ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
Μια ανάλυση του Shahrokh Saei
Το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμο, η αντίσταση θα σφραγίσει τη μοίρα του. Η δολοφονία του Νασράλα θα στοιχειώνει για πάντα το Ισραήλ, τις ΗΠΑ.
ΤΕΧΡΑΝΗ- Οι άγριες επιθέσεις του Ισραήλ σε κατοικημένες περιοχές στην πρωτεύουσα του Λιβάνου και η δολοφονία του Γενικού Γραμματέα της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, αποκάλυψαν για άλλη μια φορά τα αληθινά χρώματα του καθεστώτος του απαρτχάιντ και του κύριου υποστηρικτή του, των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε βίαιες επιδρομές στα νότια προάστια της Βηρυτού αργά την Παρασκευή.
Τεράστιες εκρήξεις συγκλόνισαν τη γειτονιά της Dahiyeh, η οποία είχε ήδη χτυπηθεί από αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες ημέρες. Το Ισραήλ είχε ξεκινήσει μια μαζική εκστρατεία βομβαρδισμών στον Λίβανο τη Δευτέρα, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων δεκάδες παιδιά.
Σύμφωνα με το Al-Manar TV της Χεζμπολάχ, τα φονικά πλήγματα του Ισραήλ την Παρασκευή ισοπέδωσαν τουλάχιστον επτά κτίρια στο Haret Hreik της Dahiyeh.
Η ισραηλινή αεροπορία έριξε περισσότερες από 80 βόμβες στα κατοικημένα κτίρια της Dahiyeh.
Το κίνημα της Χεζμπολάχ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο αρχηγός του κινήματος έχασε τη ζωή του στις ισραηλινές επιδρομές.
Σε ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ δεσμεύτηκε ότι «θα συνεχίσει τον αγώνα της για να αντιμετωπίσει τον εχθρό» αφού επιβεβαιώσει τη δολοφονία του Νασράλα.
Το κίνημα αντίστασης του Λιβάνου περιέγραψε τον Νασράλα ως «ιερό μάρτυρα», λέγοντας ότι σκοτώθηκε σε «προδοτική σιωνιστική αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια» της Βηρυτού.
«Η ηγεσία της Χεζμπολάχ δεσμεύεται στον πιο υπέρτατο, ιερό και πιο αγαπητό μάρτυρα στο ταξίδι μας, γεμάτο θυσίες και μάρτυρες, ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της για να αντιμετωπίσει τον εχθρό, για την υποστήριξη της Γάζας και της Παλαιστίνης και για την υπεράσπιση του Λιβάνου και τον σταθερό και έντιμο λαό της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Προστίθεται: «Ο Σεβασμιώτατος Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, έχει ενωθεί με τους μεγάλους και αιώνιους μαρτυρικούς συντρόφους του, τους οποίους οδήγησε για σχεδόν τριάντα χρόνια, καθοδηγώντας τους από νίκη σε νίκη».
Το Ισραήλ δολοφόνησε τον Νασράλα μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Μπενιμάιν Νετανιάχου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Το γραφείο του Νετανιάχου κυκλοφόρησε μια φωτογραφία του πρωθυπουργού χρησιμοποιώντας σταθερό τηλέφωνο για να εγκρίνει τις απεργίες, ανέφεραν οι New York Times.
Η επίθεση της Παρασκευής αποκάλυψε για άλλη μια φορά τη συνενοχή της Ουάσιγκτον στην πολεμική υποκίνηση του Ισραήλ.
Ένας στρατιωτικός αναλυτής είπε στο Al Jazeera ότι το πυροβολικό που χρησιμοποίησε το Ισραήλ στην επίθεσή του στη Βηρυτό ήταν ένας «πολύ νέος τύπος βόμβας» - η GBU-72.
Ο Elijah Magnier πρόσθεσε ότι το όπλο ήταν «ένα προηγμένο bunker buster βάρους 2.200 κιλών που δημιουργήθηκε το 2021».
Είπε ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε αυτές τις βόμβες που προμήθευσαν οι ΗΠΑ για να «επιβεβαιώσει τη δολοφονία και ήθελε να βεβαιωθεί ότι κανείς δεν θα είναι ζωντανός».
Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη αναγνωρίσει ότι το Ισραήλ είχε χρησιμοποιήσει βόμβες αμερικανικής κατασκευής κατά τις φονικές επιθέσεις του σε κατοικημένες περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας.
Αντίποινα της Χεζμπολάχ
Σε απάντηση στις επιθέσεις του Ισραήλ, η Χεζμπολάχ ενέτεινε τις επιχειρήσεις αντιποίνων της.
Τα αντίποινα του κινήματος της αντίστασης έχουν σκορπίσει μια αυξανόμενη αίσθηση πανικού στους Ισραηλινούς, κρατώντας το καθεστώς στα πόδια του.
Τέτοιες εξελίξεις έχουν εγείρει φόβους για πλήρους κλίμακας πόλεμο μεταξύ του καθεστώτος και της Χεζμπολάχ.
Μένει όμως να δούμε αν το Ισραήλ θα μπορέσει να επιβιώσει σε περίπτωση τέτοιας σύγκρουσης εν μέσω των προηγούμενων αποτυχιών του στα χέρια των μαχητών του κινήματος της αντίστασης.
Η Χεζμπολάχ τερματίζει την ισραηλινή κατοχή
Η Χεζμπολάχ επέφερε ένα σημαντικό πλήγμα στο Ισραήλ αφού τερμάτισε την σχεδόν 20ετή κατοχή του Λιβάνου από το καθεστώς.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στον Λίβανο το 1982, στέλνοντας τα τανκς του μέχρι τη Βηρυτό. Κατέλαβε το νότιο Λίβανο μέχρι που εκδιώχθηκε από τη Χεζμπολάχ το 2000.
Το Ισραήλ πραγματοποίησε την επίθεση αφού δέχτηκε επίθεση από Παλαιστίνιους στο Λίβανο.
Οι σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ συνεχίστηκαν ακόμη και αφού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το νότιο Λίβανο.
Η ταπείνωση του Ισραήλ στον πόλεμο του 2006
Οι εντάσεις επικράτησαν το 2006 όταν το Ισραήλ μπήκε σε πόλεμο με τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.
Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου 2006 – μέρες αφότου το λιβανέζικο κίνημα αντίστασης συνέλαβε δύο Ισραηλινούς στρατιώτες.
Η σύγκρουση έληξε στα μέσα Αυγούστου αφού το Ισραήλ απέτυχε να νικήσει τη Χεζμπολάχ.
Το Ισραήλ σκότωσε περισσότερους από 1.000 Λιβανέζους, κυρίως άμαχους στη σύγκρουση των 34 ημερών. Περισσότεροι από 120 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν επίσης.
Ο μάρτυρας ηγέτης της Χεζμπολάχ είπε σε πολλές περιπτώσεις ότι ο πόλεμος του 2006, γνωστός ως πόλεμος του Ιουλίου, ήταν μια επιτυχία για το κίνημα της αντίστασης.
Τον Αύγουστο του 2021, μια ισραηλινή έρευνα αναγνώρισε την αποτυχία του καθεστώτος να επιτύχει τον στόχο του στον πόλεμο του 2006, περιγράφοντας τη σύγκρουση ως «αποτυχημένη» και «χαμένη ευκαιρία».
«Το Ισραήλ ξεκίνησε έναν μακρύ πόλεμο, ο οποίος έληξε χωρίς τη σαφή στρατιωτική του νίκη», διαπίστωσε η έρευνα.
Η Χεζμπολάχ πιο δυνατή από ποτέ
Η στρατιωτική ικανότητα του λιβανικού κινήματος αντίστασης έχει αυξηθεί από τότε.
Ο μαρτυρικός αρχηγός της Χεζμπολάχ είχε ήδη πει ότι το κίνημα αντίστασης έχει 100.000 μαχητές.
Η Χεζμπολάχ αύξησε επίσης το απόθεμα πυραύλων της από 14.000 το 2006 σε περίπου 150.000 και έχει αναπτύξει πυραύλους ακριβείας καθοδήγησης και τα προγράμματά της για drone.
Επί του παρόντος, το Ισραήλ έχει σφραγίσει τη μοίρα του σκοτώνοντας τον Νασράλα και εκατοντάδες Λιβανέζους.
Το αντι-ισραηλινό αίσθημα είχε ήδη αυξηθεί λόγω του γενοκτονικού πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 41.500 Παλαιστίνιους από τις 7 Οκτωβρίου.
Η ανόητη πράξη του Ισραήλ στον Λίβανο και η δολοφονία του Νασράλα έχουν προκαλέσει βαθιά δυσαρέσκεια εναντίον του καθεστώτος και των δυτικών και περιφερειακών συμμάχων του.
Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει ρίξει όλο το στρατιωτικό της βάρος στο Ισραήλ και ορισμένα αραβικά κράτη αρνήθηκαν να διακόψουν τους δεσμούς με το καθεστώς εν μέσω του πολέμου γενοκτονίας στη Γάζα.
Το Ισραήλ όχι μόνο έχει σφαγιάσει Παλαιστινιακό και Λιβανέζικο λαό, αλλά έχει επίσης βάλει στο στόχαστρο περιφερειακές αντιστασιακές ομάδες όπως ο Ansarullah της Υεμένης.
Το καθεστώς έχει επίσης σκοτώσει Ιρανούς στρατιωτικούς συμβούλους στη Συρία, έχει δολοφονήσει Ιρανούς πυρηνικούς επιστήμονες και έχει πραγματοποιήσει πράξεις δολιοφθοράς στη χώρα.
Ο στρατιωτικός τυχοδιωκτισμός του Ισραήλ ισοδυναμεί με παιχνίδι με τη φωτιά εν μέσω αυξανόμενης αντίστασης ενάντια στις κακόβουλες πράξεις του στη Δυτική Ασία.
Το Ισραήλ έχει ξεκινήσει τον πόλεμο ενάντια στον Άξονα της Αντίστασης, αλλά το καθεστώς θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα μπορέσει να καθορίσει τη μοίρα του.
Εξάλλου, ο στρατιωτικός τυχοδιωκτισμός του Ισραήλ έρχεται εν μέσω της αυξανόμενης διεθνούς απομόνωσης του καθεστώτος για τις φρικτές φρικαλεότητες του στη Γάζα.
Ο αυξανόμενος θυμός εναντίον του Ισραήλ θα οδηγήσει αναμφίβολα σε μια άλλη καταιγίδα Al-Aqsa, την αιφνιδιαστική στρατιωτική επιχείρηση που πραγματοποίησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που ταπείνωσε το Ισραήλ και αποκάλυψε την ευαλωτότητά του.
Αλλά μια νέα εκδοχή της καταιγίδας Al-Aqsa θα έχει ως αποτέλεσμα την εξόντωση του σιωνιστικού καθεστώτος και θα ντροπιάσει οριστικά τους δυνάμενους του.