Σαχέλ (ICRC) - Περισσότεροι από 10,5 εκατομμύρια άνθρωποι στη Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι, τον Νίγηρα και τη Μαυριτανία κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν την πείνα κατά τη διάρκεια της επερχόμενης άπαχης γεωργικής περιόδου -- την περίοδο μεταξύ των συγκομιδών όπου τα αποθέματα τροφίμων εξαντλούνται περισσότερο -- καθώς οι συγκρούσεις επιδεινώνουν τη συνεχιζόμενη επισιτιστική κρίση.
ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 12 ΜΑΪΟΥ 2022 ΣΑΧΕΛ
Τουλάχιστον 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στις τέσσερις χώρες λόγω συγκρούσεων, το 70% των οποίων βρίσκεται στη Μπουρκίνα Φάσο όπου η ανασφάλεια έχει αναγκάσει σχεδόν το 10% του πληθυσμού, 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια [1] .
Ήδη σε μια εύθραυστη κατάσταση, όταν οι πληθυσμοί αναγκάζονται να μετακινηθούν, γίνονται εξαιρετικά ευάλωτοι. Χωρίς πλέον να έχουν πρόσβαση στη γη τους για γεωργία ή κτηνοτροφία, ολόκληρες κοινότητες εξαρτώνται από βοήθεια για να επιβιώσουν, ειδικά για τροφή και νερό.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την περιοχή που παραμένουν σε περιοχές απρόσιτες για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις λόγω ανασφάλειας. Ορισμένοι πληθυσμοί, ιδιαίτερα στη Μπουρκίνα Φάσο στις πόλεις Pama, Mansila, Kelbo, Madjoari και Djibo, αντιμετωπίζουν δραματικές καταστάσεις. Περιορισμένοι σε όλο και πιο στενούς χώρους και ανίκανοι να διαφύγουν, αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν από μόνοι τους μια μεγάλη επισιτιστική κρίση.
«Η βία στο Σαχέλ δεν τροφοδοτεί μόνο την επισιτιστική κρίση, αλλά σε πολλά μέρη την υποκινεί. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και η ισχνή περίοδος θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή εάν δεν καταβληθεί συντονισμένη προσπάθεια για να βοηθηθούν τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν πληγεί», δήλωσε ο Πάτρικ Γιούσεφ, Διευθυντής Αφρικής για το ICRC.
Η περιοχή, η οποία αντιμετωπίζει αρνητικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, πλήττεται επίσης από τη σοβαρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών. Οι ελλείψεις σε επίπεδα ρεκόρ βροχής - συγκρίσιμες με μια μεγάλη ξηρή περίοδο το 2011 που οδήγησε σε χιλιάδες θανάτους - προκάλεσαν απότομη πτώση της παραγωγής των καλλιεργειών.
Ο Νίγηρας και η Μαυριτανία έχουν παράγει 40% λιγότερα τρόφιμα από τον μέσο όρο της πενταετίας, ενώ στο Μάλι σημειώθηκε μείωση 15% και η Μπουρκίνα Φάσο 10% [2] . Η Μαυριτανία έχει επίσης δει την παραγωγή βιομάζας της να μειώνεται έως και 80% σε περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές και ξηρασία.