Οι επικεφαλής των οργανισμών βοήθειας του ΟΗΕ, οι εταίροι υπογραμμίζουν ΔΕΚΑ απαιτήσεις για να αποφευχθεί μια ακόμη χειρότερη καταστροφή στη Γάζα.
Στους λιγότερους από πέντε μήνες που ακολούθησαν τις βίαιες επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και την κλιμάκωση που ακολούθησε, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι – κυρίως γυναίκες και παιδιά – σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας. Περισσότερο από τα τρία τέταρτα του πληθυσμού έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, πολλές φορές, και αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής και υγειονομικής περίθαλψης – τα βασικά απαραίτητα για να επιβιώσουν.
Το σύστημα υγείας συνεχίζει να υποβαθμίζεται συστηματικά, με καταστροφικές συνέπειες. Από τις 19 Φεβρουαρίου, μόνο 12 από τα 36 νοσοκομεία με δυνατότητα νοσηλείας εξακολουθούν να λειτουργούν και μόνο εν μέρει. Έχουν σημειωθεί
περισσότερες από 370 επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.
Οι ασθένειες είναι ανεξέλεγκτες. Η πείνα πλησιάζει. Το νερό στάζει. Οι βασικές υποδομές έχουν αποδεκατιστεί. Η παραγωγή τροφίμων έχει σταματήσει. Τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε πεδία μάχης. Ένα εκατομμύριο παιδιά αντιμετωπίζουν καθημερινά τραύματα.
Η Ράφα, ο τελευταίος προορισμός για πάνω από 1 εκατομμύριο εκτοπισμένους, πεινασμένους και τραυματισμένους ανθρώπους που στριμώχνονται σε ένα μικρό κομμάτι γης, έχει γίνει άλλο ένα πεδίο μάχης σε αυτή τη βάναυση σύγκρουση. Περαιτέρω κλιμάκωση της βίας σε αυτή την πυκνοκατοικημένη περιοχή θα προκαλούσε μαζικές απώλειες. Θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει θανατηφόρο πλήγμα σε μια ανθρωπιστική απάντηση που έχει ήδη γονατίσει.
Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα.
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, οι ίδιοι εκτοπισμένοι και αντιμετωπίζουν βομβαρδισμούς, θάνατο,
περιορισμούς μετακίνησης και κατάρρευση της πολιτικής τάξης, συνεχίζουν τις προσπάθειες για παροχή υπηρεσιών σε όσους έχουν ανάγκη. Αντιμέτωποι όμως με τόσα πολλά εμπόδια – συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών ασφάλειας και κίνησης
– μπορούν να κάνουν μόνο τόσα πολλά.
Καμία ανθρωπιστική απάντηση δεν θα αναπληρώσει τους μήνες στερήσεων που έχουν υποστεί οι οικογένειες στη Γάζα. Αυτή είναι η προσπάθειά μας να διασώσουμε την ανθρωπιστική επιχείρηση, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε, τουλάχιστον, τα
απολύτως απαραίτητα: φάρμακα, πόσιμο νερό, τροφή και στέγη καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν κατακόρυφα.
Για αυτό χρειαζόμαστε:
1.Άμεση κατάπαυση του πυρός.
2.Οι άμαχοι και οι υποδομές στις οποίες βασίζονται για να προστατεύονται.
3.Οι όμηροι να απελευθερωθούν άμεσα.
4.Αξιόπιστα σημεία εισόδου που θα μας επέτρεπαν να φέρουμε βοήθεια από όλα τα πιθανά περάσματα, συμπεριλαμβανομένης της βόρειας Γάζας.
5.Εγγυήσεις ασφαλείας και απρόσκοπτη διέλευση για τη διανομή βοήθειας, σε κλίμακα, σε όλη τη Γάζα, χωρίς αρνήσεις,
καθυστερήσεις και εμπόδια πρόσβασης.
6.Ένα λειτουργικό σύστημα ανθρωπιστικής ειδοποίησης που επιτρέπει σε όλο το ανθρωπιστικό προσωπικό και τις προμήθειες να μετακινούνται εντός της Γάζας και να παραδίδουν βοήθεια με ασφάλεια.
7.Οι δρόμοι να είναι βατοί και οι γειτονιές να καθαρίζονται από εκρηκτικά.
8.Ένα σταθερό δίκτυο επικοινωνίας που επιτρέπει στους ανθρωπιστές να μετακινούνται με ασφάλεια και ασφάλεια.
9.Η UNRWA , η ραχοκοκαλιά των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στη Γάζα, για να λάβει τους πόρους που χρειάζεται για να παράσχει σωτήρια βοήθεια.
10.Διακοπή εκστρατειών που επιδιώκουν να δυσφημήσουν τα Ηνωμένα Έθνη και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που κάνουν
ό,τι μπορούν για να σώσουν ζωές.
Οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες παραμένουν δεσμευμένες, παρά τους κινδύνους. Αλλά δεν μπορούν να αφεθούν να μαζέψουν τα κομμάτια.
Καλούμε το Ισραήλ να εκπληρώσει τη νομική του υποχρέωση, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να παρέχει τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες και να διευκολύνει τις επιχειρήσεις βοήθειας, και από τους ηγέτες του κόσμου να αποτρέψουν μια ακόμη χειρότερη καταστροφή.
Υπογράφοντες:
Ο κ. Martin Griffiths, συντονιστής έκτακτης βοήθειας και αναπληρωτής γενικός γραμματέας για ανθρωπιστικές υποθέσεις (OCHA), κα Sofia Sprechmann Sineiro, Γενική Γραμματέας, CARE International, Δρ. Qu Dongyu, Γενικός Διευθυντής, Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας ( FAO ), Κα Jane Backhurst, Πρόεδρος, ICVA( Christian Aid ).
Ο κ. Jamie Munn, Εκτελεστικός Διευθυντής, Διεθνές Συμβούλιο Εθελοντικών Οργανισμών (ICVA ).
Ο κ. Tom Hart, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος, InterAction κα Amy E. Pope, Γενική Διευθύντρια, Διεθνής Οργανισμός
Μετανάστευσης ( ΔΟΜ ) κα Tjada D'Oyen McKenna, Διευθύνων Σύμβουλος, Mercy Corps
Ο κ. Volker Türk, Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ( OHCHR )
Η κα Janti Soeripto, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Save the Children, κα Paula Gaviria Betancur, Ειδική Εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα των εσωτερικά εκτοπισμένων ( SR on HR of IDPs ), κ. Achim Steiner, Διαχειριστής, Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ηνωμένων Εθνών ( UNDP ), Δρ. Natalia Kanem, Εκτελεστική Διευθύντρια, Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών ( UNFPA ).
Ο κ. Filippo Grandi, Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ( UNHCR )
Ο κ. Michal Mlynár, Εκτελεστικός Διευθυντής, Πρόγραμμα Ανθρώπινων Εγκαταστάσεων των Ηνωμένων Εθνών (UN-Habitat ),
Κα Catherine Russell, Εκτελεστική Διευθύντρια, Ταμείο του ΟΗΕ για τα παιδιά ( UNICEF ), κα Sima Bahous, Αναπληρώτρια
Γενική Γραμματέας και Εκτελεστική Διευθύντρια, UN Women, Κα Cindy McCain, Εκτελεστική Διευθύντρια, Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού ( WFP ), Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( ΠΟΥ )
Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) υποστηρίζει πλήρως τη δήλωση.