομιλίες με το Κατάρ, δήλωσαν ότι αντιπροσωπείες τόσο από τη Χαμάς όσο και από το Ισραήλ αναμένεται να παραστούν στις διαπραγματεύσεις.
Οι προσδοκίες για μια συμφωνία αυξήθηκαν όταν ένας ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι το Ισραήλ από την πλευρά του είχε «βασικά συμφωνήσει» ένα πλαίσιο για μια εκεχειρία έξι εβδομάδων"
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΜΕ ΣΥΓΚΡΟΥΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ
Είναι γεγονός πως η ΗΠΑ επιδιωκουν άμεσα μια ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ του πυρος ιδιαίτερα μετά τις τραγικες εικόνες ακραιας πεινας στη Βόρεια Γαζα.Η επιδραση στην Αμερικάνικη κοινή γνώμη είναι μεγάλη και επιρεαζει την εκλογικη συμπεριφορά των Δημοκρατικων.
Γι' αυτό και οι αμερικανοι διαπραγματευτες έχουν οδηγίες να επισπευσουν την ΣΥΜΦΩΝΙΑ.
Οι διαφορές όμως των δύο μερων και το ακραιο τελικό μάλλον πάρε δωσε δυσκολευει ακόμη και την ειδησεογραφικα καλυψη. Οι διαρροες είναι ποικίλες και χρόνικα απροσδιοριστες.Ο κοινος τόπος ολων είναι η προσπάθεια τελικης αριθμητικης και ονομαστικης συμφωνίας ανταλλαγής μαζί με ένα έστω ασαφες σεναριο για την συνέχεια μετά το περας της καταπαυσης.