Νεολαία της Γάζας: Ζωές σε αναστολή, ευκαιρίες που εξασθενούν
Μια νέα διαδικτυακή έρευνα που διεξήχθη από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) διαπίστωσε ότι 9 στους 10 νέους από τη Γάζα που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι η ζωή τους είναι αφύσικη.
Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι εξαρτώνται από τις οικογένειές τους για εισόδημα, ενώ το 40% ανέφερε ότι δεν έχει καμία ελπίδα να βρει μια ευκαιρία εργασίας τα επόμενα 15 χρόνια.
Το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Γάζας είναι νέοι ηλικίας μεταξύ 18 και 29 ετών. Η πλειοψηφία των νέων που απάντησαν στην έρευνα της ΔΕΕΣ πιστεύουν ότι η επόμενη φάση της ζωής τους θα συνεχίσει να ορίζεται από τις ίδιες κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετώπισαν τα τελευταία χρόνια.
«Οι πόλεμοι και το κλείσιμο έχουν επηρεάσει αρνητικά όλους τους νέους στη Γάζα, όχι μόνο εμένα. Ο πόλεμος είναι αρκετά κακός όπως είναι, προσθέτοντας το κλείσιμο σε αυτό τον κάνει υπερβολικό να τον αντέχεις», είπε στο ICRC ο Laith Rashdan, ένας 25χρονος απόφοιτος πανεπιστημίου.
Δεκαπέντε χρόνια περιορισμών που επιβλήθηκαν από το Ισραήλ στην κυκλοφορία αγαθών και ανθρώπων μέσα και έξω από τη Γάζα συνέβαλαν σημαντικά στη σταθερή επιδείνωση της οικονομικής και ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα. Αυτό έχει περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, θέσεις εργασίας και ευκαιρίες εκτός της κατεχόμενης παλαιστινιακής επικράτειας.
«Οι ανάγκες της νεολαίας ξεπερνούν την οικονομική διάσταση στη Γάζα, καθώς οι μισοί νέοι λένε ότι έχουν υποστεί σημαντικά προβλήματα ψυχικής υγείας και το ένα τρίτο από αυτούς αντιμετωπίζουν κοινωνικά προβλήματα. Οι νέοι που κατοικούν στη Γάζα χρειάζονται απεγνωσμένα ένα μονοπάτι προς την ελπίδα και την ευκαιρία μακριά από τον πόνο και τα βάσανα που οδηγούνται από εχθροπραξίες και περιορισμούς στην κίνηση», δήλωσε ο Nicolas Geeraert, ο αναπληρωτής επικεφαλής της υπο-αντιπροσωπείας της ΔΕΕΣ στη Γάζα.
Μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση που παρέχει στους νέους στη Γάζα αξιοπρεπείς ευκαιρίες βρίσκεται στα χέρια των αρχών που είναι υπεύθυνες για τους πολλαπλούς γύρους εχθροπραξιών και τους περιορισμούς μετακίνησης. Η ΔΕΕΣ τους καλεί να αντιμετωπίσουν αμέσως τις ολοένα και βαθύτερες ανθρωπιστικές συνέπειες που εμποδίζουν την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες καθώς και συμβάλλουν στις προκλήσεις της ψυχικής υγείας και στην αύξηση της ανεργίας μεταξύ των νέων στη Γάζα.
«Το μόνο που ζητάμε είναι να ζήσουμε κανονικά όπως οι άλλοι σε όλο τον κόσμο. Θέλουμε να μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθερα, να ταξιδεύουμε και να έχουμε αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας», είπε η Νουράν Αλ-Ζαΐμ, 23 ετών, στη ΔΕΕΣ.