الأربعاء, تشرين2 6, 2024

Κολομβία: Η ΔΕΕΣ ζητά να εγκριθούν ειδικές συμφωνίες στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με ένοπλες ομάδες

Κολομβία: Η ΔΕΕΣ ζητά να εγκριθούν ειδικές συμφωνίες στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με ένοπλες ομάδες

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΑΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ

Μπογκοτά (ICRC) – Ως αποτέλεσμα των οκτώ συνεχιζόμενων ένοπλων συγκρούσεων στην Κολομβία, το 2023 χιλιάδες άμαχοι χάθηκαν, εκτοπίστηκαν, υπέστησαν σεξουαλική βία ή τραυματίστηκαν από εκρηκτικά όπλα ή περιορίστηκαν στα σπίτια τους λόγω των κινδύνων διασταυρούμενων πυρών, αντι- νάρκες προσωπικού και απειλές από ένοπλες ομάδες. Επιπλέον, πολλά νέα παιδιά και έφηβοι ενεπλάκησαν με ένοπλες ομάδες.

Παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την εξεύρεση ενός τερματισμού των ένοπλων συγκρούσεων μέσω διαπραγματεύσεων, η ανθρωπιστική κατάσταση στην Κολομβία εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία. Πέρυσι, οι εδαφικές διαμάχες μεταξύ ενόπλων παραγόντων εντάθηκαν, οι οποίες άλλαξαν την κατάσταση σε αρκετές περιοχές της χώρας και δημιούργησαν νέες ανθρωπιστικές προκλήσεις.

"Το κράτος της Κολομβίας και οι ένοπλες ομάδες πρέπει να θέσουν τις ανθρωπιστικές ανησυχίες στο επίκεντρο των ειρηνευτικών τους συνομιλιών. Κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων θα μπορούσαν να συναφθούν ειδικές συμφωνίες που θα βοηθούσαν στην ανακούφιση του πόνου των ανθρώπων που επλήγησαν από αυτές τις ένοπλες συγκρούσεις και θα ενισχύσουν τις υποχρεώσεις των μερών στις συγκρούσεις έχουν βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου (IHL) Αυτές οι υποχρεώσεις πρέπει να τηρούνται είτε διεξάγονται ειρηνευτικές συνομιλίες είτε όχι», δήλωσε ο Lorenzo Caraffi, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) στην Κολομβία. της Ανθρωπιστικής Έκθεσης 2024.

Αυτές οι συμφωνίες θα μπορούσαν να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως η πρόσβαση των αμερόληπτων ανθρωπιστικών οργανώσεων στους πληγέντες. αγνοούμενοι? αγνώστων στοιχείων· τη στρατολόγηση, χρήση και άμεση συμμετοχή μικρών παιδιών και εφήβων σε εχθροπραξίες· τη χρήση, την παρουσία και την εγκατάλειψη εκρηκτικών όπλων· άτομα που στερούνται την ελευθερία τους· και τη διασφάλιση των υπηρεσιών υγείας.

Αυτές οι ειδικές συμφωνίες θα πρέπει επίσης να περιέχουν θετικά, συγκεκριμένα μέτρα που να βασίζονται στις υφιστάμενες διατάξεις του ΔΑΔ και να αποσκοπούν στην προστασία των θιγόμενων από τις ένοπλες συγκρούσεις, ιδίως του άμαχου πληθυσμού.

Ανθρωπιστική Έκθεση 2024

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 145.000 άνθρωποι χρειάστηκε να μετακινηθούν μεμονωμένα το 2023, σημειώνοντας αύξηση 18 τοις εκατό από έτος σε έτος. Σε ορισμένα τμήματα, η αύξηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Στο διαμέρισμα του Μπολιβάρ, ​​για παράδειγμα, ο αριθμός έφτασε το 94 τοις εκατό. στο Cauca και το Putumayo, το ποσοστό αυξήθηκε σε πάνω από 50 τοις εκατό.

Επιπλέον, αν και οι μαζικές εκτοπίσεις του πληθυσμού μειώθηκαν κατά 13%, ο αριθμός παραμένει υψηλός, με περίπου 50.000 άτομα να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Το πρόβλημα έπληξε ιδιαίτερα ορισμένα τμήματα. Ο Putumayo σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση, με τον αριθμό των ανθρώπων που επηρεάστηκαν να εκτοξεύεται κατά περισσότερο από 1.000 τοις εκατό. Ο Ναρίνο χτυπήθηκε επίσης σκληρά, αντιπροσωπεύοντας το 52 τοις εκατό όλων των εκτοπισμένων στη χώρα.

"Υπάρχουν ολόκληρες κοινότητες που δεν μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην αυλή τους. Ο φόβος και η αγωνία συνεχίζουν να διέπουν τις ζωές αυτών των ανθρώπων. Για τους πολίτες, ο σεβασμός για το ΔΑΔ δεν είναι μια δύσκολη έννοια, αντίθετα, έχει πραγματικό νόημα για αυτούς. Ο σεβασμός για το ΔΑΔ μετριάζει τη βαρβαρότητα του πολέμου και μπορεί να σημαίνει πραγματική ανακούφιση για τους ανθρώπους εν μέσω της αβεβαιότητας και του πόνου που προκαλεί η βία», είπε ο Caraffi.

Εδαφικές διαμάχες μεταξύ ένοπλων ομάδων και η παρουσία εκρηκτικών μηχανισμών οδήγησαν στον εγκλεισμό περίπου 47.000 ατόμων, αύξηση 19% σε εθνικό επίπεδο σε σύγκριση με το 2022. Η κατάσταση συνέχισε να είναι κρίσιμη στο τμήμα της Τσόκο, το οποίο αντιπροσώπευε το 44 τοις εκατό των περιορισμένο πληθυσμό. Σημαντική αύξηση σημειώθηκε και σε άλλα τμήματα. Για παράδειγμα, ο αριθμός των εγκλείστων στην Κάουκα υπερδιπλασιάστηκε και στην Αντιόκια ο αριθμός ενδεκαπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2022.

Πέρυσι, η ΔΕΕΣ κατέγραψε 380 άμεσα θύματα διαφορετικών τύπων εκρηκτικών μηχανισμών, όπως νάρκες κατά προσωπικού, εκτοξευόμενα εκρηκτικά και συσκευές ελεγχόμενης έκρηξης. Η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν άμαχοι. Αν και πρόκειται για πτώση 27 τοις εκατό από έτος σε έτος, η μόλυνση από όπλα έχει εξαπλωθεί σε νέες περιοχές της χώρας: από τους 73 δήμους που κατέγραψαν περιστατικά με εκρηκτικά όπλα πέρυσι, το 55 τοις εκατό δεν είχε καταγράψει κανένα το 2022.

Τα άμεσα θύματα δεν είναι τα μόνα που υφίστανται τις συνέπειες αυτής της μάστιγας: υποφέρουν επίσης οι οικογένειες των πληγέντων και οι κοινότητες που εκτοπίστηκαν ή περιορίστηκαν λόγω του συνεχούς κινδύνου που τους βάζουν αυτά τα όπλα.

Η εξαφάνιση παραμένει ανησυχητικό ζήτημα. Το 2023, η ΔΕΕΣ κατέγραψε 222 περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν εξαφανιστεί ως άμεσο αποτέλεσμα ένοπλων συγκρούσεων και βίας εκείνο το έτος. Αυτός δεν είναι ο πραγματικός αριθμός των περιπτώσεων. ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που αγνοούνται είναι πιθανό να είναι σημαντικά υψηλότερος.

Η Ανθρωπιστική Έκθεση παραθέτει επίσης τα στατιστικά στοιχεία για τις βίαιες πράξεις που διαπράχθηκαν κατά των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης το 2023. Το Εθνικό Συμβούλιο Ιατρικής Αποστολής κατέγραψε 511 βίαιες πράξεις, εκ των οποίων το 27 τοις εκατό σχετίζονται με ένοπλες συγκρούσεις. Επρόκειτο για σοβαρές επιθέσεις, με αποτέλεσμα πολλές κοινότητες να μην έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Επιπλέον, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν, ο υψηλότερος αριθμός των τελευταίων πέντε ετών. Πέντε από τους νεκρούς ήταν παραδοσιακοί θεραπευτές.

Τα παραπάνω σχήματα δείχνουν την πολυπλοκότητα της κατάστασης και το μέγεθος της ταλαιπωρίας. Είναι ζωτικής σημασίας για τη ΔΕΕΣ να είναι παρούσα στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τις ένοπλες συγκρούσεις και την άλλη βία, ώστε να κατανοήσει τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ζουν εκεί και να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να ανακουφίσει τον πόνο τους. Πέρυσι, το ουδέτερο και αμερόληπτο ανθρωπιστικό έργο της ΔΕΕΣ βοήθησε σχεδόν 150.000 ανθρώπους.

Listen Live