Η ΔΕΕΣ ανοίγει μια νέα αντιπροσωπεία για τον κυβερνοχώρο στο Λουξεμβούργο
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) και η Διεύθυνση Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου ανακοίνωσαν σήμερα την επίσημη έναρξη λειτουργίας ανθρωπιστικού γραφείου για τον κυβερνοχώρο. Το γραφείο θα επωφεληθεί από υποδομές αιχμής και ένα υποστηρικτικό οικοσύστημα για να δημιουργήσει ένα ασφαλές πεδίο δοκιμών για έρευνα και ανάπτυξη σε θέματα τεχνολογίας, πολιτικής, τρόπων λειτουργίας και νομοθεσίας που σχετίζονται με τον κυβερνοχώρο.
«Είμαστε πολύ περήφανοι που μπορούμε να παρέχουμε αυτόν τον ασφαλή χώρο στη ΔΕΕΣ και να επιτρέψουμε την έρευνα και την ανάπτυξη με στόχο την αύξηση της προστασίας των ανθρώπων που πλήττονται από συγκρούσεις και βία», δήλωσε ο Franz Fayot, Υπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου. «Είμαι βέβαιος ότι τα τεράστια οικοσυστήματα στον κυβερνοχώρο και την τεχνολογία του Λουξεμβούργου μπορούν να προσφέρουν πολύτιμη συμβολή στην υποστήριξη της ΔΕΕΣ στην επίτευξη αυτού του κρίσιμου στόχου».
Η συστημική και λειτουργική στροφή του ανθρωπιστικού τομέα προς τα ψηφιακά εργαλεία και λύσεις τα τελευταία χρόνια επέτρεψε την εμφάνιση νέων υπηρεσιών και μορφών βοήθειας. Αυτό περιλαμβάνει προγράμματα μεταφοράς μετρητών από κινητά τηλέφωνα, την περιεκτική κοινή χρήση πληροφοριών με άτομα που πλήττονται από συγκρούσεις, την προσφορά σύνδεσης στο Διαδίκτυο και το κινητό τηλέφωνο, καθώς και τη σύνδεση ατόμων με προγράμματα που βοηθούν στην ασφάλεια των δεδομένων τους ή τους βοηθούν να βρουν μέλη της οικογένειάς τους που λείπουν.
«Έχουμε καθήκον να χρησιμοποιούμε τις ευκαιρίες που προσφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός με υπευθυνότητα και ηθική για να προστατεύσουμε καλύτερα τους ανθρώπους που πλήττονται από συγκρούσεις και άλλες καταστάσεις βίας», δήλωσε ο Martin Schüepp, διευθυντής επιχειρήσεων του ICRC. «Η ΔΕΕΣ ευχαριστεί την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου για την υποστήριξή της σε αυτό το νέο γραφείο και για την αναγνώριση της σημασίας που έχει για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να μελετήσουν περαιτέρω και να αγκαλιάσουν τον κυβερνοχώρο ως ζωτικής σημασίας εργαλείο για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη».
Πρόσφατα γεγονότα έχουν τονίσει την ανάγκη των ανθρωπιστικών οργανώσεων να επενδύσουν περισσότερο σε ζητήματα του κυβερνοχώρου. Τον Ιανουάριο, η ΔΕΕΣ αποκάλυψε ότι αντιμετώπισε μια περίπλοκη κυβερνοεπίθεση, με την παραβίαση διακομιστών που φιλοξενούν προσωπικά ανθρωπιστικά δεδομένα που ανήκουν σε περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οι επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο γίνονται πραγματικότητα ένοπλων συγκρούσεων, με έναν αυξανόμενο αριθμό κρατών που αναπτύσσουν στρατιωτικές δυνατότητες στον κυβερνοχώρο. Επιπλέον, οι εκστρατείες παραπληροφόρησης που επηρεάζουν ανθρώπους ή ανθρωπιστικές οργανώσεις στο διαδίκτυο και εκτός έχουν πολλαπλασιαστεί.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ:ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ