Ο στρατός της Χεζμπολάχ είναι αποδυναμωμένος, αλλά οι πολιτικοί κλάδοι της είναι βαθιά ενσωματωμένοι στον Λίβανο.
Η τρομοκρατική ομάδα είναι πιθανό να αισθάνεται τσιμπήματα μετά από χτυπήματα στον τραπεζικό βραχίονα, αλλά το δίκτυο των φιλανθρωπικών οργανώσεων της είναι πολύ εδραιωμένο στη σιιτική κοινότητα του Λιβάνου για να εξορύσσεται εύκολα, λέει ο ειδικός.
Με Gianluca Pacchiani
Την περασμένη εβδομάδα, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε μια σειρά αεροπορικών επιδρομών σε όλο τον Λίβανο με στόχο υποκαταστήματα της Al-Qard Al-Hassan, μιας μη αδειοδοτημένης πιστωτικής ένωσης που θεωρείται τράπεζα της Χεζμπολάχ.
Οι εξορμήσεις σηματοδοτούσαν μια μετατόπιση από επιδρομές μόνο εναντίον στρατιωτικών στόχων σε στόχευση υποδομών φαινομενικά στην πολιτική σφαίρα, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που θέτει η βαθιά ενσωμάτωση της τρομοκρατικής ομάδας στη λιβανική κοινωνία.
Λόγω των δικτύων των οργανώσεων πρόνοιας, των κλινικών και του εκτεταμένου συστήματος υποστήριξης μεταξύ των Σιιτών, η απομάκρυνση της Χεζμπολάχ από τον πολιτικό ιστό του Λιβάνου θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο περίπλοκο και τρομακτικό έργο από την καταστροφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν.
Η Χεζμπολάχ που υπήρχε πριν από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης δεν υπάρχει πλέον, «αλλά εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη και δεν πρόκειται να εξαφανιστεί», είπε ο ειδικός της Χεζμπολάχ Μάθιου Λέβιτ στους Times of Israel σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία.
«Η Χεζμπολάχ είναι πραγματικά ένα κίνημα. Δεν είναι απλώς μια τρομοκρατική οργάνωση, μια πολιτοφυλακή ή ένα πολιτικό κόμμα. Επίσης, εμπλέκεται βαθιά σε κοινωνικές και θρησκευτικές δραστηριότητες», είπε ο Λέβιτ, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής και πρώην εμπειρογνώμονας της αντιτρομοκρατίας του FBI.
Οι στρατιωτικές δυνατότητες της Χεζμπολάχ αποδυναμώνονται και φαινομενικά καταρρέουν. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι είχε σκοτώσει πάνω από 2.000 μέλη της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας από τον Οκτώβριο του 2023, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τους διοικητές της, και κατέστρεψε περίπου το 70-80% των ρουκετών που διέθετε πριν από τον πόλεμο. Είπε επίσης ότι νίκησε τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ σε κάθε περιοχή όπου τα στρατεύματά της δρούσαν στο νότιο Λίβανο.
Και ενώ η τρομοκρατική ομάδα διόρισε πρόσφατα έναν νέο ηγέτη, τον Ναΐμ Κασέμ, για να αντικαταστήσει τον δολοφονηθέντα Γενικό Γραμματέα της Χασάν Νασράλα, δεν είναι σαφές ποιος ηγείται της στρατιωτικής στρατηγικής των τρομοκρατικών ομάδων επί τόπου.
Ωστόσο, «μεγάλο μέρος της υποδομής κοινωνικής πρόνοιας της Χεζμπολάχ παραμένει άθικτο, επειδή οι IDF στοχεύουν τις κρύπτες όπλων και τα κέντρα διοίκησης και ελέγχου. Δεν στοχεύουν ιατρικές κλινικές και προγράμματα πρόνοιας που διευθύνονται από τη Χεζμπολάχ», είπε ο Λέβιτ.
Ο εμπειρογνώμονας της Χεζμπολάχ περιέγραψε το ευρύ φάσμα κοινωνικών δραστηριοτήτων της τρομοκρατικής ομάδας ως «σκιώδη διακυβέρνηση», που παρέχει κρίσιμες υπηρεσίες σε μια χώρα που βρισκόταν επί μακρόν στο χείλος της οικονομικής και πολιτικής κατάρρευσης, που μαστίζεται από αιώνια διαφθορά και σεχταριστικές διαμάχες. Αυτό έχει δημιουργήσει μια «σκιώδη εκλογική περιφέρεια» που εξαρτάται από τη βοήθειά της, είπε ο Levitt.
«Η Χεζμπολάχ σήμερα έχει τα καλύτερα και των δύο κόσμων – είναι μέρος του λιβανικού κράτους, με μέλη που κατέχουν θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο και έδρες στο κοινοβούλιο, αλλά παραμένει μια ανεξάρτητη ομάδα που λειτουργεί χωριστά από το κράτος», έγραψε ο Λέβιτ σε πρόσφατο άρθρο για την Ουάσιγκτον. Ινστιτούτο. Έτσι, «αποφεύγει τη λογοδοσία που συνήθως συνεπάγεται η κατοχή εκλεγμένων αξιωμάτων».
Το τεράστιο δίκτυο φιλανθρωπικών οργανώσεων της Χεζμπολάχ
Ο χρηματοπιστωτικός όμιλος Al-Qard Al-Hassan, ή AQAH, ιδρύθηκε από τη Χεζμπολάχ το 1983, ένα χρόνο μετά την ίδρυση της τρομοκρατικής ομάδας, για να παρέχει άτοκα δάνεια σύμφωνα με τις ισλαμικές αρχές. Με τα χρόνια, η AQAH εξελίχθηκε σε ένα σημαντικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με παραρτήματα σε όλα τα προπύργια της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Οι ΗΠΑ έθεσαν στη μαύρη λίστα το AQAH το 2007, λέγοντας ότι η Χεζμπολάχ το χρησιμοποιεί ως κάλυμμα για να διαχειριστεί τις οικονομικές δραστηριότητες της ομάδας και να αποκτήσει πρόσβαση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ωστόσο, η μη στρατιωτική υποδομή της Χεζμπολάχ εκτείνεται πολύ περισσότερο, συνιστώντας ένα σύστημα πατρωνίας που καλύπτει τα κενά που αφήνει η αναποτελεσματική λιβανική κυβέρνηση και ενισχύει την επιρροή της στη σιιτική κοινότητα της χώρας περίπου 2 εκατομμυρίων, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα σιιτικό «μίνι-κράτος».
Περιλαμβάνει ένα δίκτυο ιατρικών κέντρων γνωστό ως Ισλαμικός Οργανισμός Υγείας , το οποίο παρέχει υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης δωρεάν ή με μειωμένο κόστος στους σιίτες, ενώ περιθάλπει επίσης τραυματίες μαχητές της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το ισραηλινό Κέντρο Πληροφοριών Πληροφοριών και Τρομοκρατίας Meir Amit .
Το 2021, η Χεζμπολάχ ξεκίνησε επίσης την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Al-Sajjad , που πήρε το όνομά της από μια σεβαστή προσωπικότητα του σιιτικού Ισλάμ. Αυτά τα σούπερ μάρκετ πωλούν προϊόντα (συχνά ιρανικής, συριακής ή ιρακινής προέλευσης) σε σημαντικά μειωμένες τιμές για πελάτες που παρουσιάζουν κάρτες που έχουν εκδοθεί από τη Χεζμπολάχ.
Επιπλέον, η Χεζμπολάχ ελέγχει μια αλυσίδα βενζινάδικων, την Amana Petroleum Company , η οποία πουλά ιρανικά καύσιμα σε μειωμένες τιμές, μερικές φορές σε πείσμα της λιβανικής κυβέρνησης. Βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2020.
Ο κατασκευαστικός βραχίονας της Χεζμπολάχ, ο Τζιχάντ αλ-Μπίνα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανοικοδόμηση περιοχών που καταστράφηκαν στον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου το 2006. Σήμερα, το ίδρυμα, που ιδρύθηκε το 1988, διαχειρίζεται διάφορα έργα μεγάλης κλίμακας στον τομέα του πολιτικού μηχανικού, της γεωργίας και της βιομηχανίας, και διευθύνει κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, σύμφωνα με το Meir Amit Center.
Στο μέτωπο της προπαγάνδας, η Χεζμπολάχ έχει το δικό της τηλεοπτικό κανάλι, το Al-Manar, και διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας νεολαίας γνωστής ως Πρόσκοποι Μαχντί , που χρησιμοποιείται για να κατηχήσει τους νεαρούς Σιίτες, σύμφωνα με το IDF.
Η τρομοκρατική ομάδα ισχυρίζεται επίσης ότι εμπλέκεται στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Λειτουργεί Πράσινοι Χωρίς Σύνορα, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία ισχυρίζεται ότι διαχειρίζεται έργα αναδάσωσης στο νότιο Λίβανο.
Σύμφωνα με το Ισραήλ, η ομάδα παρέχει στην πραγματικότητα κάλυψη στις θέσεις της Χεζμπολάχ. επιβλήθηκε κυρώσεις από τις ΗΠΑ για εικαζόμενες τρομοκρατικές δραστηριότητες πέρυσι.
Μια εγκατάσταση της λιβανέζικης γεωργικής ΜΚΟ «Green Without Borders» που σύμφωνα με το IDF χρησιμεύει ως φυλάκιο παρατήρησης της Χεζμπολάχ στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, που δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουνίου 2017. (Israel Defense Forces/File)
Οι οικονομικοί αγώνες της Χεζμπολάχ
Την περασμένη εβδομάδα, οι IDF αποκάλυψαν ότι εντόπισαν ένα καταφύγιο της Χεζμπολάχ κάτω από ένα νοσοκομείο της Βηρυτού. Στο εσωτερικό, είπε ο στρατός, υπήρχαν περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια σε χρυσό και μετρητά που αποθηκεύονταν από την τρομοκρατική ομάδα.
Παρά την περιουσία της, ωστόσο, η Χεζμπολάχ φέρεται να διέρχεται κρίση ρευστότητας, με τις αεροπορικές επιδρομές του IDF στα υποκαταστήματα της AQAH πιθανότατα να προσθέτουν στην αυξανόμενη οικονομική πίεση στον ιρανικό πληρεξούσιο.
Λιβανικές και ξένες πηγές που επικαλούνται πρόσφατο ρεπορτάζ της Φωνής της Αμερικής ισχυρίστηκαν ότι η Χεζμπολάχ είχε ξεμείνει από μετρητά και δεν μπορούσε να πληρώσει τα μέλη της.
Η πρόσβασή της στο επίσημο τραπεζικό σύστημα του Λιβάνου φέρεται επίσης να περιορίζεται, καθώς οι πλουσιότεροι τραπεζίτες της χώρας έχουν διαφύγει στο εξωτερικό, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να γίνουν στόχος του Ισραήλ για να βοηθήσουν τη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τη VOA.
Μέχρι πρόσφατα, η τρομοκρατική ομάδα βρισκόταν σε μετρητά, χάρη στις ιρανικές μεταφορές χρημάτων και τις δικές της παράνομες δραστηριότητές της – ο κύριος μεταξύ αυτών και το τεράστιο διεθνές δίκτυο λαθρεμπορίου ναρκωτικών, σύμφωνα με ειδικούς. Η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε αυτή τη ρευστότητα για να κρατήσει ευχαριστημένους τους σιίτες ψηφοφόρους της, μοιράζοντας μηνιαίες αποδοχές σε σταθερό ξένο νόμισμα.
Μια σιίτη που εκκενώθηκε πρόσφατα από το νότιο Λίβανο στη Βηρυτό είπε στον Guardian ότι η ομάδα είχε καταβάλει μηνιαίες πληρωμές 200 δολαρίων σε μετρητά, καθώς και δέματα τροφίμων, επαινώντας τους για την «απίστευτη φροντίδα» της οικογένειάς της.
Δεν είναι σαφές πόσο καιρό η Χεζμπολάχ θα μπορεί να συνεχίσει να εκταμιεύει αυτές τις πληρωμές. Το δίκτυο κοινωνικής πρόνοιας αντιμετωπίζει επίσης έλλειψη εργατικού δυναμικού, καθώς πολλά από τα μέλη της Χεζμπολάχ των οποίων οι ημερήσιες δουλειές ήταν στις φιλανθρωπικές οργανώσεις της έχουν κληθεί να πολεμήσουν ή είναι ανίκανοι λόγω τραυματισμών που υπέστησαν σε εκρήξεις τηλεειδοποίησης και ραδιοτηλεόρασης τον Σεπτέμβριο.
Επιπλέον, ο εκτοπισμός πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπων από περιοχές με σιιτική πλειοψηφία στο νότιο Λίβανο και αλλού έχει ασκήσει πρόσθετη πίεση στο άτυπο σύστημα πρόνοιας.
«Αυτό θα είναι ένα άλλο σημαντικό επίπεδο απαιτήσεων σε μια εποχή μείωσης των πόρων και ανταγωνιστικών απαιτήσεων για αυτούς τους πόρους», είπε ο Levitt.
Θα στρέψει τα όπλα της η Χεζμπολάχ εναντίον των Λιβανέζων;
Καθώς το Ισραήλ εργάζεται για να διαλύσει τις στρατιωτικές και οικονομικές δυνατότητες της Χεζμπολάχ, η τρομοκρατική ομάδα μπορεί να καταφύγει στη χρήση όπλων αντί για βούτυρο για να διατηρήσει τον έλεγχο του στον Λίβανο, προειδοποίησε ο Λέβιτ. Η ομάδα έχει μακρά ιστορία στη χρήση βίας για να καταστείλει τους επικριτές της.
Με την υποστήριξη του Ιράν, η τρομοκρατική ομάδα είναι πιθανό να επιχειρήσει να επανεξοπλίσει και να ξαναγεμίσει τα ταμεία της με την πρώτη ευκαιρία. Παραμένει ασαφές εάν η διεθνής κοινότητα θα είναι σε θέση να παρέμβει και να εμποδίσει την επιρροή της Τεχεράνης να διεισδύσει στον Λίβανο και εάν οι Λιβανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν εκ νέου την κυριαρχία και το κρατικό μονοπώλιο στη νόμιμη χρήση βίας, είπε ο Λέβιτ.
«Η Χεζμπολάχ θα αγωνιστεί σκληρά για να το αποτρέψει», προέβλεψε, «και θα έχει ακόμα τα μέσα να το κάνει ακόμη και αφού το Ισραήλ αφαιρέσει ένα σημαντικό μέρος της στρατηγικής του απειλής».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ