ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ
Αυτό είναι ένα θετικό βήμα για την προστασία των ανθρώπων που πλήττονται από συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς οι νάρκες ξηράς κατά προσωπικού συνεχίζουν να σκοτώνουν και να ακρωτηριάζουν ακόμη και όταν ένας πόλεμος έχει τελειώσει. Η ΔΕΕΣ ενθαρρύνει σθεναρά την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να προσχωρήσει στη Σύμβαση για την απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού το συντομότερο δυνατό.
Οι νάρκες κατά προσωπικού έχουν σχεδιαστεί για να αναστέλλουν, να τραυματίζουν ή να σκοτώνουν οποιοδήποτε άτομο ή άτομα που έρχονται σε επαφή μαζί τους ή κοντά τους. Δεν μπορούν δηλαδή να διακρίνουν μεταξύ στρατιωτών και πολιτών. Οι νάρκες ξηράς κατά προσωπικού αφήνουν μια μακροπρόθεσμη κληρονομιά θανάτου, τραυματισμού και ταλαιπωρίας, και είναι κυρίως οι πολίτες που υφίστανται τις φρικτές συνέπειες. Ακόμη και οι μη επίμονες νάρκες κατά προσωπικού (οι λεγόμενες «έξυπνες» νάρκες) θέτουν αδιακρίτως σε κίνδυνο τους πολίτες ενώ ενεργοποιούνται.
Εάν τα θύματα δεν σκοτωθούν αμέσως από νάρκη, τραυματίζονται σοβαρά, αντιμετωπίζοντας ισόβια αναπηρία. Πολύ μετά το τέλος των πολέμων, οι νάρκες μπορεί να συνεχίσουν να σκοτώνουν και να ακρωτηριάζουν, ενώ διακόπτουν την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, θέτουν τεράστιες εκτάσεις πολύτιμης γης εκτός χρήσης, θέτοντας σε κίνδυνο την παραγωγή τροφίμων και καταστρέφοντας τα μέσα διαβίωσης, μερικές φορές για δεκαετίες. Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια άμαχοι σήμερα εξακολουθούν να ζουν με τον καθημερινό φόβο των ναρκών ξηράς και των εκρηκτικών υπολειμμάτων πολέμου.
Η ΔΕΕΣ, βασισμένη στην εμπειρία της από πρώτο χέρι στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε θύματα ναρκών σε χώρες που έχουν πληγεί από ναάρκες παγκοσμίως, έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό την απαγόρευση της χρήσης, της αποθήκευσης, της παραγωγής και της μεταφοράς ναρκών κατά προσωπικού, όπως καθιερώθηκε το 1997 κατά των ναρκών. Σύμβαση Απαγόρευσης Ναρκών Προσωπικού . Η ΔΕΕΣ συνεχίζει να αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χρήση τέτοιων όπλων. Η στάση μας κατά όλων των τύπων ναρκών κατά προσωπικού ήταν μια θεμελιώδης θέση μας από το 1994, όταν ζητήσαμε δημόσια για παγκόσμια απαγόρευση.
Η ΔΕΕΣ θα συνεχίσει να εστιάζει και να δίνει προτεραιότητα στη βοήθεια των θυμάτων, στην εκπαίδευση κινδύνου ναρκών, στη μείωση του κινδύνου και στη συνεργασία με εταίρους που ειδικεύονται στην εκκαθάριση, ενώ θα ενθαρρύνει έντονα όλα τα κράτη να μην χρησιμοποιούν αυτά τα όπλα λόγω των αδιάκριτων επιπτώσεών τους, και θα συνεχίσουμε να παροτρύνουμε αυτά τα 33 Τα κράτη που δεν είναι ακόμη συμβαλλόμενα μέρη στη Σύμβαση για την απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, να προσχωρήσουν σε αυτή τη σημαντική διεθνή συνθήκη.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ