Ασφαλείς και αξιοπιστες πηγές μας εντος Γαζας σε συνεχή επαφή με τις εκεί αποστολες του ΟΗΕ μας απεστειλαν την παρακατω αναλυτικη ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για τις μέχρι τωρά απωλειες των εμπολεμων μερων.
Την 1η Δεκεμβρίου, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, καθώς και οι χερσαίες συγκρούσεις με παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες, ξεκίνησαν εκ νέου σε πολλές περιοχές σε όλη τη Γάζα. Μέχρι τις 20:00, το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα (MoH) ανέφερε 178 θανάτους και 589 τραυματίες.
Οι μοιραίες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που αναφέρθηκαν μετά την επανέναρξη των εχθροπραξιών και μέχρι τις 14:00, περιελάμβαναν τα εξής: στις 7:30, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα. στις 7:40, επτά άτομα σκοτώθηκαν στον καταυλισμό Al Maghazi, Μέση Περιοχή. στις 9:20, δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή Al Genina, ανατολική Ράφα. στις 11:20, πέντε άτομα σκοτώθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα. στις 12:45, επτά άτομα σκοτώθηκαν στην ανατολική Ράφα (οι αριθμοί θανάτων περιλαμβάνονται όπως αναφέρθηκαν και οι ώρες είναι κατά προσέγγιση). Όλα αυτά τα περιστατικά ήταν στα νότια του Ουάντι Γάζα.
Μεταξύ 7 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου, περισσότεροι από 12.700 θάνατοι αναφέρθηκαν από το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο στη συνέχεια σταμάτησε να αναφέρει απευθείας λόγω της κατάρρευσης πολλών νοσοκομείων. Έκτοτε, το Κυβερνητικό Γραφείο Μέσων Ενημέρωσης της Γάζας ανέφερε πάνω από 15.000 θανάτους Παλαιστινίων μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων 6.150 παιδιών και περισσότερων από 4.000 γυναικών.
Ο απολογισμός των νεκρών από τις 7 Οκτωβρίου και μέχρι την επανέναρξη των εχθροπραξιών περιλαμβάνει τουλάχιστον 198 Παλαιστίνιους γιατρούς, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας. 112 προσωπικό του ΟΗΕ. 73 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων. και τουλάχιστον 15 στελέχη Πολιτικής Άμυνας, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα.
Συνολικά, 75 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη των ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με επίσημες ισραηλινές πηγές.
Οι πηγές μας αναφερομενες στις απωλειες εν μέσω μετακινησεων αμαχων πολιτων ξεκαθαρισαν: "Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τα μέρη σε σύγκρουση πρέπει να λαμβάνουν όλες τις εφικτές προφυλάξεις για να αποφύγουν και σε κάθε περίπτωση να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά των πολιτών. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται την εκκένωση αμάχων ή την αποτελεσματική εκ των προτέρων προειδοποίηση για επιθέσεις, η οποία παρέχει στους αμάχους αρκετό χρόνο για να φύγουν, καθώς και μια ασφαλή διαδρομή και μέρος για να πάνε. Πρέπει να ληφθούν όλα τα πιθανά μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι εκτοπισμένοι πολίτες μπορούν να αντέξουν οικονομικά ικανοποιητικές συνθήκες ασφάλειας, στέγης, διατροφής και υγιεινής και να διασφαλιστεί ότι τα μέλη της οικογένειας δεν χωρίζονται."
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ