Ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ θα έχει ελάχιστη επίδραση στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Αμερικής και της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι είναι απίθανο η Ουάσινγκτον να αλλάξει τη στάση αντιπαράθεσης που τηρεί είτε κερδίσει είτε χάσει ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Ας μη γελιόμαστε: Οι ΗΠΑ δεν αποτελούν ένα φιλικό εταίρο για τα ευρωπαϊκά κράτη για αρκετά χρόνια τώρα», ανέφερε ο κ. Λε Μερ σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνική εκπομπή στο Radio Classique, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Είτε εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν είτε ο Ντόναλντ Τραμπ από τους Αμερικανούς απόψε ή αύριο, τίποτα δεν θα αλλάξει αυτό το στρατηγικό γεγονός», είπε.
«Η αμερικανική ήπειρος έχει διαχωρίσει εαυτόν από την ευρωπαϊκή ήπειρο», πρόσθεσε.
Η διοίκηση των ΗΠΑ έχει επιβάλει δασμούς δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ευρωπαϊκές εισαγωγές τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με τον Πρόεδρο της χώρας Ντόναλντ Τραμπ να υποστηρίζει ότι υφίστανται άδικα εμπόδια εναντίον των αμερικανικών εταιρειών που προσπαθούν να ανταγωνιστούν στις ευρωπαϊκές αγορές.
Η κυβέρνησή του έχει επίσης στοχεύσει την Κίνα, λέγοντας ότι έχει επίσης προκαλέσει την κατακόρυφη πτώση του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος εμποδίζοντας τα αγαθά από τις ΗΠΑ ενώ την ίδια ώρα κάνει τεράστιες εξαγωγές προς τις ΗΠΑ.
Οι εμπορικοί πόλεμοι που ακολούθησαν έχουν προκαλέσει ανήσυχες εκκλήσεις από πλευράς του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για αυξημένη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και κυριαρχία, δια μέσου της ενίσχυσης της βιομηχανικής και στρατιωτικής ισχύος της Ευρώπης.
«Βασικά, η μόνη μετατόπιση στον αμερικανικό τρόπο σκέψης θα είναι σε σχέση με την Κίνα, τις σχέσεις τους με την Κίνα και ολόκληρη την Ασία», είπε ο κ. Λε Μερ.
Πρόσθεσε ότι θα προωθήσει ένα παγκόσμιο «ψηφιακό φόρο» για πολυεθνικές που ασχολούνται με την τεχνολογία παρά την αντίσταση από πλευράς της Ουάσινγκτον, που τον Ιούνιο αποχώρησε από συνομιλίες, οι οποίες έχουν ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας.
Η Κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει ότι ένας τέτοιος φόρος θα κάνει διακρίσεις εναντίον των μεγάλων αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών όπως η Google, η Amazon, το Facebook και η Apple, στις οποίες ασκείται ευρέως κριτική στη Γαλλία για τις επιθετικές αλλά νόμιμες στρατηγικές αποφυγής φορολογίας στην Ευρώπη.
«Οι ψηφιακοί κολοσσοί είναι τώρα αντίπαλοι των κυβερνήσεων», ανέφερε ο κ. Λε Μερ υποσχόμενος ότι σύντομα θα φορολογηθούν «με το ίδιο ποσοστό, όπως οι γαλλικές εταιρείες». «Θα νικήσουμε αυτή τη μάχη», είπε.