Η υπερβολικά γρήγορη άρση του lockdown θα οδηγούσε σε σημαντική νέα έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού, είπε ο αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Κρις Γουίτι, υπερασπιζόμενος την αργή και σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών.
Εμφανιζόμενος ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο καθηγητής Γουίτι είπε ότι αν σημειωνόταν έξαρση ο ιός «θα έβρισκε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί».
Ούτως ή άλλως, προέβλεψε ότι κάποια στιγμή θα καταγραφεί αύξηση την κρουσμάτων ως αποτέλεσμα της έστω προσεκτικής άρσης των περιορισμών, που άρχισε τη Δευτέρα με την επιστροφή όλων την μαθητών στις τάξεις για πρώτη φορά μετά από τις διακοπές των Χριστουγέννων.
«Πολλοί ίσως νομίζουν ότι όλα τελείωσαν. Είναι πολύ εύκολο να ξεχάσουμε πόσο γρήγορα τα πράγματα μπορούν να γίνουν άσχημα», είπε ο καθηγητής Γουίτι.
Οι δηλώσεις του έρχονται εν μέσω εντεινόμενων πιέσεων προς την κυβέρνηση από Συντηρητικούς βουλευτές να επιταχυνθεί το χρονοδιάγραμμα άρσης των περιορισμών, καθώς οι επιδημιολογικοί δείκτες είναι σημαντικά βελτιωμένοι και το πρόγραμμα εμβολιασμού συνεχίζει να καταγράφει πρόοδο.
Ο καθ. Γουίτι είπε ότι το διάστημα των πέντε εβδομάδων μεταξύ κάθε βήματος χαλάρωσης των μέτρων είναι αναγκαίο ώστε να γίνεται ασφαλής αποτίμηση του αντίκτυπου που έχει.
Πιο μακροπρόθεσμα, ο Βρετανός επικεφαλής της ιατρικής αντιμετώπισης του κορωνοϊού επισήμανε ότι «δεν είναι ρεαλιστικό» να περιμένουμε μηδενικούς θανάτους από τον ιό. Όπως αποκάλυψε, με βάση ορισμένα μοντέλα πρόγνωσης θα μπορούσαν να υπάρξουν ακόμα 30.000 ως το καλοκαίρι του 2022.
Αυτό οφείλεται στο ότι τα εμβόλια ενώ είναι καλά, δεν είναι 100% αποτελεσματικά.
Μιλώντας στην ίδια επιτροπή ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς επίσης συνέστησε προσοχή και υπομονή.
Τόνισε τη σημαντική πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος και σημείωσε ότι ως αποτέλεσμα αυτής η αναλογία των θανάτων προς τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού θα μειωθεί περαιτέρω.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις των δύο επιστημόνων εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι η έξοδος από το lockdown θα γίνει με προσεκτικό τρόπο, ώστε να είναι το τελευταίο καθολικό απαγορευτικό.