الخميس, تشرين2 7, 2024

Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ

Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ

Υεμένη: Η σύγκρουση αφήνει εκατομμύρια παιδιά χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση

Sana'a (ICRC) – Μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια ένοπλης σύγκρουσης, η Υεμένη βιώνει κρίση στην εκπαίδευση. Πάνω από δύο εκατομμύρια παιδιά είναι εκτός σχολείου και αμέτρητα άλλα μεγαλώνουν με αβέβαιη πρόσβαση στην εκπαίδευση. Δεδομένης της σημασίας της εκπαίδευσης για την υποστήριξη της ανάκαμψης της Υεμένης μετά τη σύγκρουση, αυτά τα χαμένα χρόνια μάθησης θα έχουν εκτεταμένες συνέπειες.

Στο Taiz, ένας δάσκαλος και μαθήτριες δημιούργησαν μια αυτοσχέδια τάξη στη μέση του δρόμου, ακριβώς απέναντι από το σχολείο τους που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Η εντυπωσιακή σκηνή συνοψίζει τη σκληρή πραγματικότητα μιας ολόκληρης γενιάς παιδιών από την Υεμένη που αγωνίζονται για πρόσβαση στην εκπαίδευση. Ο αριθμός των παιδιών που αντιμετωπίζουν διαταραχές στη μάθησή τους ως άμεση ή έμμεση συνέπεια της σύγκρουσης αυξάνεται.

Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, πάνω από δύο εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο, περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια χρειάζονται υποστήριξη για πρόσβαση στην εκπαίδευση και πάνω από το 20 τοις εκατό όλων των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι κλειστά.

Μαθητές και δάσκαλοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στο σχολείο ή καθ' οδόν προς το σχολείο, ενώ η έλλειψη μισθού έχει αναγκάσει χιλιάδες δασκάλους να αναζητήσουν άλλη δουλειά. Ο κίνδυνος και οι οικονομικές επιπτώσεις της σύγκρουσης ανάγκασαν επίσης χιλιάδες οικογένειες να σταματήσουν να στέλνουν τα παιδιά τους, κυρίως κορίτσια, στο σχολείο.

«Ο πατέρας μου έχασε το πόδι και το χέρι του και δεν μπορεί να εργαστεί πια, έτσι όλα τα αδέρφια μου έπρεπε να σταματήσουν την εκπαίδευσή τους και να βρουν δουλειά αντ' αυτού», είπε η Afaf, ένα 11χρονο κορίτσι που ζει σε έναν καταυλισμό για εσωτερικά εκτοπισμένους στη Χοντέιντα. Είναι η μόνη στην οικογένειά της που πηγαίνει σχολείο. «Πηγαίνω στην τάξη, αλλά το σχολείο στο στρατόπεδο δεν μπορεί να πληρώσει μισθούς για τους δασκάλους, επομένως βασιζόμαστε σε εθελοντές για να διδάξουν».

Τα σχολεία στην Υεμένη δεν έχουν γλιτώσει κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης σύγκρουσης. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, τουλάχιστον μία στις τέσσερις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις έχει καταστραφεί, καταστραφεί ή χρησιμοποιηθεί για μη εκπαιδευτικούς σκοπούς. Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τα μέρη σε σύγκρουση πρέπει να διασφαλίζουν ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των αμάχων και των μη στρατιωτικών υποδομών. Η βία κατά των μαθητών, του εκπαιδευτικού προσωπικού και των σχολείων ή πανεπιστημίων προκαλεί μακροχρόνιες βλάβες. Επίσης, παρεμποδίζει τη διαδικασία ανάκτησης μόλις τελειώσει η σύγκρουση.

«Το προηγούμενο σχολείο μου ήταν στην πρώτη γραμμή. Έπρεπε να αλλάξω σχολείο και τώρα πρέπει να περπατάω μιάμιση ώρα για να φτάσω στη νέα μου τάξη κάθε μέρα», είπε ο Αχμέντ, ένα 17χρονο αγόρι από την Ταΐζ, όπου βρίσκεται ένα από τα μακροβιότερα πεδία μάχης της Υεμένης και όπου μαθητές πρέπει να πλοηγηθείτε στις πρώτες γραμμές για να φτάσετε στο σχολείο. «Μια φορά, ο συμμαθητής μου πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο δρόμο μας για το σχολείο. Ήμουν μαζί του και ήταν φρικτό. Ήμουν καλυμμένος στο αίμα του και δεν ήξερα τι να κάνω».

Στο εξαιρετικά ασταθές πλαίσιο της Υεμένης, όπου πολλά παιδιά γνώρισαν μόνο τη ζωή σε σύγκρουση, η ασφαλής πρόσβαση στην εκπαίδευση μπορεί να μετριάσει τον ψυχολογικό αντίκτυπο της βίας, προσφέροντας στα παιδιά μια αίσθηση ρουτίνας. Η αντιμετώπιση της εκπαιδευτικής κρίσης της Υεμένης απαιτεί μια συνολική και πολυτομεακή προσέγγιση που καλύπτει όλες τις βασικές ανάγκες, καθώς όλες οι βασικές ανάγκες είναι αλληλένδετες.

«Το μέγεθος των ανθρωπιστικών αναγκών ήταν ήδη πέρα ​​από αυτό που μπορούν να καλύψουν οι φορείς βοήθειας. Τώρα οι σημαντικές περικοπές χρηματοδότησης σημαίνουν ότι εκατομμύρια παιδιά της Υεμένης θα έχουν ακόμη λιγότερη πρόσβαση σε τρόφιμα, στέγη υγείας και εκπαίδευση», δήλωσε η Katharina Ritz, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΔΕΕΣ στην Υεμένη. «Μόνο οι πολιτικές προσπάθειες θα επιλύσουν αυτήν την απελπιστική ανθρωπιστική κατάσταση. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να ενταθούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης».

Listen Live