Διεθνής ένοπλη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας: Ένας αγρότης τραυματίστηκε, υπογραμμίζοντας τεράστιους κινδύνους ναρκών για ολόκληρες κοινότητες
Γενεύη (ICRC) – Ο Artur οδηγούσε μέσα από τα ηλιοτρόπια της βόρειας Ουκρανίας όταν οι βαριές ρόδες του τρακτέρ του προκάλεσαν καταστροφή.
«Οδηγούσαμε στο χωράφι και χτυπήσαμε μια νάρκη. Ήμουν στο διαμέρισμα του οδηγού και έπρεπε να ελευθερώσω το πόδι μου. Τα παιδιά έτρεξαν και με βοήθησαν να βγω. Τους ευχαριστούμε πολύ, γιατί ο θεριζοαλωνιστής στη συνέχεια πήρε φωτιά. Αν είχα πάει μόνος, ποιος ξέρει τι θα μου είχε συμβεί», είπε ο Artur Sakhno.
Οι βόμβες, οι οβίδες και οι νάρκες που δεν έχουν εκραγεί αποτελούν άμεση απειλή για τους εργαζομένους στη γεωργία σε όλες τις περιοχές της πρώτης γραμμής, τόσο από τις έντονες μάχες των τελευταίων 18 μηνών, όσο και από μακροπρόθεσμες συγκρούσεις που ξεκίνησαν το 2014.
Η Ουκρανία συγκαταλέγεται στις πλέον πληγείσες από τις νάρκες χώρες στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Με μεγάλο μέρος της οικονομίας της χώρας να βασίζεται στη γεωργία, οι νάρκες, οι οβίδες που δεν έχουν εκραγεί και άλλα εκρηκτικά υπολείμματα πολέμου θα μπορούσαν να διαταράξουν την παραγωγή για τα επόμενα χρόνια.
Εκτός από τις έντονες ανάγκες των ανθρώπων που ζουν σε μεταβαλλόμενες γραμμές, η μόλυνση από όπλα δημιουργεί ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα, απαιτώντας σημαντικούς πόρους για την έρευνα μεγάλων τμημάτων των πληγεισών περιοχών, την επισήμανση της θέσης των ναρκών και στη συνέχεια την έναρξη του μακροχρόνιου και επικίνδυνου έργου της εκκαθάρισης. Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει σημαντικά τμήματα της καλλιεργήσιμης γης αχρησιμοποίητα για τα επόμενα χρόνια.
Αυτή η πρόκληση για τη γεωργική βιομηχανία της χώρας έρχεται ακόμη και όταν η χώρα αντιμετωπίζει μειωμένες εξαγωγικές δραστηριότητες. Για μεμονωμένες οικογένειες, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η αγορά τροφής για τη συμπλήρωση των χαμένων παραγωγικών ικανοτήτων επιβαρύνει επιπλέον το νοικοκυριό.
Για εκείνους που βασίζονται στην καλλιέργεια της γης τους για να παράγουν εισόδημα και να παράγουν τρόφιμα για τις οικογένειές τους, οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η παραμονή και η προσπάθειά τους να διατηρήσουν τα προς το ζην στη γη, γεμάτη με νάρκες και κοχύλια που δεν έχουν εκραγεί, μπορεί να αναγκάσουν τους αγρότες να μετακινηθούν σε ασφαλέστερες περιοχές.
Η ΔΕΕΣ έχει καθιερώσει από καιρό προγράμματα για την αντιμετώπιση της οικονομικής ασφάλειας που στοχεύουν στην προστασία ζωών και στην αποκατάσταση των μέσων διαβίωσης αντιμετωπίζοντας τις οικονομικές επιπτώσεις στους ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Οι ομάδες μας εργάζονται για τη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας και παρέχουν υποστήριξη στη γεωργική βιομηχανία σε κοινοτικό επίπεδο για να βοηθήσουν τους μεμονωμένους παραγωγούς. Εργάζονται σε συνδυασμό με την ομάδα μόλυνσης των όπλων της ΔΕΕΣ για την αξιολόγηση των μολυσμένων περιοχών και συνεργάζονται με την ουκρανική κοινωνία του Ερυθρού Σταυρού και άλλους τοπικούς παράγοντες για να κάνουν συναντήσεις ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης με τις κοινότητες.
Εργαζόμαστε με κοινότητες και στις δύο πλευρές της πρώτης γραμμής και ακολουθούμε μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση, σχεδιάζοντας όχι μόνο να ανταποκρινόμαστε σε οξείες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά και να οικοδομήσουμε ανθεκτικότητα για την αποκατάσταση των αγορών και των γεωργικών συστημάτων χωρίς να δημιουργούμε εξάρτηση από την ανθρωπιστική βοήθεια.