Ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου και ο επικεφαλής του ΟΗΕ καλούν για επείγουσα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για να σταματήσει ο πόλεμος και να αποφευχθεί η κλιμάκωση.
Από την Egypt Today
ΚΑΪΡΟ – 21 Αυγούστου 2024: Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Badr Abdelatty και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες υπογράμμισαν την ανάγκη άμεσης επίτευξης άμεσης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας την Τετάρτη.
Υπογράμμισαν την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στον θύλακα που έχει πληγεί από την κρίση, η οποία θα διευκόλυνε επίσης την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και την ανταλλαγή κρατουμένων και κρατουμένων.
Ο Abdelatty και ο Guterres τόνισαν την κρίσιμη σημασία του γρήγορου τερματισμού του πολέμου στη Γάζα για τον μετριασμό της κλιμάκωσης σε ολόκληρη την περιοχή.
Ο Γκουτέρες επαίνεσε τις αταλάντευτες προσπάθειες της Αιγύπτου να εξασφαλίσει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επανέλαβε την αμέριστη υποστήριξη του ΟΗΕ σε αυτές τις πρωτοβουλίες, οι οποίες στοχεύουν στην ανακούφιση του βαθύ ανθρωπιστικού πόνου που αντιμετωπίζει ο παλαιστινιακός λαός.
Ο Αμπντελάτι ενημέρωσε τον Γκουτέρες για τις πρωτοβουλίες της Αιγύπτου για την αποκλιμάκωση της επικίνδυνης κατάστασης στην περιοχή και την πρόληψη της επέκτασης της σύγκρουσης, θέτοντας απειλή για τη σταθερότητα και την ασφάλεια του πληθυσμού.
Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε τις επείγουσες προσπάθειες διαμεσολάβησης στις οποίες συμμετέχουν η Αίγυπτος, το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες για την άμεση διακοπή των εχθροπραξιών.
Προειδοποίησε επίσης για τις προκλητικές ενέργειες του Ισραήλ, όπως πολιτικές δολοφονίες και παραβιάσεις κυρίαρχων εδαφών, που τροφοδοτούν περαιτέρω τη σύγκρουση και την αναταραχή σε ολόκληρη την περιοχή.
Ο Abdelatty χειροκρότησε τον αρχηγό του ΟΗΕ για τις τολμηρές και γνήσιες θέσεις του σε μια σειρά παγκόσμιων ζητημάτων καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του, ιδιαίτερα όσον αφορά την κρίση στη Γάζα. Επιβεβαίωσε ότι αυτές οι θέσεις ευθυγραμμίζονται με τον Χάρτη του ΟΗΕ και υποστηρίζουν τις αρχές και τους κανονισμούς του διεθνούς δικαίου.
Ο Γκουτέρες εξέφρασε τους χαιρετισμούς του στον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι, επαινώντας τις εξέχουσες προσπάθειές του για την ενίσχυση της σταθερότητας, της ειρήνης και της επίλυσης συγκρούσεων στην περιοχή.
Αυτή την εβδομάδα, το Κάιρο έχει προγραμματιστεί να φιλοξενήσει έναν νέο γύρο συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα , συγκαλώντας κορυφαίους διαπραγματευτές από την Αίγυπτο, το Κατάρ, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ σε μια προσπάθεια να τεθεί τέλος σε πάνω από 10 μήνες πολέμου από τις 7 Οκτωβρίου.
Την περασμένη εβδομάδα στη Ντόχα, διαμεσολαβητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν πρόταση υποστηριζόμενη από την Αίγυπτο-Κατάρ με στόχο τη γεφύρωση των εναπομενόντων χασμάτων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με συνεχή τεχνική εργασία για τη βελτίωση των λεπτομερειών εφαρμογής, εστιάζοντας σε ανθρωπιστικές διατάξεις, απελευθέρωση αιχμαλώτων και λεπτομέρειες σχετικά με τους κρατούμενους.
Το Ισραήλ αύξησε τα αιτήματά του για κατάπαυση του πυρός, απειλώντας να διαταράξει πιθανές συμφωνίες επιμένοντας στη διατήρηση στρατιωτικής παρουσίας στον διάδρομο Φιλαδέλφη κατά μήκος των συνόρων Αιγύπτου-Γάζας και στον διάδρομο Netzarim που χωρίζει τη βόρεια Γάζα από το νότο.
Η Αίγυπτος επέμενε με συνέπεια στην πλήρη απόσυρση του Ισραήλ από το πέρασμα της Ράφα και τον διάδρομο της Φιλαδέλφε.
Ο συντονισμός με το Ισραήλ για την παράδοση βοήθειας μέσω του περάσματος της Ράφα αποκρούστηκε από την Αίγυπτο από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς της διάβασης στις 7 Μαΐου, με αποτέλεσμα αποκλεισμούς της βοήθειας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας την Τρίτη, τα ισραηλινά χτυπήματα από τις 7 Οκτωβρίου έχουν σκοτώσει 40.173 άτομα και έχουν τραυματίσει 92.857. Επιπλέον, ο πόλεμος έχει εκτοπίσει την πλειονότητα των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας και ώθησε τον θύλακα προς μια διαφαινόμενη απειλή πείνας.