Tο Ίδρυμα Τουρκικής Νεολαίας (TÜGVA) στο οποίο φέρεται να έχει διοικητικό ρόλο ο Μπιλάλ Ερντογάν, γιος του Τούρκου Προέδρου, οργάνωσε “Συνάντηση θερινών σχολείων Αγίας Σοφίας” μέσα στην Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινούπολης.
Όπως φαίνεται στο βίντεο, αρχικά κάποιος φωνάζει στα εκατοντάδες παιδιά την φράση “τεκμπίρ” και μετά όλα μαζί αναφωνούν Αllahu Αkbar= Ο Αλλάχ είναι μεγάλος, που είναι ένα πολύ γνωστό ισλαμιστικό σύνθημα…
Φαίνεται άλλο τζαμί δεν είχε στην Κωνσταντινούπολη…
Κι έρχονται μετά αυτοί και ζητάνε σεβασμό για τα μνημεία τους…
Δύο εκδόσεις και ντοκιμαντέρ για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
Πριν λίγες ημέρες, στην επέτειο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, τουρκικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν στις δύο ειδικές εκδόσεις καθώς και στο ντοκιμαντέρ που παρουσίασε η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν έγραψε τον πρόλογο στο ένα από τα δύο βιβλία, υπενθυμίζοντας πως με προεδρικό διάταγμα στις 10 Ιουλίου του 2020 διασφαλίστηκε η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τέμενος. «Δόξα στον Αλλάχ που μας έδωσε την ευκαιρία να επαναφέρουμε το σύμβολο της Άλωσης, το θέλημα και την εμπιστοσύνη του Πορθητή, την Αγία Σοφία, στην αρχική της κατάσταση 86 χρόνια μετά. Είθε η ανάσταση της Αγίας Σοφίας να είναι για άλλη μια φορά ευεργετική», ανέφερε ο Ερντογάν σε μήνυμά του στο Twitter.
«Επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου»
Στον πρόλογο του βιβλίου ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρει ότι το γεγονός ότι η Αγία Σοφία επανέκτησε «τη θέση της ως χώρος λατρείας, δεν σημαίνει πως έχασε το καθεστώς της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς». Κι αυτό γιατί όπως υποστηρίζει, «το τζαμί της Αγίας Σοφίας που αποτελεί σύμβολο νίκης μιας κατάκτησης που άνοιξε και έκλεισε μια εποχή, και τα σημαντικά κειμήλια των προγόνων μας, θα συνεχίσει να ζει ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, καθώς αποτελεί έργο που προσθέτει ομορφιά στην Κωνσταντινούπολη. Η επαναλειτουργία της ως τζαμί μετά από 86 έτη, αποτελεί σίγουρα ένα ιστορικό γεγονός». Και συμπληρώνει ότι «το έργο αυτό που το ετοίμασε η Διεύθυνση Επικοινωνιών, αποκαλύπτει την ιστορική, αρχιτεκτονική, θρησκευτική και πολιτιστική σημασία του τεμένους της Αγίας Σοφίας. Θέτει επίσης την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί στο πλαίσιο του εθνικού και διεθνούς δικαίου».
Πηγές: protothema.gr και tourkikanea.gr