الثلاثاء, تشرين2 5, 2024

ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΝΕΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΝΕΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

Από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ Χαμας λαμβάνουμε καθημερινή ενημέρωση από αξιόπιστη πηγή προσκείμενη στους εκει. δρώντες εθελοντες του ΟΗΕ. Τόσο για την Λωρίδα της Γάζας γενικά και παρά τις δυσκολίες και την αδύναμία πρόσβασηςλαμβάνουμε κατά τακτα διαστήματα και ενημέρωση από ανθρωπιστικά κλιμάκια από την Βόρεια Γάζα οπου η κατάσταση είναι πλέον πέρα από τα όρια του τραγικού.
Επιπρόσθετα για να έχουμε πλήρην εικόνα λαμβάνουμε αξιόπιστη και ανεξάρτητη ανθρωπιστική ενημέρωση σχεδόν καθημερινά από την Δυτική ΄Οχθη.
Μετά την επίθεση του Ισραηλ στο Λιβανο λαμβανουμε ανάλογα ενημερωση και από τον Λιβανο.

Παρακάτω παρουσιάζουμε την λεπτομερή ενημερωση που λάβαμε από συνεργάτες μας χθες για την εκρηκτική κατάσταση και στον Λιβανο

ΛΙΒΑΝΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ από το Γραφείο Ανθρωπιστικων ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ του ΟΗΕ

Ο συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας στον Λίβανο , Imran Riza, έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα κινδυνεύει να πέσει από έναν ανθρωπιστικό γκρεμό καθώς οι εχθροπραξίες εκεί συνεχίζονται. Μίλησε στο Παρίσι νωρίτερα σήμερα κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης για την υποστήριξη του Λιβάνου.

Ο Ρίζα είπε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα είναι ήδη καταστροφική, με τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών να φτάνουν σε ανησυχητικά επίπεδα. Ο ανθρωπιστικός χώρος περιορίζεται ολοένα και περισσότερο, καθώς οι περιορισμοί πρόσβασης και η έλλειψη πόρων εμποδίζουν τις προσπάθειες παροχής ζωτικής σημασίας βοήθειας.

Ο συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας τόνισε ότι η προστασία των πολιτών και των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα δεν είναι προαιρετική – είναι νομική και ηθική υποχρέωση. Προέτρεψε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να συμμορφωθούν πλήρως με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Ο ΟΗΕ και οι εταίροι συνεχίζουν να παρέχουν σωτήρια βοήθεια σε ανθρώπους στο Λίβανο, παρά τις συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές.

Σήμερα, μια ανθρωπιστική συνοδεία με την υποστήριξη του OCHA έφτασε στην Τύρο, στο Νότιο Λίβανο. Η αποστολή περιελάμβανε πέντε ΜΚΟ και παρέδωσε 14 φορτηγά βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, στρωμάτων, μαξιλαριών και κουβέρτες.

Μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, ο ΟΗΕ έχει λάβει βοήθεια σε ανθρώπους σε δυσπρόσιτα μέρη του Λιβάνου μέσω επτά ανθρωπιστικών κομβόι.

Από την πλευρά του, το Ταμείο Πληθυσμού του ΟΗΕ (UNFPA) συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες σε όλο τον Λίβανο. Ωστόσο, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας, ορισμένοι από τους ιστότοπους που υποστηρίζει το UNFPA δεν λειτουργούν πλέον. Αυτό περιλαμβάνει έξι από τα 16 κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που υποστηρίζει ο οργανισμός, καθώς και μία από τις εννέα κινητές μονάδες και πέντε από τους 17 ασφαλείς χώρους για γυναίκες και κορίτσια. Ως αποτέλεσμα, οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις υφίστανται αυξανόμενη πίεση. Η κατάσταση εμποδίζει την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και θέτει τις ευάλωτες ομάδες σε υψηλότερο κίνδυνο.

Καθώς συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές στη Nabatiye, Bekaa, Baalbek el Hermel και Νότιο Λίβανο, ο αριθμός των θυμάτων συνεχίζει να αυξάνεται, με τις εθνικές υγειονομικές αρχές να αναφέρουν 2.574 θανάτους και περισσότερους από 12.000 τραυματισμούς από τα μέσα Οκτωβρίου του περασμένου έτους."

Κοινωνικοοικονομική κρίση στον Λίβανο εν μέσω κλιμάκωσης των εχθροπραξιών

Το Γραφείο Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων
το OCHA συντονίζει την παγκόσμια αντίδραση έκτακτης ανάγκης για να σώσει ζωές και να προστατεύσει τους ανθρώπους σε ανθρωπιστικές κρίσεις. Υπερασπιζει αποτελεσματικα και βασισμένα στις αρχές ανθρωπιστική δράση από όλους, για όλους.

Ακολουθώντας αυτή την τακτικη λειτουργεί ως ενδιάμεσος στην Ανθρωπιστικη πληροφορηση και μας κοινοποιει κατά καιρους πληροφορίες και για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).Παρακατώ ακολουθεί η τελευταία ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για τις τραγικες οικονομικες συνεπειες του πολέμου και των βομβαρδισμων στο Λιβανο:

" Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στον Λίβανο επιβαρύνει σημαντικά τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων. Επιπλέον, η οικονομία του Λιβάνου θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και κατά 9,2 τοις εκατό εάν αυτές οι εχθροπραξίες συνεχιστούν μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με μια ταχεία αξιολόγηση που δημοσιεύθηκε σήμερα από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP). Ο κίνδυνος αυτής της απότομης μείωσης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) προστίθεται σε μια συρρίκνωση 28 τοις εκατό που καταγράφηκε μεταξύ 2018 και 2022 και θα διαγράψει τα κέρδη στην οικονομική σταθερότητα που επιτεύχθηκε το 2023.
Ακόμη και αν οι εχθροπραξίες σταματήσουν μέχρι το τέλος του 2024, η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 2,3 τοις εκατό το 2025 και 2,4 τοις εκατό το 2026. Οι αιτίες περιλαμβάνουν επιβράδυνση της αναμενόμενης οικονομικής δραστηριότητας, την αναμενόμενη αργή ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση προσπάθειες και σημαντικές απώλειες κεφαλαίων σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών, των κτιρίων, των εργοστασίων, του εξοπλισμού και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Η επιβράδυνση της οικονομίας μπορεί να μεταφραστεί σε πτώση των δημοσίων εσόδων κατά 3,2% το 2025 και 3,1% το 2026, επιδεινώνοντας τις δημοσιονομικές προκλήσεις και την ικανότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει βασικές δημόσιες υπηρεσίες.
«Ο λαός του Λιβάνου όχι μόνο αντιμετωπίζει την άμεση απειλή για τη ζωή, αλλά αντιμετωπίζει επίσης αυξανόμενη φτώχεια, αυξανόμενη κοινωνική αστάθεια και εμφύλιες αναταραχές. Οι επιπτώσεις της σύγκρουσης στην οικονομία και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στον Λίβανο είναι δυνητικά πολύ σοβαρές. Αυτό που χρειάζεται περισσότερο τώρα είναι μια κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο διαχειριστής του UNDP, Achim Steiner. «Ο Λίβανος χρειάζεται τώρα δεσμευμένη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα και αυτή η βοήθεια πρέπει να περιλαμβάνει τόσο άμεση ανθρωπιστική βοήθεια όσο και πιο ολοκληρωμένη υποστήριξη στην κοινωνική, οικονομική και θεσμική σταθερότητα».
Η ταχεία εκτίμηση «Οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες των κλιμακούμενων εχθροπραξιών στον Λίβανο» υπογραμμίζει ότι ο κίνδυνος ευρύτερης περιφερειακής εμπλοκής και οι προηγμένες στρατιωτικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται το 2024 διακρίνουν την τρέχουσα σύγκρουση από προηγούμενες, οδηγώντας σε βαθιές και εκτεταμένες επιπτώσεις στη χώρα ΑΕΠ, απασχόληση και κοινωνικός ιστός. Προειδοποιεί ότι η κλίμακα των τρεχουσών εχθροπραξιών, το γεωπολιτικό πλαίσιο, ο ανθρωπιστικός αντίκτυπος και οι οικονομικές επιπτώσεις το 2024 αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι στον πόλεμο του 2006, ο οποίος οδήγησε σε πτώση 8 έως 10 τοις εκατό του ΑΕΠ (απώλεια $ US 2,5 δισεκατομμύρια έως 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).

«Υποστηρίζουμε τον λαό του Λιβάνου μέσω των προσπαθειών αντίδρασης υπό την ηγεσία της κυβέρνησης για να διασφαλίσουμε τη συνεχή παροχή βασικών βασικών υπηρεσιών. Υπάρχουν αυξανόμενες ανάγκες για όλους όσους πλήττονται από την κλιμακούμενη σύγκρουση και η εστίαση του UNDP είναι στους εκτοπισμένους και στις τοπικές κοινότητες που τους φιλοξενούν», δήλωσε η Μπλέρτα Άλικο, Μόνιμη Αντιπρόσωπος του UNDP στο Λίβανο. «Αυτές οι προσπάθειες είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της κοινωνικής σταθερότητας και την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης, η οποία πρέπει να παραμείνει προτεραιότητά μας».
Σύμφωνα με την ταχεία αξιολόγηση, η σύγκρουση παρουσιάζει βαθιές βραχυπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης σημαντικής συρρίκνωσης σε βασικούς τομείς, όπως ο τουρισμός, η γεωργία, η μεταποίηση, το εμπόριο και άλλες υπηρεσίες. Η διακοπή των εμπορικών οδών και των αλυσίδων εφοδιασμού, ο άμεσος βομβαρδισμός και η μείωση της καταναλωτικής ζήτησης ανάγκασαν μια σημαντική μάζα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να κλείσουν ή να αναστείλουν τη λειτουργία τους. Το UNDP εκτιμά ότι η αύξηση της ανεργίας θα επηρεάσει περίπου 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενους σε ολόκληρη τη χώρα. Το ποσοστό ανεργίας μπορεί να αυξηθεί στο εντυπωσιακό 32,6% μέχρι το τέλος του έτους."
....,.......

Η κλιμακωση των εχθροπραξιων με αριθμός και γεγονότα μέχρι τις 22 Οκτωβρίου

2.483 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 11.628 τραυματίστηκαν από τις 8 Οκτωβρίου (MoPH)
809.043 εσωτερικά εκτοπισμένοι από τις 8 Οκτωβρίου 2023, εκ των οποίων 52% γυναίκες και 48% άνδρες (ΔΟΜ).
191.912 άτομα αναζητούν καταφύγιο σε 1.094 συλλογικά καταφύγια, εκ των οποίων τα 901 έχουν ήδη φτάσει σε χωρητικότητα (DRM).
Στις 21 Οκτωβρίου, μια επίθεση έπληξε την είσοδο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Rafic Hariri, σκοτώνοντας 13 άτομα και τραυματίζοντας 57 άτομα.
Διυπηρεσιακή αποστολή παρέδωσε κρίσιμες προμήθειες στο Jaboule, μια δυσπρόσιτη περιοχή στο Κυβερνείο Baalbeck

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Η ανθρωπιστική κρίση συνεχίζει να βαθαίνει στον Λίβανο ως αποτέλεσμα έντονων και ευρείας κλίμακας εχθροπραξιών, που χαρακτηρίζονται από βίαια χτυπήματα ειδικά στις περιοχές του Νότιου Λιβάνου, της Μπεκάα και των νότιων προαστίων της Βηρυτού. Χιλιάδες άνθρωποι φέρονται να εκτοπίστηκαν αργά το βράδυ της 20ης προς 21η Οκτωβρίου, μετά από ισραηλινές εντολές εκτοπισμού που εντόπισαν ένα κοινωνικό οικονομικό δίκτυο που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, τις οποίες σύντομα ακολούθησαν αεροπορικές επιδρομές. Μια αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού κατέστρεψε έναν ασφαλή χώρο που υποστηρίζεται από το UNFPA για γυναίκες και κορίτσια που βρίσκεται δίπλα σε ένα κέντρο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας**.** Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική εξέδωσε δήλωση που καταδικάζει τις εκτεταμένες ζημιές σε πολιτικών αντικειμένων που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις κατά της οικονομικής ένωσης. Η δήλωση σημειώνει ότι «οι επιθέσεις προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε κατοικίες, μη στρατιωτικές υποδομές και επαγγελματικούς χώρους, πέρα από τον απερίγραπτο πανικό και ένα ακόμη κύμα εκτοπισμού μεταξύ των κατοίκων αυτών των περιοχών».

Εν τω μεταξύ, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στον Λίβανο συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές πιέσεις. Το Υπουργείο Υγείας καταδίκασε τις ισραηλινές επιθέσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, σημειώνοντας την απεργία της 21ης Οκτωβρίου που επηρέασε την είσοδο του Πανεπιστημιακού Κυβερνητικού Νοσοκομείου Ραφίκ Χαρίρι, σκοτώνοντας 18 άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, και τραυματίζοντας άλλα 60 άτομα. Επιπλέον, οι απειλές για το νοσοκομείο Σαχέλ στα νότια προάστια της Βηρυτού, το οποίο εξακολουθούσε να λειτουργεί εν μέρει παρά τις επισφαλείς συνθήκες, ανάγκασαν την ταχεία εκκένωση του. Μέχρι τις 21 Οκτωβρίου, ο ΠΟΥ έχει τεκμηριώσει 45 επιθέσεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις, 95 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σκοτώθηκαν και 77 τραυματίστηκαν.

ΤΟ ΒΒC ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν την ένταση των ισραηλινών βομβαρδισμών
Η εντατική εκστρατεία βομβαρδισμού του Ισραήλ στον Λίβανο έχει προκαλέσει περισσότερες ζημιές σε κτίρια σε δύο εβδομάδες από ό,τι σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ενός έτους διασυνοριακών μαχών με τη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με δεδομένα ραντάρ που βασίζονται σε δορυφόρους που αξιολογήθηκαν από το BBC.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι περισσότερα από 3.600 κτίρια στον Λίβανο φαίνεται να έχουν υποστεί ζημιές ή να καταστραφούν μεταξύ 2 και 14 Οκτωβρίου 2024. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 54% της συνολικής εκτιμώμενης ζημιάς από τότε που ξέσπασαν οι διασυνοριακές εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ πριν από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο.

Τα στοιχεία για τις ζημιές συγκεντρώθηκαν από τον Corey Scher του City University της Νέας Υόρκης και τον Jamon Van Den Hoek του Oregon State University. Συνέκριναν δορυφορικές εικόνες ραντάρ για να αποκαλύψουν ξαφνικές αλλαγές στο ύψος ή τη δομή των κτιρίων που υποδηλώνουν ζημιές.

Ο Wim Zwijnenburg, περιβαλλοντικός εμπειρογνώμονας από την οργάνωση Pax for Peace, εξέτασε τα δορυφορικά δεδομένα ραντάρ και προειδοποίησε για τον αντίκτυπο των βομβαρδισμών του Ισραήλ.

«Η ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία φαίνεται να δημιουργεί μια «νεκρή ζώνη» στο νότο του Λιβάνου για να εκδιώξει τον πληθυσμό και να δυσκολεύει τη Χεζμπολάχ να αποκαταστήσει θέσεις, εις βάρος του άμαχου πληθυσμού», είπε.

Η ακραία ισραηλινή πολεμικη επιχείρηση ακραιων βομβαρδισμων όπως προχωρει συνεχώς σε νέες στοχευσεις περιοχων του Λιβανου σκορπα Ανθρωπιστικη κρίση σε όλα τα μηκη και πλάτη του Λιβανου.Ετσι ένας πόλεμος φθορας απειλει με αφανισμο μια ολόκληρη χώρα και ένα λαό ο οποίος σε μεγάλο βαθμό δεν έχει σχέση με την πολεμικη σύγκρουση.

Μια νέα τεράστια Ανθρωπιστικη ΤΡΑΓΩΔΙΑ
σκορπα τραγικά ερωτηματα.Μπορουν οι ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ Λιβανιων ΑΜΑΧΩΝ να λύσουν τη ρηξη Ισραηλ ΧΕΖΠΟΛΛΑΧ και Χάμας;

Listen Live