السبت, تشرين2 9, 2024

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΤΟΝΓΚΑ

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΤΟΝΓΚΑ

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Δύο πτήσεις βοήθειας από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία προσγειώθηκαν στις 20 Ιανουαρίου στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Τόνγκα, ώρες αφότου το αεροδρόμιο άνοιξε ξανά στην κυκλοφορία. Τα αεροπλάνα έφεραν την απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια και προμήθειες ανακούφισης, συμπεριλαμβανομένης της υγιεινής νερού και αποχέτευσης, καταφυγίου και εξοπλισμού επικοινωνίας, καθώς και γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ομάδες αξιολόγησης έχουν φτάσει στα περισσότερα μέρη της χώρας, συμπεριλαμβανομένων απομακρυσμένων και απομονωμένων νησιών. Οι εθνικές αρχές και οι εταίροι καταστροφών, συμπεριλαμβανομένης της Εταιρείας του Ερυθρού Σταυρού της Τόνγκα, πραγματοποιούν αρχικές εκτιμήσεις ζημιών στο κύριο νησί Tongatapu (με πρωτεύουσα
Nuku’alofa) και στην ομάδα των νησιών Ha’apai. Το προσωπικό του ΟΗΕ στην Τόνγκα υποστηρίζει τις προσπάθειες αξιολόγησης και ανταπόκρισης της κυβέρνησης και θα υποστηρίξει τη διανομή αποθεμάτων εντός της χώρας μόλις εντοπιστούν ανθρωπιστικές ανάγκες.

Στις 19 Ιανουαρίου, ο μόνιμος συντονιστής του ΟΗΕ έλαβε αίτημα από την κυβέρνηση της Τόνγκα για επείγουσα βοήθεια. Το σύμπλεγμα τηλεπικοινωνιών έκτακτης ανάγκης συντονίζεται με τοπικούς, περιφερειακούς και παγκόσμιους εταίρους για την ανάπτυξη κρίσιμου εξοπλισμού επικοινωνιών. Αυτό θα διασφαλίσει ότι η κυβέρνηση και οι ανταποκριτές έχουν πρόσβαση σε εργαλεία επικοινωνίας για να συντονίσουν την απόκριση και να επιτρέψουν στους πληγέντες να επικοινωνήσουν με την οικογένεια.

Η πρόσβαση σε ασφαλές νερό για 50.000 άτομα σε όλο το νησιωτικό έθνος παραμένει μια σοβαρή ανησυχία. Οι δοκιμές ποιότητας του νερού βρίσκονται σε εξέλιξη, με τους
περισσότερους ανθρώπους να βασίζονται στο εμφιαλωμένο νερό. Μονάδες καθαρισμού νερού και νερού και εξοπλισμός αφαλάτωσης αποστέλλονται στην Τόνγκα. Η Oxfam λειτουργεί μονάδα επεξεργασίας νερού. Υπολογίζεται ότι 60.000 άνθρωποι έχουν πληγεί από τις ζημιές στον γεωργικό τομέα (καλλιέργειες, κτηνοτροφία, αλιεία) λόγω της τέφρας, της διείσδυσης αλμυρού νερού και της πιθανότητας όξινης βροχής.

Υπάρχουν επίσης αναφορές για έλλειψη καυσίμων, αλλά οι προμήθειες βενζίνης έρχονται ως μέρος μιας τακτικής αποστολής και χάρη στην πρόσθετη υποστήριξη από την Αυστραλία.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live