الأربعاء, تشرين2 6, 2024

ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το ΔΑΔ επιδιώκει να περιορίσει τις ανθρωπιστικές συνέπειες των ένοπλων συγκρούσεων.

Δήλωση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) που παρέδωσε η Laëtitia Courtois, Μόνιμος Παρατηρητής και Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, 78η σύνοδος, συνεδρίαση της ολομέλειας του συντονισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας και της βοήθειας σε καταστροφές των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής οικονομικής βοήθειας.

Κύριε Πρόεδρε, Εξοχότητες, Αξιότιμοι Αντιπρόσωποι,

Συναντιόμαστε φέτος σε μια περίοδο σημαντικών ανθρωπιστικών προκλήσεων και οι ένοπλες συγκρούσεις βρίσκονται στο επίκεντρο αυτών των προκλήσεων.

Χιλιάδες συνάδελφοί μας κινητοποιούνται σε περιβάλλοντα σε όλο τον κόσμο για να προσεγγίσουν όσους έχουν ανάγκη και να υποστηρίξουν την αρχή της ανθρωπιάς.

Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από αμερόληπτες ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι απαραίτητη για τη μείωση του πόνου στις ένοπλες συγκρούσεις.

Φέτος, θέλουμε να επισημάνουμε τρία σημαντικά θέματα που συνεχίζουν να επηρεάζουν τις δραστηριότητές μας.

Πρώτον, η συμμόρφωση με το ΔΑΔ σε ένοπλες συγκρούσεις δεν είναι προαιρετική.

Ακούσαμε πολλά κράτη να το επαναλαμβάνουν ως πολιτική προτεραιότητα: είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να γίνει λειτουργική πραγματικότητα.

Το ΔΑΔ επιδιώκει να περιορίσει τις ανθρωπιστικές συνέπειες των ένοπλων συγκρούσεων. Καλύτερος σεβασμός για το ΔΑΔ σημαίνει διασφάλιση ότι οι άμαχοι δεν γίνονται ποτέ άμεσα στόχος, ότι ελαχιστοποιούνται οι απώλειες αμάχων και οι ζημιές στις μη στρατιωτικές υποδομές. Σημαίνει επίσης ότι απαγορεύεται η βία κατά της ζωής και του ατόμου, η σύλληψη ομήρων και η προσβολή της προσωπικής αξιοπρέπειας.

Οι υποχρεώσεις αυτές δεν μπορούν να εξαρτώνται από τη συμπεριφορά ενός από τα μέρη. Το ΔΑΔ πρέπει να γίνεται σεβαστό σε όλες τις περιστάσεις, ακόμη και αν παραβιάζεται από τον αντίπαλο.

Ο καλύτερος σεβασμός για το ΔΑΔ οδηγεί επίσης σε καλύτερα ανθρωπιστικά αποτελέσματα, περιορίζει τον πόνο σε όλες τις πλευρές και διατηρεί ένα μονοπάτι πέρα ​​από τη σύγκρουση. Όταν η ρητορική απανθρωποποίησης του άμαχου πληθυσμού που σχετίζεται με την αντίπαλη πλευρά ενισχύεται, βλέπουμε σημαντικές ανθρωπιστικές επιπτώσεις και μακροπρόθεσμους κινδύνους.

Οι εκστρατείες παραπληροφόρησης και παραπληροφόρησης κατά των ανθρωπιστικών παραγόντων θέτουν σε άμεσο κίνδυνο όσους προσπαθούν να βοηθήσουν και όσους χρειάζονται αυτή τη βοήθεια. Υπό το πρίσμα των επικίνδυνων συνεπειών της απανθρωποποίησης της γλώσσας στις ένοπλες συγκρούσεις, παροτρύνουμε τους πολιτικούς και στρατιωτικούς παράγοντες να μην καταφεύγουν ή να εγκρίνουν τέτοιες πρακτικές.

Τα κράτη μέλη διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση του ανθρωπιστικού χώρου και ζητάμε την υποστήριξή σας για να διασφαλιστεί ότι θα διατηρηθεί, ακόμη και στις πιο πολωμένες κρίσεις.

Δεύτερον, εξασφάλιση καλύτερης ανθρωπιστικής πρόσβασης, ιδίως στις αστικές περιοχές.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού διεξάγει ουδέτερη, αμερόληπτη και ανεξάρτητη ανθρωπιστική δράση από το 1863 – εδώ και 160 χρόνια. Το 1992, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ψήφισμα που περιγράφει παρόμοιους τρόπους εργασίας για τα Ηνωμένα Έθνη και τους εταίρους εφαρμογής τους. Αυτές οι λεπτομέρειες είναι βασικές για την απόκτηση της εμπιστοσύνης των μερών σε μια ένοπλη σύγκρουση. Η βοήθεια πρέπει να παρέχεται, και μόνο με βάση την ανάγκη.

Η πρόσβαση και ο χώρος για αμερόληπτες ανθρωπιστικές οργανώσεις και το προσωπικό τους, συμπεριλαμβανομένων των εμπειρογνωμόνων που είναι σε θέση να επισκευάσουν βασικές υπηρεσίες και υποδομές, δεν επιτρέπεται να αρνηθούν παράνομα από τα αντιμαχόμενα μέρη.

Σήμερα, χάνουμε πολύτιμο χρόνο στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες των ανθρωπιστικών απαντήσεων, ωστόσο, ιδιαίτερα καθώς οι κρίσεις γίνονται πιο έντονες, οι ανάγκες είναι πιο απελπιστικές και, επομένως, η έγκαιρη πρόσβαση είναι πιο κρίσιμη.

Ο σεβασμός του ΔΑΔ σημαίνει τη διασφάλιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό. Τα μέρη σε σύγκρουση έχουν την πρωταρχική ευθύνη να καλύψουν τις βασικές ανάγκες του πληθυσμού στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους.

Όμως, όπου δεν μπορούν να το κάνουν, οι αμερόληπτες ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να μπορούν να κάνουν το έργο τους, ακόμη και καθ' όλη τη διάρκεια των εχθροπραξιών, και όχι μόνο όταν αυτές έχουν σταματήσει. Χωρίς αυτήν την άμεση πρόσβαση, οι ανθρωπιστικές συνέπειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Σύμφωνα με το ΔΑΔ, οι πολίτες και τα πολιτικά αντικείμενα πρέπει να προστατεύονται από άμεσες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των αστικών περιοχών. Όταν μια επίθεση εναντίον στρατιωτικού στόχου αναμένεται να προκαλέσει απώλειες αμάχων μεγαλύτερες από το αναμενόμενο στρατιωτικό πλεονέκτημα, πρέπει να ανασταλεί ή να ακυρωθεί. Και τα μέρη σε μια ένοπλη σύγκρουση πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά των πολιτών.

Είναι κρίσιμο να εφαρμοστεί η Διακήρυξη για τα εκρηκτικά όπλα σε κατοικημένες περιοχές, η Διακήρυξη EWIPA, που υπογράφηκε από 83 κράτη, προκειμένου να διαπιστωθεί αλλαγή στην εμπόλεμη συμπεριφορά.

Και θα ζητούσαμε από τα κράτη μέλη που δεν την έχουν υπογράψει να το εξετάσουν. Είναι επίσης πιο σημαντικό από ποτέ τα κράτη με επιρροή να κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν καλύτερο σεβασμό από τους εταίρους και τους συμμάχους τους, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις τους τόσο για το σεβασμό όσο και για τη διασφάλιση του σεβασμού των Συμβάσεων της Γενεύης.

Τρίτον, κατανοήστε τα όρια της ανθρωπιστικής δράσης.

Η ανθρωπιστική δράση είναι ζωτικής σημασίας, αλλά δεν μπορεί να είναι η μόνη απάντηση. Ενθαρρύνουμε τους πολιτικούς παράγοντες να συμμετάσχουν σε πολιτικά μονοπάτια που θα εξασφαλίσουν ζωή με αξιοπρέπεια και ανάπτυξη στους λαούς τους. Χωρίς αυτό, οι ανθρωπιστικές αντιδράσεις αγγίζουν γρήγορα τα όριά τους. Πριν από τρία χρόνια, τονίσαμε το γεγονός ότι ήμασταν στις 10 μεγαλύτερες επιχειρήσεις μας κατά μέσο όρο 36 χρόνια.

Ως εκ τούτου, ενθαρρύνουμε επίσης τους πολιτικούς και αναπτυξιακούς παράγοντες να αποτρέψουν τις αναπτυξιακές ανατροπές, ειδικά όταν πλησιάζει μια κρίση, και να βρουν έναν τρόπο να παραμείνουν αφοσιωμένοι σε εύθραυστα περιβάλλοντα. Η διασφάλιση ότι οι πληθυσμοί που πλήττονται από συγκρούσεις μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους μακροπρόθεσμα δεν μπορεί να γίνει αποκλειστικά από ανθρωπιστές. Οι βασικές δημόσιες υπηρεσίες και συστήματα ολόκληρων χωρών πρέπει να διατηρηθούν ανεξάρτητα από τις περιστάσεις.

Καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζουν να παρατείνονται ολοένα και περισσότερο και επηρεάζουν διάφορες χώρες, οι πόροι και οι δυνατότητες ολόκληρου του οικοσυστήματος βοήθειας πρέπει να αξιοποιηθούν σε ευρύτερες συστημικές απαντήσεις σε όλο και πιο περίπλοκες ανάγκες σε κρίσεις.

Αυτή είναι μια ανθρωπιστική επιταγή για τους πληγέντες πληθυσμούς, η οποία απαιτεί δράση από διάφορους παράγοντες – και κυρίως πολιτική δέσμευση από τα κράτη.

Εξοχότατε, αξιότιμοι συνάδελφοι,

Τώρα είναι η ώρα να διπλασιάσουμε τις διπλωματικές προσπάθειες για να τεθούν οι κοινές μας ανθρωπιστικές αξίες στο επίκεντρο της διεθνούς συνεργασίας.

Η πολυμερής σημασία έχει σημασία. Το ΔΑΔ και οι ανθρωπιστικές αρχές έχουν σημασία. Είναι μέσω της ανανεωμένης συλλογικής δράσης που θα διατηρήσουμε την κοινή μας ανθρωπιά και θα κάνουμε τη διαφορά στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις και άλλες ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

 

Listen Live