Η ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ
ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ
31 Δεκεμβρίου 2021
Ανθρωπιστική βοήθεια
Ο λαός της Μιανμάρ αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου πολιτική, κοινωνικοοικονομική, κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστική κρίση με τις ανάγκες να κλιμακώνονται δραματικά μετά την στρατιωτική ανάληψη και ένα σοβαρό τρίτο κύμα COVID-19.
Σύμφωνα με μια Επισκόπηση Ανθρωπιστικών Αναγκών του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή από το OCHA, η αναταραχή προβλέπεται να έχει οδηγήσει σχεδόν τον μισό πληθυσμό στη φτώχεια με το 2022, εξαλείφοντας τα εντυπωσιακά κέρδη από το 2005.
Η κατάσταση χειροτερεύει από τις αρχές του έτους, όταν οι στρατιωτικοί ανέλαβαν τη χώρα, εκδιώκοντας τη δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση. Υπολογίζεται τώρα ότι 14 από τις 15 πολιτείες και περιφέρειες βρίσκονται εντός του κρίσιμου ορίου για οξύ υποσιτισμό.
Για το επόμενο έτος, η ανάλυση προβλέπει ότι 14,4 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν βοήθεια σε κάποια μορφή, περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού. Ο αριθμός περιλαμβάνει 6,9 εκατομμύρια άνδρες, 7,5 εκατομμύρια γυναίκες και πέντε εκατομμύρια παιδιά.
Αιτιολογικό
Οι αυξήσεις των τιμών, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις λόγω COVID-19 και η συνεχιζόμενη ανασφάλεια ανάγκασαν τους πιο ευάλωτους ανθρώπους σε στρατηγικές έκτακτης ανάγκης για να αγοράσουν τρόφιμα και άλλες βασικές προμήθειες.
Οι τιμές των βασικών ειδών οικιακής χρήσης έχουν αυξηθεί σημαντικά, καθιστώντας ορισμένα είδη διατροφής μη προσιτά. Ταυτόχρονα, τα γεωργικά εισοδήματα έχουν επηρεαστεί από τις χαμηλότερες τιμές για ορισμένες καλλιέργειες, τις υψηλότερες τιμές των εισροών και την περιορισμένη πρόσβαση σε πιστώσεις.
Οι πλημμύρες των μουσώνων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έχουν επίσης επηρεάσει περισσότερους από 120.000 ανθρώπους, με αποτέλεσμα απώλειες καλλιεργειών και συμβάλλοντας στην επισιτιστική ανασφάλεια.
Για το 2022, το γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων OCHA, λέει ότι οι προοπτικές «παραμένουν τραγικές».
Η πολιτική κατάσταση και η κατάσταση ασφαλείας «αναμένεται να παραμείνει ασταθής» και ένα τέταρτο κύμα COVID-19, λόγω των σχετικά χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού και της εμφάνισης νέων παραλλαγών, θεωρείται αυξανόμενος κίνδυνος.
Οι τιμές αναμένεται να μειωθούν μόνο οριακά, ενώ οι τιμές των αγροτικών πυλών πιθανότατα θα παραμείνουν χαμηλές. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να είναι υψηλότερες, με τα εισοδήματα να συνεχίζουν να μειώνονται.
Άλλες απειλές
Σύμφωνα με το OCHA, «το αδιάκοπο άγχος στις κοινότητες έχει αναμφισβήτητο αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική υγεία του έθνους, ιδιαίτερα στην ψυχολογική ευημερία των παιδιών και των νέων».
Ο κίνδυνος και η συχνότητα της εμπορίας ανθρώπων, που ήδη αυξάνεται το 2021, αναμένεται να κλιμακωθεί περαιτέρω.
Σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις, ολόκληρες κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, εκτοπίζονται, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τα κορίτσια και τα αγόρια να σκοτωθούν, να τραυματιστούν, να διακινηθούν, να στρατολογηθούν και να χρησιμοποιηθούν σε ένοπλες συγκρούσεις.
Το 2020 και το 2021, η μάθηση διακόπηκε για σχεδόν 12 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν όλο τον πληθυσμό σχολικής ηλικίας, και παρόλο που τα σχολεία είχαν αρχίσει να ανοίγουν ξανά, η προοπτική πλήρους επιστροφής στην εκπαίδευση στην τάξη παραμένει μικρή για πολλούς.
ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
ΑΠΟ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ