Μια από τις πιο δύσκολες επιχειρήσεις του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΛΙΜΝΗ ΤΣΑΝΤ
Τα βοσκοτόπια εξαφανίζονται γρήγορα λόγω της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή που περιβάλλει τη λίμνη Τσαντ, από το Φούλι έως τα Κουλούδια, το Γουάι και το Μάμντι. Η κτηνοτροφία πεθαίνει και οι κτηνοτρόφοι στην περιοχή ανησυχούν. Πάνω από όλα, τα πρόσφατα μέτρα που ελήφθησαν ως απάντηση στην πανδημία του COVID-19 εμποδίζουν τους κτηνοτρόφους να έχουν πρόσβαση στις κτηνοτροφικές αγορές. Σε πολλά χωριά, η
αγωνία τους είναι αισθητή.
Ηδη δυσκολευτήκαμε να ταξιδέψουμε λόγω ένοπλων ομάδων στην περιοχή. Τώρα υπάρχει αυτή η κατάρα που μας εμποδίζει να πουλάμε τα ζώα μας στην αγορά. Είναι καταστροφή. Είναι αυτό το τέλος του κόσμου ή τι;" αναρωτήθηκε ο Αλί.
Ο Αλί είναι κτηνοτρόφος από τα Κουλούδια στην επαρχία Λαντ του Τσαντ. Μας έδωσε έναν συναισθηματικό απολογισμό της καθημερινής του ζωής, η οποία έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολη καθώς οι αρχές περιορίζουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε μια προσπάθεια ελέγχου της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Όπως πολλοί κτηνοτρόφοι στην περιοχή, ο τρόπος ζωής του Αλή απειλείται λόγω των συνδυασμένων επιπτώσεων της ένοπλης βίας, της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας του COVID-19. ICRC
Η ειρήνη και η κοινωνική σταθερότητα εδώ αυξήθηκαν από τις συγκρούσεις από το 2015.
Οι επιθέσεις από ένοπλες ομάδες - και οι συμπλοκές μεταξύ αυτών των ομάδων και των ενόπλων δυνάμεων - είναι συχνές. Τον Μάρτιο του 2020, ο στρατός του Τσαντ ξεκίνησε επίθεση πλήρους κλίμακας μετά από επίθεση σε μία από τις βάσεις του. Από τότε, η περιοχή θεωρείται επικινδυνη
Λίμνη Τσαντ - ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Η Λίμνη Τσαντ
Βρίσκεται στη βορειοδυτική Αφρική, η περιοχή της λίμνης Τσαντ-Νιγηρία, Νίγηρας, Καμερούν, Τσαντ και έχει διαλυθεί από συγκρούσεις.
Άμαχοι έχουν στοχοποιηθεί και σκοτωθεί στην κρίση της λίμνης Τσαντ. Πάνω από 2,4 εκατομμύρια έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ εκατομμύρια έχουν ανάγκη από φαγητό, νερό, στέγη και πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη.
Ακολουθούν τα τελευταία νέα από τη λίμνη Τσαντ:
Από την έξαρση της βίας, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεριζώθηκαν από τις κοινότητές τους στη βορειοανατολική Νιγηρία.
Η εισροή ανθρώπων στα αστικά κέντρα έχει δημιουργήσει πρόσθετη πίεση στους περιορισμένους πόρους και στους πολυσύχναστους καταυλισμούς.
«Οι άνθρωποι εδώ γνωρίζουν τι είναι η δυσκολία», δήλωσε ο Μάρκους Ντόλντερ, ο οποίος ηγείται των εργασιών του ICRC στην περιοχή.
Αν είσαι αγρότης που πρέπει να αντέξει τις διαφορετικές εποχές - τη ζέστη, τις αμμοθύελλες, τη δυνατή βροχή - ξέρεις ότι η ζωή δεν έρχεται εύκολα. Πρέπει να δουλεύεις σκληρά γι' αυτήν σε καθημερινή βάση. Αλλά τι έχουν το να αντιμετωπίζεις το σήμερα είναι σε διαφορετική κλίμακα.
Στις αρχές του 2019, περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι κατέβηκαν στην πόλη Maiduguri, ενώ 20.000 άνθρωποι έφτασαν στο Mungono, μια πόλη κοντά στη λίμνη Τσαντ. Επιπλέον 35.000 άνθρωποι κατέφυγαν στο Καμερούν.
Υπάρχουν 14 στρατόπεδα - με το 15ο υπό κατασκευή αυτή τη στιγμή - γύρω από το Μαϊντουγκούρι. Πριν από την πρόσφατη εισροή, οι συνθήκες στα στρατόπεδα ήταν ήδη επισφαλείς.
Σε ένα στρατόπεδο που δέχτηκε έναν ιδιαίτερα υψηλό αριθμό ανθρώπων, η υποδομή είναι κοντά στην κατάρρευση. Τα σχολεία που λειτουργούσαν δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι", πρόσθεσε ο Ντόλντερ.
Υπάρχουν λιγότερα τρόφιμα και καθαρό νερό διαθέσιμα, και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη είναι περιορισμένη. Και δεδομένου του επιπέδου του υπερπληθυσμού, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης ασθενειών.
ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΣΑΝΤ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΥΡΩ ΧΩΡΕΣ
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη, το Νότιο Σουδάν, τη Σομαλία, τη Νιγηρία, την Κένυα και την Αιθιοπία επηρεάζονται από την τρέχουσα κρίση. Το κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου είναι στο έδαφος σε αυτές τις χώρες εδώ και χρόνια. Έχουμε δει τα τεράστια δεινά.
Στο Νότιο Σουδάν, υπολογίζεται ότι ένα στα τρία νοικοκυριά έχει επείγουσα ανάγκη τροφής. Στην πολιτεία Μπόρνο της Νιγηρίας, 300.000 παιδιά αναμένεται να υποφέρουν από σοβαρό οξύ υποσιτισμό τον επόμενο χρόνο.
Οι μακροχρόνιες συγκρούσεις είναι ο κοινός παράγοντας που συνδέει τις κρίσεις πείνας στην Υεμένη, το Νότιο Σουδάν, τη Σομαλία και τη Νιγηρία. η έκτακτη ανάγκη είναι ανθρωπογενής. Στο κέρας της Αφρικής, η ξηρασία είναι επίσης μια κεντρική αιτία, με τους μαζικούς θανάτους ζώων στη Σομαλία να καταστρέφουν ολόκληρες κοινότητες.
Ελπίδα υπάρχει: Υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποφευχθεί η πείνα, αλλά η ταχύτητα είναι απαραίτητη και απαιτούνται σημαντικοί οικονομικοί πόροι.
Η ανθρωπιστική χρηματοδότηση είναι ένα μικρό κλάσμα των κρατικών προϋπολογισμών, και ωστόσο είναι απολύτως απαραίτητο για να κρατηθούν στη ζωή εκατομμύρια άνθρωποι σε εστίες συγκρούσεων.
Η ΔΕΕΣ συνεχίζει να κλιμακώνει σημαντικά την ανθρωπιστική της απάντηση στη Νιγηρία.
Παρέχουμε τρόφιμα και βασικά είδη οικιακής χρήσης στα άτομα που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη βοήθειας.
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ
Οι δεκαετίες ένοπλων συγκρούσεων στην περιοχή της λίμνης Τσαντ έχουν εκτοπίσει περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους και έχουν χωρίσει τα παιδιά της Νιγηρίας από τις οικογένειές τους. Αυτό οδήγησε σε χρόνια αβεβαιότητας για τις οικογένειες που επλήγησαν, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ανθρωπιστική κρίση. Η σύγκρουση επηρέασε επίσης την παραγωγή τροφίμων, με πολλά παιδιά να υποφέρουν από υποσιτισμό.
ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ
Η ένοπλη σύγκρουση στη Νιγηρία έχει αναγκάσει περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι μάχες έχουν μετατρέψει χιλιάδες Νιγηριανές γυναίκες σε χήρες. Μερικοί έχουν υποστεί σεξουαλική βία και ψυχική κακοποίηση. Η ΔΕΕΣ εργάζεται για να ανταποκριθεί στις πιο επείγουσες ανάγκες των πληγέντων οικογενειών.
Προσφυγική κρίση στη Νιγηρία και τη Λιμνη Τσαντ
Η ένοπλη σύγκρουση στη Νιγηρία έχει αναγκάσει περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Πολλοί από αυτούς είναι πλέον εσωτερικά εκτοπισμένοι ενώ άλλοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. Η ΔΕΕΣ εργάζεται για να ανταποκριθεί στις πιο επείγουσες ανάγκες των πληγέντων οικογενειών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, 55.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί τους τελευταίους δύο μήνες, περισσότεροι από 30.000 από τους οποίους έφτασαν στην πρωτεύουσα του Μπόρνο, Μαϊντουγκούρι. Το Maiduguri φιλοξενεί ήδη περισσότερους από ένα εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα (IDP) σε 14 καταυλισμούς καθώς και κοινότητες υποδοχής.
Επειδή οι υπάρχοντες καταυλισμοί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ξαφνική εισροή, οι αρχές βρίσκονται στη διαδικασία ανοίγματος ενός νέου καταυλισμού εκτοπισμένων.
Σχεδόν 22.000 Νιγηριανοί έχουν αναφερθεί ως αγνοούμενοι από τη ΔΕΕΣ κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας συγκρούσεων στη βορειοανατολική Νιγηρία, ο μεγαλύτερος αριθμός αγνοουμένων που έχει καταγραφεί στη ΔΕΕΣ σε οποιαδήποτε χώρα.
Σχεδόν το 60 τοις εκατό ήταν ανήλικοι τη στιγμή που χάθηκαν, πράγμα που σημαίνει ότι χιλιάδες γονείς δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται τα παιδιά τους και αν είναι ζωντανά ή νεκρά.
Οι οικογένειες στη βορειοανατολική Νιγηρία συχνά χωρίζονται ενώ δραπετεύουν από επιθέσεις. Άλλοι απήχθησαν ή κρατήθηκαν αγαπημένα πρόσωπα και δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται. Η ΔΕΕΣ συνεργάζεται με τον Ερυθρό Σταυρό της Νιγηρίας και άλλες εταιρείες του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στην περιοχή για τον εντοπισμό των αγνοουμένων δείχνοντας φωτογραφίες, φωνάζοντας ονόματα και πηγαίνοντας από πόρτα
σε πόρτα σε καταυλισμούς και κοινότητες.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ ΑΠΟ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΠΕΠ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΗΕ