الثلاثاء, تشرين2 5, 2024

«Βοηθήστε μας να επιτύχουμε την ειρήνη»: Μια έκκληση για τερματισμό της ανθρωπογενούς κρίσης του Σουδάν

«Βοηθήστε μας να επιτύχουμε την ειρήνη»: Μια έκκληση για τερματισμό της ανθρωπογενούς κρίσης του Σουδάν

Η Nisreen Elsaim, Σουδανή ακτιβίστρια για το κλίμα και την ειρήνη, μοιράζεται την προσωπική της ιστορία και καλεί για συλλογική δράση κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης υψηλού επιπέδου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για την κρίση του Σουδάν. Φωτογραφία: OCHA/Paolo Palmero

«Πιστέψτε σε εμάς» και «βοηθήστε μας να προσφέρουμε διαρκή ειρήνη». Αυτή ήταν η έκκληση της Nisreen Elsaim, μιας σουδανής ακτιβίστριας για το κλίμα και την ειρήνη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης υψηλού επιπέδου στην 79η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης την Τετάρτη.

Η έκκλησή της για ειρήνη απηχήθηκε από τους ηγέτες του ΟΗΕ και τα κράτη μέλη, τα οποία εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους για την επίσπευση της ανθρωπιστικής απάντησης σε μια σύγκρουση που ξεφεύγει από τον έλεγχο.

Από την έναρξη των εχθροπραξιών τον Απρίλιο του 2023, το Σουδάν έχει υποστεί αδυσώπητη βία που έχει εκτοπίσει περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους - οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά.

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του Σουδάν – σχεδόν 26 εκατομμύρια άνθρωποι – αντιμετωπίζει τώρα σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, με τον λιμό να έχει ήδη επιβεβαιωθεί στον καταυλισμό Zamzam του Βόρειου Νταρφούρ και σε περισσότερες περιοχές στο χείλος του γκρεμού.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το OCHA, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες (UNHCR), το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, την Αίγυπτο, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Αφρικανική Ένωση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελσαΐμ γλίτωσε από τη σύγκρουση με το μωρό της αφού της έκοψαν φαγητό, νερό και ρεύμα για εβδομάδες. Μίλησε για τη ζωή στο Σουδάν: «Χάνονται ζωές από πυροβολισμούς και βομβαρδισμούς, από την πείνα και τον υποσιτισμό, από ασθένειες
όπως η χολέρα και ο δάγγειος πυρετός», είπε στους συμμετέχοντες.

«Τα μέλλοντα χάνονται στους καταυλισμούς εκτοπισμένων και προσφύγων – όλα απλά για το έγκλημα του Σουδάν».

Ο Joyce Msuya, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας, προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω .

Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, βασικός συνοικοδεσπότης, εξέφρασε τη δέσμευσή του για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Σουδάν. Ο Δρ. Abdullah Al Rabeeah, Γενικός Επόπτης του Κέντρου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Αρωγής King Salman, υπογράμμισε την ανθρώπινη τραγωδία της σύγκρουσης: «Η ανθρωπιστική κρίση στο Σουδάν δεν είναι μόνο θέμα πολιτικών εκτιμήσεων. είναι μια ανθρώπινη τραγωδία που ξεπερνά κάθε διαχωρισμό. Μαζί, έχουμε τη δύναμη να κάνουμε τη διαφορά».

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, επανέλαβε αυτό το συναίσθημα, επισημαίνοντας τις ευρύτερες επιπτώσεις της κρίσης στο Σουδάν. «Η λύση σε αυτή την κρίσ βρίσκεται στο Σουδάν, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι συνέπειές της δεν θα περιοριστούν στην περιοχή», προειδοποίησε.

«Οι εκτοπισμένοι μέσα στο Σουδάν που δεν νοιάζονται, δεν προσεγγίζονται, θα γίνουν πρόσφυγες. Περισσότερα από 2
εκατομμύρια [εκτοπισμένοι] έχουν ήδη περάσει σε γειτονικές χώρες – Αίγυπτο, Τσαντ, Νότιο Σουδάν, Αιθιοπία και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Χώρες που αντιμετωπίζουν τη δική τους αστάθεια και προκλήσεις».

Στην εκδήλωση, η κ. Msuya ανακοίνωσε μια διάθεση 25 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ από το Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης
Έκτακτης Ανάγκης που διαχειρίζεται ο OCHA για την αντιμετώπιση του λιμού και της οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας στο Σουδάν.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα εμπνεύσει πρόσθετη ευέλικτη χρηματοδότηση από δωρητές. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν επίσης 424 εκατομμύρια δολάρια για έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια ως μέρος της
συνεισφοράς τους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την έναρξη της σύγκρουσης. Ωστόσο, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, τόνισε ότι ενώ αυτή η χρηματοδότηση είναι απαραίτητη, «δεν είναι καθόλου επαρκής. Όλοι εμείς –και ειδικά όσοι έχουν επιρροή– πρέπει να πιέσουν τα μέρη να αφήσουν τα όπλα και να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Απηχώντας την ανάγκη για επείγουσα δράση, ο Janez Lenarčič, Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, υπογράμμισε την παγκόσμια ευθύνη έναντι του Σουδάν. «Δεν μπορούμε να κοιτάξουμε μακριά από τη φρίκη και την τραγωδία που εκτυλίσσεται. Όσο νωρίτερα φτάσει η χρηματοδότηση, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αντίκτυπός της», δήλωσε, ανακοινώνοντας πρόσθετη βοήθεια 69 εκατομμυρίων ευρώ [76 εκατομμύρια δολάρια] από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αρκετές άλλες χώρες προχώρησαν με πρόσθετες υποσχέσεις υποστήριξης για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων ανθρωπιστικών αναγκών του Σουδάν.

Κάλεσμα για ειρήνη και επείγουσα δράση
Οι ομιλητές στη συγκέντρωση τόνισαν ότι, ενώ τα ανθρωπιστικά χρήματα είναι σημαντικά, δεν αντικαθιστούν την πολιτική δράση. Υπήρξε ευρέως διαδεδομένη συμφωνία ότι απαιτείται συνεχής διεθνής πίεση για να έρθουν όλα τα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να φιμωθούν τα όπλα στο Σουδάν.

Ο Elsaim σημείωσε ότι ενώ οι νέοι στο Σουδάν εργάζονταν ακούραστα για να υποστηρίξουν όσους είχαν κολλήσει στον πόλεμο, «Η υποστήριξή σας – είτε είναι οικονομική, είτε τεχνική ή ηθική – είναι πλέον ζωτικής σημασίας για τον αγώνα του Σουδάν.

Listen Live