Η πρέσβης Cindy McCain, καλεί για αυξημένη υποστήριξη των χορηγών εν μέσω αυξανόμενης επισιτιστικής ανασφάλειας
Κοινή Δελτίο Ειδήσεων ΗΠΑ/ΟΗΕ/NIAMEY– Οι συνδυασμένες επιπτώσεις των συγκρούσεων, των κλιματικών σοκ και των υψηλών τιμών των τροφίμων συνεχίζουν να προκαλούν την πείνα και να σπρώχνουν βασικά γεύματα μακριά από εκατομμύρια στον Νίγηρα, απαιτώντας άμεση και συλλογική δράση, ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στο Οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών στη Ρώμη δήλωσε στους δημοσιογράφους η Σίντι ΜακΚέιν στο τέλος της επιτόπιας επίσκεψής τους που διήρκεσε μια εβδομάδα, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, στις περιοχές Zinder, Dosso και Tillaberi.
Μετά από μια άνευ προηγουμένου επισιτιστική κρίση το 2022, ο Νίγηρας συνεχίζει να αντιμετωπίζει υψηλά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας, με δύο εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν βιώσει παράτυπη πρόσβαση σε ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα το τελευταίο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με την ανάλυση επισιτιστικής ασφάλειας του Νοεμβρίου Cadre Harmonisé. Η κατάσταση είναι πιθανό να επιδεινωθεί κατά την επερχόμενη ισχνή περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 2023, επηρεάζοντας δυνητικά 2,9 εκατομμύρια γυναίκες, άνδρες και παιδιά, ή το 11 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού, εκτός εάν ληφθούν επείγοντα μέτρα.
Απευθυνόμενος σε συνέντευξη Τύπου από τη Ρώμη, ο Πρέσβης McCain είπε: «Η έκκλησή μου προς τη διεθνή κοινότητα σήμερα είναι, μην εγκαταλείπετε τον Νίγηρα. Ένα πράγμα είναι σίγουρο – όταν ενωθούμε ως ένας κόσμος, μπορούμε να σώσουμε ζωές».
«Χρειάζεται επειγόντως επαρκής και προβλέψιμη χρηματοδότηση για να βοηθήσει την κυβέρνηση του Νίγηρα και τους εταίρους να αντιμετωπίσουν τις βαθύτερες αιτίες της πείνας», τόνισε ο Μακέιν. «Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των ανθρωπιστικών αναγκών με την πάροδο του χρόνου και να επιφέρει μακροχρόνιες αλλαγές στη ζωή των γυναικών, των ανδρών και των παιδιών που πλήττονται από την επισιτιστική κρίση».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να είναι ο μεγαλύτερος συνεισφέρων στις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών στη Ρώμη, βοηθώντας τις να ηγηθούν των διεθνών προσπαθειών για τον τερματισμό της πείνας. Στον Νίγηρα, μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν 65 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στο WFP, πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια στον FAO και 53 εκατομμύρια δολάρια στην IFAD για επείγουσα επισιτιστική βοήθεια, βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη, οικοδόμηση ανθεκτικότητας και πρότυπα ασφάλειας τροφίμων το 2022.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέβηκαν στο πιάτο με συνεισφορά ρεκόρ σχεδόν 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων συνολικά και στους τρεις οργανισμούς πέρυσι», σημείωσε ο Πρέσβης McCain. «Ενώ η υποστήριξή μας θα συνεχιστεί, χρειαζόμαστε επίσης άλλους δωρητές να ενταθούν και ο ιδιωτικός τομέας να συνεισφέρει κεφάλαια και τεχνολογία». αυτή πρόσθεσε.
Με τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ και άλλων κυβερνήσεων, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ με έδρα τη Ρώμη έχουν συγκεντρωθεί, εφαρμόζοντας συμπληρωματικά προγράμματα για την υποστήριξη των αναπτυξιακών στόχων της κυβέρνησης της Νιγηρίας και προωθώντας βιώσιμες λύσεις επισιτιστικής ασφάλειας.
Η εβδομαδιαία περιοδεία μέσων ενημέρωσης που χρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ οδήγησε τους δημοσιογράφους βαθιά στις αγροτικές περιοχές για να δουν από πρώτο χέρι πώς τα έργα και τα προγράμματα που εφαρμόζονται από τις υπηρεσίες τροφίμων και γεωργίας του ΟΗΕ - FAO, IFAD και WFP - με χρηματοδότηση των ΗΠΑ βοηθούν την κυβέρνηση Ο Νίγηρας για να μετριάσει την πείνα, να οικοδομήσει ανθεκτικές κοινότητες και να βγάλει τους ανθρώπους από τη φτώχεια.
Το WFP παρέχει στους πληθυσμούς που αντιμετωπίζουν κρίσεις την επείγουσα τροφική και διατροφική βοήθεια που απαιτείται για να επιβιώσουν, ενώ ταυτόχρονα επεκτείνει τις δραστηριότητες ανθεκτικότητας για την υποστήριξη βιώσιμων λύσεων επισιτιστικής ασφάλειας στον Νίγηρα. Το 2022, το WFP βοήθησε 4,2 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι επωφελήθηκαν από το ολοκληρωμένο πολυτομεακό πρόγραμμα ανθεκτικότητας σε 2.000 χωριά, επιτρέποντας την αποκατάσταση 46.000 εκταρίων γης μεταξύ άλλων διαχείρισης φυσικών πόρων, διατροφής, εκπαίδευσης και παρεμβάσεων στην αγορά. Το τελευταίο έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια σε περιόδους κρίσης και στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, των συγκρούσεων και των υψηλών τιμών, και πρέπει να κλιμακωθεί.
Από το 1980, το IFAD έχει υποστηρίξει 15 προγράμματα και έργα στον Νίγηρα, επενδύοντας 435,77 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και ωφελώντας άμεσα περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια αγροτικά νοικοκυριά. Το IFAD εργάζεται για να βελτιώσει τις ικανότητες των αγροτικών παραγωγών μικρής κλίμακας, ιδιαίτερα εκείνων από τις πιο περιθωριοποιημένες κοινωνικοοικονομικές ομάδες, και να αυξήσει την ικανότητά τους να προσαρμοστούν στην αλλαγή. Τα έργα που χρηματοδοτούνται από το IFAD έχουν βοηθήσει στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας στα νοικοκυριά και τις κοινότητες.