Ενημέρωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν από τη Lisa Doughten, Διευθύντρια Χρηματοδότησης και Συνεργασιών για το OCHA, εξ ονόματος του Martin Griffiths, Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστή Έκτακτης Βοήθειας
Οι ανθρωπιστικές ανάγκες στο Αφγανιστάν παραμένουν ανησυχητικά υψηλές.
Περισσότερο από το 50 τοις εκατό του πληθυσμού –περίπου 23,7 εκατομμύρια άνθρωποι– χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια φέτος, ο τρίτος υψηλότερος αριθμός ανθρώπων που έχουν ανάγκη στον κόσμο.
Ο μισός πληθυσμός ζει στη φτώχεια. Ένας στους τέσσερις Αφγανούς είναι αβέβαιος από πού θα έρθει το επόμενο γεύμα του. Σχεδόν τρία εκατομμύρια παιδιά βιώνουν έντονα επίπεδα πείνας.
Από τις 15 Σεπτεμβρίου, περισσότεροι από 618.000 Αφγανοί έχουν επιστρέψει από το Πακιστάν –σχεδόν το 80% είναι γυναίκες και παιδιά– και πολλοί από αυτούς χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.
Οι ιδιαίτερα οξείες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο Αφγανιστάν βαθαίνουν την ανθρωπιστική κρίση.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πιο συχνά και πιο έντονα. Ορισμένες περιοχές στο Αφγανιστάν έχουν θερμανθεί διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο από το 1950. Η μείωση των βροχοπτώσεων και οι επαναλαμβανόμενες συνθήκες ξηρασίας έχουν συμβάλει σε μια μεγάλης κλίμακας κρίση νερού. Οι ετήσιες ξηρασίες προβλέπεται πλέον να είναι ο κανόνας μέχρι το 2030. Η πιθανότητα ξαφνικών πλημμυρών έχει επίσης αυξηθεί, ακόμη και όταν οι βροχοπτώσεις δεν είναι ιδιαίτερα έντονες.
Τον Απρίλιο και τον Μάιο, σχεδόν 120.000 άνθρωποι επλήγησαν από ξαφνικές πλημμύρες και κατολισθήσεις λάσπης, κυρίως στις βόρειες, βορειοανατολικές και δυτικές περιοχές του Αφγανιστάν. Ολόκληρα χωριά καταστράφηκαν και περισσότεροι από 340 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Χάθηκαν επίσης ζώα και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γεωργικής γης.
Το Αφγανιστάν παραμένει εντελώς απροετοίμαστο να αντιμετωπίσει αυτές τις ολοένα και πιο επίμονες απειλές και θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και έγκαιρης αντίδρασης.
Γίνονται ήδη προσπάθειες για τη θέσπιση προληπτικών προγραμμάτων δράσης για την ενεργοποίηση υποστήριξης ενόψει των προβλεπόμενων κλιματικών γεγονότων, αλλά αυτά θα πρέπει να είναι επαρκώς στελεχωμένα και να χρηματοδοτηθούν για να αποδώσουν καρπούς.