ΟΙ ΕΝΤΟΝΟΙ ΦΟΒΟΙ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ
Ο John Ismay είναι ρεπόρτερ που καλύπτει το Πεντάγωνο για τους Times. Υπηρέτησε ως αξιωματικός εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και την περασμένη Ανοιξη βοηθήσε όσους ερευνουμε και γράφουμε για τη Μέση Ανατολη να κατανοησουμε σε βάθος και ευρος τα πυρομαχικα ισοπεδωσης που χρησιμοποιούν στις αστικες μαχες στη Γαζα οι Ισραηλινοι.
Σε ένα άρθρο του ανεφερε τότε χαρακτηριστικά: "Όταν ο Πρόεδρος Μπάιντεν απείλησε να διακόψει ορισμένες αποστολές όπλων στο Ισραήλ εάν εισέβαλε στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα, οι καταστροφικές συνέπειες ενός όπλου τον ανησυχούσαν ιδιαίτερα.
«Πολίτες έχουν σκοτωθεί στη Γάζα ως συνέπεια αυτών των βομβών», είπε ο κ. Μπάιντεν σε δηλώσεις του στο CNN .
Αναφερόταν στα αμερικανικά εναέρια όπλα 2.000 λιβρών, τα μεγαλύτερα στη σειρά βομβών Mark 80 του Πενταγώνου.
Στο κοινόχρηστο λεξικό του στρατού, τα Mark 80s είναι βόμβες «γενικής χρήσης», που σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν σε οποιονδήποτε στόχο που συνήθως ο στρατός αναμένει να συναντήσει στον πόλεμο. Εκτός από το Mk-84 των 2.000 λιβρών, κυκλοφορούν επίσης σε εκδόσεις 250 λιβρών, 500 λιβρών και 1.000 λιβρών — τα Mk-81, Mk-82 και Mk-83.
Ο πρόεδρος έχει ήδη καθυστερήσει μια αποστολή στο Ισραήλ 3.500 βομβών της σειράς Mark 80 που φοβόταν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια μεγάλη επίθεση στη Ράφα, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν καταφύγει.
Μια έρευνα των New York Times τον Δεκέμβριο διαπίστωσε ότι αμερικανικές βόμβες 2.000 λιβρών ήταν υπεύθυνες για μερικές από τις χειρότερες επιθέσεις σε Παλαιστίνιους αμάχους από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με ένα γραφείο του αμερικανικού στρατού που διαχειρίζεται πυρομαχικά για το Πεντάγωνο, οι ιδανικοί στόχοι για όπλα αυτού του μεγέθους είναι «κτίρια, ναυπηγεία σιδηροδρόμων και γραμμές επικοινωνίας».
Ωστόσο, τα στοιχεία του Υπουργείου Άμυνας δείχνουν ότι τα πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ χρησιμοποιούν συνήθως πολύ λιγότερο ισχυρά πυρομαχικά για την υποστήριξη χερσαίων στρατευμάτων που εμπλέκονται με εχθρικά μαχητικά.
Μια ισραηλινή βόμβα Mark 80 που δεν είχε εκραγεί βρίσκεται ανάμεσα στα ερείπια σε καταυλισμό προσφύγων στη νότια Γάζα από την περασμένο Ανοιξη.
Οι εκρηκτικές κεφαλές αυτών των βομβών έχουν αλλάξει ελάχιστα από τότε που τις δημιούργησε το Ναυτικό των ΗΠΑ λίγο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά το Πεντάγωνο τις διατήρησε σε λειτουργία αναπτύσσοντας νέα εξαρτήματα και τεμάχια που μπορούν να προσαρτηθούν για διάφορους σκοπούς.
Περίπου το 40 τοις εκατό του βάρους του καθενός αποτελείται από ένα ισχυρό εκρηκτικό μείγμα. τα υπόλοιπα προέρχονται από την ατσάλινη κάσα του. Όταν πυροδοτείται, το λείο δέρμα της βόμβας θρυμματίζεται σε θραύσματα αιχμηρά σαν ξυράφι που μπορούν να θρυμματίσουν ανθρώπινα σώματα και άθωρα οχήματα.
Οι οδηγοί μαθημάτων που χρησιμοποιούνται για τη διδασκαλία των αμερικανικών στρατευμάτων πώς να καλούν σε αεροπορικές επιδρομές αναφέρουν ότι όποιος βρίσκεται σε απόσταση 115 ποδιών από την πρόσκρουση μιας βόμβας 250 λιβρών έχει 10 τοις εκατό πιθανότητα να αδυνατίσει ή να σκοτωθεί. Αυτή η θανατηφόρα ακτίνα πηδά σε σχεδόν 600 πόδια για μια έκδοση ενός τόνου που εκρήγνυται ακριβώς πάνω από το έδαφος.
Για ένα διάστημα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν το μονοπώλιο αυτών των βομβών. Τώρα όμως τα Mark 80s κατασκευάζονται και πωλούνται από διάφορες χώρες, όπως η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ινδία, η Ιταλία, το Πακιστάν, η Ισπανία, η Ελβετία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το Ισραήλ φτιάχνει τις δικές του εκδόσεις, αλλά τα δεδομένα εξαγωγών δείχνουν ότι η χώρα αγοράζει τις περισσότερες από τις βόμβες της από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω ετήσιας επιχορήγησης 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων."
ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΒΙΕΤΝΑΜ ΙΡΑΚ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οι βόμβες MK-84 έχουν χρησιμοποιηθεί από τον αμερικανικό στρατό από τη δεκαετία του 1970, πρώτα στο Βιετνάμ και στη συνέχεια, με φειδώ, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν λόγω των καταστροφικών τους επιπτώσεων στις αστικές περιοχές.
Ο ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανεφερε ότι αυτά τα πυρομαχικά χρησιμοποιήθηκαν επίσης από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στον βομβαρδισμό αγοράς του 2016 στην Υεμένη που σκότωσε περισσότερους από εκατό αμάχους .
Σε παλαιοτερη μας έρευνα αναφεραμε τα παρακατώ:ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ
Περιέχοντας 900 κιλά εκρηκτικών, αυτές οι βόμβες μήκους 4,5 μέτρων αφήνουν τεράστιους κρατήρες στο πέρασμά τους και σκορπίζουν χιλιάδες δυνητικά θανατηφόρα θραύσματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Τίποτα σε ακτίνα 350 μέτρων δεν μπορεί να επιβιώσει.
Η ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΟΜΩΝΩΝ ΚΑΙ Η ΣΦΑΓΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι αυτές οι θανατηφόρες βόμβες μπορεί να έχουν ήδη συμβάλει σημαντικά στον φρικτό αριθμό των νεκρών του πολέμου στη Γάζα. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διευθύνεται από τη Χαμάς, σχεδόν 34.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που σκότωσε σχεδόν 1.200 ανθρώπους.
ΤΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
Μετά το κινημα των Πανεπιστημίων αλλά και την διαχυτη ταραχη στην Αμερικάνικη κοινή γνώμη από τους ακριτους και υπερβολικους βομβαρδισμους αμαχων από την Ισραηλινη στρατιωτικη μηχανή κορυφαιοι στρατιωτικοι,υπηρεσιακοι των μυστικων υπηρεσιων αλλά και διπλωματες προβληματιστηκαν για τις συνεπειες των ισραηλινων ακροτητων.
Αδυναμοι πλέον να διαψευσουν τις χιλιαδες πολίτες εθελοντες διεθνων οργανισμων που βρισκονταν στις εμπολεμες ζωνες και μετεφεραν εικόνες και ειδήσεις ελλειψει δημοσιογραφων και ανταποκριτων.Προχωρησαν στον εικονισμο των συνεπειων μιας επιθεσης ευρειας κλιμακας από τους ισραηλινους στην πυκνοκατοικημενη ΡΑΦΑ.Τα συμπερασματα τρομακτικα και στα πιο συντηρητικα σεναρια οδηγησαν στην απαιτηση ολοκληρωμενου σχεδιου προστασιας των αμαχων προ της επιθεσης.
Το Ισραήλ σε καμιά περίπτωση δεν μπορέσε να πέσει τους Αμερικανους πως έχει ολοκληρωμενο και εφικτο στις πρακτικες και
ανθρωπιστικες του λεπτομέρειες.
Από την άλλη οι Αμερικάνικη ειδικοί γνωρίζουντας τις απόψεις των ακραιων του συνασπισμου της Ισραηλινης κυβερνήσεως
ήταν κάθετη εναντι της παραχωρησης νεων βομβων.
Όι γνωρίζοντες αναφερουν πως υπάρχουν εκθεσεις που προειδοποιουν πως η ΓΕΝΙΚΗ χρήση αυτων των βομβων θα οδηγησει σε Αραβικη κατακραυγη και διασπορα ΓΕΝΙΚΗ του πολέμου μη αποκλειομενης και της ευρειας συρραξης με απροβλεπτες συνεπειες.
Είναι για αυτό που όι Ισραηλινοι συζητουν μόνο εμπιστευτικα το θέμα της παροχης βομβων.Μια δημόσια συζήτηση θεωρούν πως μόνο προβλήματα θα τους δημιουργησει.
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΒΟΜΒΕΣ 2000 ΛΙΒΡΩΝ
Σε πρόσφατο άρθρο του εγκυρου συνεργατη τους John Ismay οι Νιου Γιορκ Τα Ι μς ανεφεραν για τις τεράστιες αμερικανικες βομβες που χρησιμοποιεί και προμηθευεται το Ισραηλ.
Πόσο συχνά χρησιμοποιούνται βόμβες 2.000 λιβρών;
Για τις αμερικανικές δυνάμεις, όχι τόσο συχνά.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, τα πολεμικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας έριξαν περισσότερα Mark 82 από όλα τα άλλα είδη εναέριων όπλων μαζί, συμπεριλαμβανομένων των βομβών διασποράς - και συνήθως κρατούσαν τα Mark 84 για την καταστροφή μεγάλων κτιρίων ή υποδομών όπως γέφυρες. Τις δεκαετίες από τότε, το Mark 82 παρέμεινε η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη κεφαλή από τους Αμερικανούς στη μάχη, ειδικά όταν συνδυάζεται με κιτ καθοδήγησης Paveway ή JDAM.
«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να παρακαλούν τον Νετανιάχου να σταματήσει να βομβαρδίζει αμάχους τη μια μέρα και την επόμενη να του στείλει χιλιάδες ακόμη βόμβες 2.000 λιβρών που μπορούν να ισοπεδώσουν ολόκληρα τετράγωνα πόλεων», είπε ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφερόμενος στον Ισραηλινό πρωθυπουργό.
Συγκριτικά, το Ισραήλ προμηθευεται τις βόμβες των 2.000 λιβρών πολύ πιο συχνά.
Τις πρώτες δύο εβδομάδες του πολέμου, περίπου το 90 τοις εκατό των πυρομαχικών που έριξε το Ισραήλ στη Γάζα ήταν δορυφορικά καθοδηγούμενες βόμβες 1.000 έως 2.000 λιβρών , σύμφωνα με υψηλόβαθμο στρατιωτικό αξιωματούχο των ΗΠΑ.
Οι υπόλοιπες ήταν βόμβες μικρής διαμέτρου 250 λιβρών .
Το Ισραήλ χρησιμοποιεί επίσης ένα ελαφρώς διαφορετικό είδος βόμβας 2.000 λιβρών που ονομάζεται BLU-109 που μπορεί να διεισδύσει υπόγεια για να φτάσει σε θαμμένους στόχους όπως οι σήραγγες της Χαμάς. Όπως όλα τα λεγόμενα bunker-busters, το μεγαλύτερο μέρος του βάρους αυτού του όπλου προέρχεται από μια πολύ παχύτερη θήκη από χάλυβα από τα όπλα γενικής χρήσης και εκρήγνυται με δύναμη μόλις 525 λιβρών TNT — πολύ πιο κοντά στην ισχύ των 1.000 λιβρών Μάρκ 83.
Σύμφωνα με την εγκριτη εφημερίδα της Νέας Υορκης Το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ δεν απάντησε σε πολλαπλές κλήσεις και email που ζητούσαν σχόλια σχετικά με τις μεταφορές βομβών αμερικανικής κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων ερωτήσεων σχετικά με την παροχή του Mark 84.