Από τις 9 Μαρτίου, ο ΔΟΜ διεξήγαγε μια έρευνα του γενικού πληθυσμού στην Ουκρανία για να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τις ροές εσωτερικού εκτοπισμού και κινητικότητας. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο Protection Cluster, την UNHCR, το REACH και το OCHA και μετά από συλλογική ανασκόπηση της μεθοδολογίας και των πορισμάτων, η ομάδα συμφώνησε ότι τα στοιχεία που παρέχονται από τον ΔΟΜ αντιπροσωπεύουν καλά την κλίμακα του εσωτερικού εκτοπισμού στην Ουκρανία . Στις 16 Μαρτίου, τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της έρευνας του ΔΟΜ έδειξαν ότι 6,48 εκατομμύρια άτομα ήταν εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία
Ο τελευταίος γύρος της έρευνας του ΔΟΜ ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε στις 5 Απριλίου, οδηγώντας στον ενημερωμένο πληθυσμό των 7,1 εκατομμυρίων εκτοπισμένων στην Ουκρανία (αύξηση 10% σε σύγκριση με τον προηγούμενο γύρο). Ο δεύτερος γύρος παρατήρησε επίσης αύξηση των εκτοπισμένων από βόρειες περιοχές (Σούμι, Ζιτομίρ, Τσερνιχίβ) και Κίεβο.
Αξίζει να σημειωθούν οι αξιοσημείωτες συνεχιζόμενες προσπάθειες των ουκρανικών αρχών να επισπεύσουν την καταγραφή των εκτοπισθέντων μέσω του Ενιαίου Μητρώου Εκτοπισμένων τους, το οποίο διαχειρίζεται το Υπουργείο Κοινωνικής Πολιτικής. Το σύστημα καταγραφής της κυβέρνησης έχει τεθεί σε ισχύ από το 2014, αλλά δεν εφαρμόστηκε αρχικά μετά την έναρξη του πολέμου, λόγω του υψηλού αριθμού των νέων αφίξεων εκτοπισμένων και της υπερβολικής χωρητικότητας στις περιοχές υποδοχής εκτοπισμένων.
Στις 13 Μαρτίου 2022, ωστόσο, οι αρχές τροποποίησαν το ψήφισμα 509 σχετικά με την καταγραφή των εκτοπισμένων για να προσαρμόσουν το σύστημα στο τρέχον πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης της ανάθεσης της εξουσίας εγγραφής των εκτοπισμένων σε νέο και πρόσθετο κυβερνητικό προσωπικό που εργάζεται σε ιδρύματα κοινωνικής προστασίας, κέντρα παροχής διοικητικών υπηρεσίες (TSNAP, στο ουκρανικό ακρωνύμιο) και εκτελεστικές αρχές σε χωριά και εδαφικές κοινότητες. Το κυβερνητικό σύστημα καταγραφής στοχεύει στην επιβεβαίωση του εσωτερικού εκτοπισμού, στην αξιολόγηση των αναγκών του εκτοπισμένου πληθυσμού και στην παροχή πρόσβασης σε στοχευμένη βοήθεια και υπηρεσίες. Τέλος, από τις 4 Απριλίου, επιτρέπεται επίσης στους Ουκρανούς να καταγράφουν την αλλαγή της κατοικίας τους μέσω της ψηφιακής εφαρμογής Diia, η οποία θα επιτρέψει στους εκτοπισμένους να ειδοποιήσουν την κυβέρνηση για τον αναγκαστικό εκτοπισμό τους και να ενισχύσουν τις προσπάθειες εγγραφής.
Από τις 5 Απριλίου, σε συνεννόηση με τις αρχές, ο REACH ανέφερε ότι 1,6 εκατομμύρια εκτοπισμένοι είχαν ήδη καταγραφεί από τις αρχές σε 13 διοικήσεις περιφερειών της Ουκρανίας. Η ανθρωπιστική κοινότητα παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη των προσπαθειών καταγραφής της κυβέρνησης, ώστε να επιτραπεί η δέουσα ενημέρωση των επίσημων στοιχείων των εκτοπισμένων. Από την άποψη αυτή, οι εταίροι του Protection Cluster θα παρέχουν τεχνική βοήθεια, εξοπλισμό και ανάπτυξη ικανοτήτων στις τοπικές αρχές που συμμετέχουν στην καταγραφή των εκτοπισμένων. καθώς και διάδοση πληροφοριών και ατομική συμβουλευτική σε μη εγγεγραμμένους εκτοπισμένους.
Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων
Πεγειωτης Γιαννης