Πρόταση σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με τη μετατροπή τραπεζογραμματίων εθνικού νομίσματος στο νόμισμα των κρατών μελών υποδοχής προς όφελος των ατόμων που εγκαταλείπουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σε απάντηση στην έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του που εκδόθηκαν την ίδια ημέρα, καταδίκασε την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας (εφεξής Ρωσία) κατά της Ουκρανίας με τον πιο έντονο τρόπο, υπογραμμίζοντας τη κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τον κίνδυνο για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα.
Η Ένωση έχει δείξει και θα συνεχίσει να δείχνει την αποφασιστική υποστήριξή της στην Ουκρανία και τους πολίτες της, ενώπιον μιας πρωτοφανούς επιθετικής πράξης από τη Ρωσία. Αυτή η πρόταση αποτελεί μέρος της απάντησης της Ένωσης στους ανθρώπους που φεύγουν ως αποτέλεσμα της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.
Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έφτασαν στην Ένωση μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες. Τόσο η κλίμακα όσο και η ταχύτητα των αφίξεων είναι πρωτόγνωρες.
Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν.
Η εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2022/382 του Συμβουλίου διαπίστωσε την ύπαρξη μαζικής εισροής στην Ένωση εκτοπισμένων ατόμων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία ως συνέπεια ένοπλης σύγκρουσης και εισήγαγε προσωρινή προστασία για τους εκτοπισμένους από την Ουκρανία.
Τα εκτοπισμένα άτομα που απολαμβάνουν προσωρινής προστασίας ή επαρκούς προστασίας βάσει της εθνικής νομοθεσίας, σύμφωνα με την οδηγία 2001/55/ΕΚ2 και την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2022/382 του Συμβουλίου, έχουν επείγουσες ανάγκες ρευστότητας για την κάλυψη βασικών
δαπανών. Πολλά από αυτά έχουν φτάσει με τραπεζογραμμάτια εθνικού νομίσματος, αλλά αντιμετωπίζουν ακραίες δυσκολίες στη μετατροπή τέτοιων χαρτονομισμάτων στο νόμισμα του κράτους μέλους υποδοχής. Η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας ανέστειλε την ανταλλαγή τραπεζογραμματίων εθνικού νομίσματος σε ξένα μετρητά, προκειμένου να προστατεύσει τα περιορισμένα συναλλαγματικά αποθέματα της Ουκρανίας.
Η ακραία αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ του νομίσματος του κράτους μέλους υποδοχής και του εθνικού νομίσματος εμποδίζει de facto τα πιστωτικά ιδρύματα να δεχτούν την ανταλλαγή τραπεζογραμματίων εθνικού νομίσματος ακόμη και με έκπτωση.
Τα κράτη μέλη έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους εγκαταλείπουν την Ουκρανία. Ορισμένα κράτη μέλη προσπάθησαν να συμπληρώσουν αυτές τις προσπάθειες μέσω πρωτοβουλιών για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής τραπεζογραμματίων εθνικού νομίσματος στο νόμισμα του κράτους μέλους υποδοχής, προκειμένου να υποστηρίξουν τους εκτοπισμένους από την
Ουκρανία στην κάλυψη των αναγκών τους, ιδίως όταν ταξιδεύουν σε ολόκληρη την Ένωση.
Ο στόχος αυτής της πρότασης είναι να προωθήσει μια συντονισμένη προσέγγιση για πιθανά εθνικά συστήματα με σκοπό να προσφέρει στους εκτοπισμένους από την Ουκρανία τους ίδιους όρους για τη μετατροπή των τραπεζογραμματίων εθνικού νομίσματος σε τοπικό νόμισμα ανεξάρτητα από το κράτος μέλος που τα φιλοξενεί.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ:ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ