Οι τυφώνες Eta και Iota στη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και τη Νικαράγουα
Συνεχίζοντας την διεθνή ενημέρωση σας από ποικίλες πηγες και με εμφαση σε ανθρωπιστικούς οργανισμους για να εμπλουτίσουμε τις εκδοχες της διεθνους πολιτικης και με την οπτική των διεθνλών οργανισμών ανακούφισης των απλών ανθρώπων και των αμάχων εγκαινιάζουμε μια νεα σειρα ανταποκρίσεων και ενημερώσεων με ένα νεό εταιρο εμβάθυνσης στα γεγονότα και την τρέχουσα κρίση με την υποστήριξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρών Σταυρών και Ερυθρών Ημισελήνου (IFRC).
Ακολουθει μια εντελώς προσφατη ενημέρωση από την ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ
Πόλη του Παναμά, 11 Νοεμβρίου 2021 - Ένα χρόνο αφότου οι τυφώνες Eta και Iota έπληξαν την Κεντρική Αμερική, επηρεάζοντας περισσότερους από 7,5 εκατομμύρια ανθρώπους, η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) καλεί για επείγουσα δράση και επενδύσεις για την προστασία εκατομμυρίων ευάλωτων άνθρωποι στη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και τη Νικαράγουα που αντιμετωπίζουν τις συνδυασμένες
επιπτώσεις του COVID-19, της φτώχειας και των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα.
Μόνο στην Ονδούρα, πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν τώρα από επισιτιστική ανασφάλεια και 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, υπερδιπλάσια από την προηγούμενη εκτίμηση που εκδόθηκε στις αρχές του 2020.
Άλλες κοινότητες στην περιοχή αντιμετωπίζουν την καταστροφή των μέσων διαβίωσης, όπως η αλιεία και η γεωργία ανάγκασε τις πιο ευάλωτες οικογένειες να επιλέξουν μεταξύ της πώλησης των περιουσιακών τους στοιχείων για να εξασφαλίσουν την επισιτιστική τους ασφάλεια ή τη μείωση του αριθμού των καθημερινών γευμάτων.
Ο Roger Alonso, Επικεφαλής της Μονάδας Καταστροφών, Κλίματος και Κρίσεων της IFRC, δήλωσε:
«Τους τελευταίους 12 μήνες, οι ομάδες του Ερυθρού Σταυρού στη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και τη Νικαράγουα εργάστηκαν ακούραστα για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες περισσότερων από 620.000 ανθρώπων που επλήγησαν από την Eta και την Iota. Παρέχουμε στέγη, υγειονομική περίθαλψη, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, πρόσβαση σε τροφή, καθαρό νερό, αποχέτευση και υπηρεσίες μεταφοράς μετρητών. Ωστόσο, η καταστροφή δεν έχει τελειώσει. Απαιτείται επείγουσα δράση τώρα για την προστασία των μέσων διαβίωσης των ανθρώπων, την πρόληψη ασθενειών και την επιτάχυνση της ανάκαμψης από τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις των τυφώνων, που έχουν επηρεάσει σοβαρά τις γυναίκες, τους
μετανάστες και τους εκτοπισμένους».
Το 2020, τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν στην Κεντρική Αμερική ως συνέπεια καταστροφών, συμπεριλαμβανομένων των τυφώνων Eta και Iota: 937.000 στην Ονδούρα, 339.000 στη Γουατεμάλα και 232.000 στη Νικαράγουα.
Η Eta και η Iota έχουν αφανίσει τα ζώα και έχουν καταστρέψει πάνω από 700.000 εκτάρια καλλιεργειών που αποτελούν κρίσιμη πηγή βιοπορισμού και επισιτιστικής ασφάλειας για πολλές οικογένειες που ήδη αντιμετωπίζουν κοινωνικό αποκλεισμό και οικονομικές δυσκολίες λόγω της πανδημίας COVID-19 και των προϋπαρχόντων επιπέδων φτώχειας.
Αυτές οι δυσμενείς επιπτώσεις συνέβαλαν στην απόφαση των ανθρώπων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή να συμμετάσχουν σε «καραβάνια μεταναστών» που κατευθύνονται προς τη Βόρεια Αμερική.
Η Martha Keays, Περιφερειακή Διευθύντρια της IFRC στην Αμερική, δήλωσε:
«Πρέπει να δράσουμε σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο προτού εκτοπιστούν οι κοινότητες και να επενδύσουμε στην προσαρμογή του κλίματος και την έγκαιρη δράση για την καταπολέμηση των επιπτώσεων καταστροφών όπως η Eta και η Iota. Η Γουατεμάλα, η Ονδούρα και η Νικαράγουα ταξινομούνται ως χώρες υψηλού κινδύνου να αντιμετωπίσουν απειλές που σχετίζονται με το κλίμα και, ταυτόχρονα, ανήκουν στην ομάδα των χωρών που στερούνται επενδύσεων για τη χρηματοδότηση μέτρων ετοιμότητας και προσαρμογής. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι κυβερνήσεις, η κοινωνία των πολιτών, οι δωρητές και οι ειδικοί για το κλίμα θα πρέπει να συνεργαστούν για να αναστρέψουν αυτό το πρότυπο και να προωθήσουν μέτρα χρηματοδότησης για το κλίμα που σώζουν ζωές και ενδυναμώνουν τις κοινότητες, ιδιαίτερα εκείνες με τους υψηλότερους κινδύνους και τις χαμηλότερες
δυνατότητες».
Σε απάντηση στους τυφώνες Eta και Iota στη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και τη Νικαράγουα, η IFRC έχει απευθύνει έκκληση έκτακτης ανάγκης για 20 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα για να σωθούν ζωές, να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να τεθούν σε εφαρμογή σχέδια ετοιμότητας και μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που χτίζουν την ανθεκτικότητα της κοινότητας και ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων μελλοντικών καταστροφών.
Τον Νοέμβριο του 2020, η IFRC ενεργοποίησε επίσης το Ταμείο Έκτακτης Βοήθειας για Καταστροφές (DREF) για την παροχή γρήγορης και αποτελεσματικής ανθρωπιστικής βοήθειας σε περισσότερους από 26.000 ανθρώπους που επλήγησαν από το Eta ή το Iota στο Belice, στην Κολομβία, στην Κόστα Ρίκα και στον Παναμά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ