ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :Γραφείο Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων
Του Αμπντουλάχ Ζαχίντ
1. Οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν . Περισσότεροι από 35.000 αφοσιωμένοι επαγγελματίες – οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται για τοπικούς και διεθνείς μη κυβερνητικούς οργανισμούς – παρέχουν σωτήρια υποστήριξη σε ορισμένες από τις πιο απομακρυσμένες και δύσκολες περιοχές της χώρας. Εργάζονται στην εκπαίδευση, την αποναρκοθέτηση, την επισιτιστική βοήθεια, την υγειονομική περίθαλψη, την προστασία, την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και την προσέγγιση της κοινότητας. Η τεχνογνωσία και η δέσμευσή τους διασφαλίζουν ότι οι ανάγκες των επηρεαζόμενων κοινοτήτων ικανοποιούνται μέσω μιας ολοκληρωμένης απάντησης.
2. Προσεγγίζουν εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν ανάγκη . Το 2023, αν και η ανθρωπιστική ανταπόκριση αρχικά σχεδίαζε να βοηθήσει 21,3 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν ανάγκη στο Αφγανιστάν, οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας ξεπέρασαν αυτόν τον στόχο και παρείχαν επιτυχώς βοήθεια σε 32,1 εκατομμύρια άτομα . Περιλάμβαναν 26,3 εκατομμύρια ανθρώπους που έλαβαν βοήθεια σε τρόφιμα και βιοπορισμό, 16,5 εκατομμύρια που είχαν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και 9,9 εκατομμύρια που επωφελήθηκαν από υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής. Επιπλέον, 5,7 εκατομμύρια παιδιά και έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες έλαβαν υποστήριξη διατροφής, 3,5 εκατομμύρια έλαβαν υπηρεσίες προστασίας, 2 εκατομμύρια παιδιά έλαβαν εκπαίδευση και 1 εκατομμύριο έλαβαν καταφύγιο έκτακτης ανάγκης και μη τρόφιμα. Φέτος, οι εργαζόμενοι στον τομέα της βοήθειας στοχεύουν να προσεγγίσουν 17,3 εκατομμύρια ανθρώπους , υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή τους να διασφαλίσουν ότι οι κοινότητες έχουν τα απαραίτητα για να επιβιώσουν.
3. Κινούνται συνεχώς σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Το Αφγανιστάν είναι εδώ και καιρό ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη για τους εργαζόμενους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, και συχνά κατατάσσεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων πιο επικίνδυνων τοποθεσιών. Οι συγκρούσεις και η βία έχουν μειωθεί σημαντικά από τον Αύγουστο του 2021, αλλά έχουν εμφανιστεί νέες προκλήσεις. Τα ολοένα και πιο περιοριστικά μέτρα των αρχών που στοχεύουν γυναίκες και κορίτσια περιορίζουν την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, τη δημόσια ζωή, τις υπηρεσίες και την απασχόληση, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής εργασίας, και θέτουν σημαντικά εμπόδια στα οποία οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να κινούνται συνεχώς για να συνεχίσουν την εργασία τους.
Τα μαθήματα εκπαίδευσης με βάση την κοινότητα που υποστηρίζονται από το Ανθρωπιστικό Ταμείο του Αφγανιστάν στην επαρχία Χεράτ προσφέρουν ευκαιρίες μάθησης σε παιδιά και οικογένειες.
4. Η δέσμευσή τους είναι ακλόνητη. Παρά τις προκλήσεις, οι εργαζόμενοι στην αρωγή δεσμεύονται να παρέχουν υποστήριξη πρώτης γραμμής σε ευάλωτες κοινότητες. Οι Αφγανές γυναίκιες ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως οι Atun , Emra , Haya , Nazoana , Noor , Sahar , Shabana και Zuhra , συνεχίζουν να κάνουν τη διαφορά. Οι εμπνευσμένες ιστορίες τους παρουσιάζονται σε αυτή τη συνεχή σειρά εργαζομένων στον τομέα της βοήθειας , η οποία υπογραμμίζει την ανθεκτικότητα και την αφοσίωσή τους απέναντι στις αντιξοότητες.
5. Χρειάζονται αυξημένη οικονομική στήριξη. Οι εργαζόμενοι στην αρωγή μπορούν να επιτύχουν πολύ περισσότερα με επαρκείς πόρους και ένα ευνοϊκό περιβάλλον. Ωστόσο, το Σχέδιο Ανθρωπιστικών Αναγκών και Αντιμετώπισης του 2024 χρηματοδοτείται μόλις κατά 25 τοις εκατό , έχοντας λάβει μόνο 769 εκατομμύρια δολάρια από την έκκληση 3,06 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Απαιτούνται μεγαλύτερες οικονομικές δεσμεύσεις για να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν μια ουσιαστική σανίδα σωτηρίας σε άτομα που έχουν ανάγκη.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
© Γραφείο Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων