Οξεία αύξηση του υποσιτισμού σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση της Υεμένης με εξαιρετικά κρίσιμες καταστάσεις που αναφέρθηκαν στις περιοχές της Δυτικής Ακτής.
Οι ασθένειες, η υψηλή επισιτιστική ανασφάλεια και η περιορισμένη πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό προκαλούν οξύ υποσιτισμό στα ευάλωτα παιδιά.
ADEN, Υεμένη, 18 Αυγούστου 2024 – Ο οξύς υποσιτισμός αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση της Υεμένης (GoY), με τη Δυτική Ακτή να αντιμετωπίζει «εξαιρετικά κρίσιμα» επίπεδα για πρώτη φορά, την Τεχνική Εργασία της Ολοκληρωμένης Ταξινόμησης Φάσης Ασφάλειας Τροφίμων (IPC). Ο όμιλος στην Υεμένη δήλωσε σήμερα.
Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της IPC για οξύ υποσιτισμό, ο αριθμός των παιδιών κάτω των πέντε ετών που πάσχουν από οξύ υποσιτισμό ή σπατάλη, αυξήθηκε κατά 34 τοις εκατό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος στις περιοχές που ελέγχονται από το GoY, επηρεάζοντας περισσότερα από 600.000 παιδιά, συμπεριλαμβανομένων 120.000 παιδιών. που υποσιτίζονται σοβαρά. Η απότομη άνοδος οφείλεται στη σύνθετη επίδραση των επιδημιών ασθενειών (χολέρα και ιλαρά), της υψηλής επισιτιστικής ανασφάλειας, της περιορισμένης πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό και της οικονομικής παρακμής. Επιπλέον, στην ίδια λεκάνη απορροής, περίπου 223.000 έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες βρέθηκαν να υποσιτίζονται οξύτατα το 2024.
Το πιο σοβαρό επίπεδο σύμφωνα με την ταξινόμηση IPC για τον οξύ υποσιτισμό (IPC AMN), ο εξαιρετικά κρίσιμος οξύς υποσιτισμός (IPC AMN φάση 5), ισχύει για περιοχές όπου ο επιπολασμός του οξέος υποσιτισμού υπερβαίνει το 30 τοις εκατό. Για πρώτη φορά, αυτό το επίπεδο αναφέρθηκε στις νότιες πεδιάδες της Hodeidah (περιοχές Al Khawkhah και Hays) και στις πεδινές περιοχές Taizz (περιοχή Al Makha) κατά την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2023 έως τον Ιούνιο του 2024. Στη Χοντέιντα, ο επιπολασμός του οξέος υποσιτισμού εκτινάχθηκε στα 33,9 ανά σεντ από 25,9 τοις εκατό σε ετήσια βάση.
Από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο του 2024 – μήνες άπαχου σεζόν, όταν υπάρχει ελάχιστη γεωργική δραστηριότητα, και οι 117 περιοχές στις ελεγχόμενες από το GoY περιοχές που καλύπτονται στην έρευνα προβλέπεται να αντιμετωπίσουν «σοβαρά» επίπεδα οξείας υποσιτισμού ή χειρότερα (IPC Acute Subnutrition stage 3+) , και η περιοχή Mawza στις πεδιάδες Taizz προβλέπεται επίσης να γλιστρήσει στο εξαιρετικά κρίσιμο επίπεδο (IPC AMN φάση 5).
«Η έκθεση επιβεβαιώνει μια ανησυχητική τάση για οξύ υποσιτισμό για τα παιδιά στη νότια Υεμένη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF στην Υεμένη, Πίτερ Χόκινς. «Για την προστασία των πιο ευάλωτων γυναικών, κοριτσιών και αγοριών, η επένδυση και η κλιμάκωση των προσπαθειών πρόληψης και θεραπείας είναι πιο κρίσιμη από ποτέ. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης της υπάρχουσας πολυτομεακής αντίδρασης για την καταπολέμηση των απειλητικών για τη ζωή μορφών υποσιτισμού, ώστε τα παιδιά να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους».
"Η ανησυχητική αύξηση του οξέος υποσιτισμού μεταξύ των παιδιών κάτω των 5 ετών στις περιοχές GoY υπογραμμίζει τον σοβαρό αντίκτυπο των εστιών ασθενειών, της υψηλής επισιτιστικής ανασφάλειας και της κακής πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες. Ο FAO παραμένει προσηλωμένος στη στήριξη της βιώσιμης αποκατάστασης και διαφοροποίησης των γεωργικών μέσων διαβίωσης για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του επείγουσες ανάγκες», δήλωσε ο Δρ Hussein Gadain, εκπρόσωπος του FAO στην Υεμένη.
Η Υεμένη, βυθισμένη σε μια παρατεταμένη σύγκρουση και οικονομική κατάρρευση, παλεύει με μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά υποσιτισμού στον κόσμο. Η συνεχιζόμενη σύγκρουση, η οικονομική αστάθεια και τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα ασθενειών εξακολουθούν να αποτελούν τους κύριους μοχλούς της κρίσης υποσιτισμού στη χώρα.
Η Hodeidah και η Taizz, οι περιοχές με τον υψηλότερο επιπολασμό οξέος υποσιτισμού είχαν ήδη αντιμετωπίσει το υψηλότερο ποσοστό καθυστέρησης ή χρόνιου υποσιτισμού. Αυτό σημαίνει ότι οι επαναλαμβανόμενες στερήσεις επιδεινώνουν επίσης τον χρόνιο υποσιτισμό στα παιδιά σε αυτές τις περιοχές.
"Το WFP αναγκάζεται επί του παρόντος να παρέχει μικρότερου μεγέθους σιτηρέσια και αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης ότι διακυβεύονται ζωές", δήλωσε ο Pierre Honnorat, εκπρόσωπος και διευθυντής της χώρας για το WFP στην Υεμένη. "Είναι κρίσιμο να ενισχυθεί η υποστήριξη προς τους περισσότερους ευάλωτοι που θα μπορούσαν να βυθιστούν βαθύτερα στην επισιτιστική ανασφάλεια και τον υποσιτισμό, εάν επιμείνουν τα σημερινά χαμηλά επίπεδα ανθρωπιστικής χρηματοδότησης».
Ο Δρ Arturo Pesigan, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Υεμένη, δήλωσε: «Το αυξανόμενο επίπεδο του οξέος υποσιτισμού σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών στην Υεμένη δείχνει επίσης ότι οι ασθένειες προκαλούν ανησυχία. Οι ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας και διατροφής, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης παιδικών ασθενειών και η διασφάλιση της ενημερωμένης ανοσοποίησης και των κατάλληλων πρακτικών σίτισης, είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών υγείας και διατροφής. Αυτό είναι επιπλέον της εξασφάλισης πρόσβασης σε επαρκή θρεπτικά τρόφιμα και ασφαλές πόσιμο νερό. Οι ανθρωπιστικοί φορείς και η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για να προστατεύσουν το μέλλον των παιδιών της Υεμένης».
Οι παιδικές ασθένειες, μαζί με τα κρούσματα χολέρας και ιλαράς, σε συνδυασμό με την περιορισμένη πρόσβαση σε ασφαλές νερό και υπηρεσίες αποχέτευσης, αυξάνουν τα ποσοστά οξείας υποσιτισμού στην Υεμένη.
Η σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια και οι κακές πρακτικές σίτισης, συμπεριλαμβανομένων των μη βέλτιστων πρακτικών θηλασμού, επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση μεταξύ των ευάλωτων παιδιών στις περιοχές που ελέγχονται από το GoY.
Οι τέσσερις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών ζητούν επείγουσα και διαρκή διεθνή υποστήριξη και άμεση δράση για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών του οξέος υποσιτισμού, ενισχύοντας τα υπάρχοντα συστήματα κοινωνικής προστασίας, υγείας, τροφής και νερού, αποχέτευσης και υγιεινής.
Ταυτόχρονα, ο τερματισμός της σχεδόν δεκαετούς σύγκρουσης και η αποκατάσταση της ειρήνης είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την οικοδόμηση της ανθεκτικότητας του λαού της Υεμένης που έχει καταστραφεί από την έλλειψη βασικών υπηρεσιών, τις επαναλαμβανόμενες εκτοπίσεις και τα κατεστραμμένα οικονομικά και κοινωνικά συστήματα.
Η Τεχνική Ομάδα Εργασίας IPC αποτελείται από υπηρεσίες του ΟΗΕ, ΜΚΟ και την κυβέρνηση.