Τα κρεμμύδια κοστίζουν περισσότερο από τους μισθούς μιας εβδομάδας στη βόρεια Γάζα, λέει η Christian Aid, καθώς οι οικογένειες βιώνουν «καταστροφική επισιτιστική ανασφάλεια».
Το πρωτοποριακό μας έργο ξεκίνησε το 1945, όταν ιδρύθηκαν από βρετανικές και ιρλανδικές εκκλησίες για να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Για περισσότερα από 75 χρόνια, παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια και μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή υποστήριξη σε φτωχές κοινότητες σε όλο τον κόσμο, ενώ τονίζουμε τον πόνο, την αντιμετώπιση της αδικίας και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων.
Τα κρεμμύδια κοστίζουν περισσότερο από τους μισθούς μιας εβδομάδας στη βόρεια Γάζα
• Ένα κιλό κρεμμυδιών κοστίζει πάνω από 80 λίρες στη βόρεια Γάζα - 400 φορές την προπολεμική τιμή του. 1 κιλό ντομάτες κοστίζει σχεδόν 50 λίρες.
• Οι μητέρες αναφέρουν ότι έχασαν έως και 30 κιλά βάρους και περιγράφουν τον ψυχολογικό αντίκτυπο καθώς θυσιάζουν γεύματα για να μπορούν τα παιδιά τους να φάνε.
• Για να ανταποκριθεί στην ανθρωπιστική κρίση σε κλίμακα, η Christian Aid καλεί την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να κάνει ό,τι μπορεί για να επιτύχει μια άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
Η τιμή των λαχανικών στη βόρεια Γάζα έχει φτάσει σε υπερβολικά επίπεδα, σύμφωνα με νέα ανάλυση της Christian Aid, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος πείνας σε όλη την επικράτεια.
Η φιλανθρωπική οργάνωση του Ηνωμένου Βασιλείου που συνεργάζεται με ντόπιους αγρότες για να προσφέρει θρεπτικά ζεστά γεύματα σε οικογένειες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, διαπίστωσε:
• Τα κρεμμύδια πωλούνται έως και 400 φορές την προπολεμική τιμή τους με 82 λίρες το κιλό, που ισοδυναμεί με οκτώ φορές το μέσο ημερομίσθιο στη Γάζα πριν από τη σύγκρουση και από περίπου 10 λίρες το κιλό τον Μάρτιο.
• κιλό ντομάτας που κόστιζε 20-40 πένες πριν από τις 7 Οκτωβρίου είναι τώρα 49,20 £.
• :: Τα αυγά – μια από τις λίγες πρωτεϊνούχες τροφές που εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες στα βόρεια της επικράτειας σχεδόν ένα χρόνο μετά την κλιμάκωση της κρίσης – κοστίζουν 30 λίρες η ντουζίνα.
Η Christian Aid είπε ότι ορισμένοι αδίστακτοι έμποροι χρησιμοποιούν «βρώμικα» κόλπα, όπως η απόκρυψη αγαθών για να ανεβάσουν τις τιμές.
Καθώς οι περισσότερες οικογένειες δεν μπορούν πλέον να εργαστούν και οι αποταμιεύσεις εξαντλούνται γρήγορα, οι μητέρες είπαν στον συνεργάτη της φιλανθρωπικής οργάνωσης στη Γάζα ότι μένουν χωρίς φαγητό για να μπορούν τα παιδιά τους να φάνε και μίλησαν για τις σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις.
Ο William Bell, Επικεφαλής Πολιτικής και Συνηγορίας για τη Μέση Ανατολή της Christian Aid, δήλωσε: «Τα βάσανα των παλαιστίνιων παιδιών και των μητέρων τους στη Γάζα δεν έχουν όρια. Η πείνα δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθεί ως πολεμικό όπλο, ωστόσο έχουμε τον Ισραηλινό υπουργό Bezalel Smotrich να προτείνει ότι μπορεί να είναι «δικαιολογημένη και ηθική».
«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να επιφέρει μια άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός προκειμένου να σώσει τις ζωές αμάχων που ζουν σε μια κόλαση στη γη».
Σύμφωνα με την Ολοκληρωμένη Ταξινόμηση Φάσης Ασφάλειας Τροφίμων, σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν «καταστροφικά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας».
Μια μητέρα, η Thikrayat Al-Masuabi, 42 ετών, είπε στους συνεργάτες της Christian Aid στη Γάζα: «Συχνά επιβιώνουμε με ένα γεύμα την ημέρα, αν βρούμε. Τα παιδιά μου κλαίνε και πέφτουν για ύπνο πεινασμένα, και περνώ νύχτες κλαίγοντας γιατί είμαι αβοήθητος και ραγισμένη η καρδιά καθώς τα δάκρυα πείνας τους αισθάνονται σαν ένα μαχαίρι που με κόβει, παρόλο που πάντα τα έδινα προτεραιότητα σε σχέση με τον εαυτό μου. Μέχρι στιγμής, έχω χάσει 30 κιλά».
Ενώ η τιμή ορισμένων βασικών προϊόντων όπως το ψωμί και το αλεύρι έχει μειωθεί από τότε που η Christian Aid έκανε μια ανάλυση στιγμιότυπου στις τοπικές αγορές στη Γάζα τον Μάρτιο, σχεδόν όλα παραμένουν υψηλά στα βόρεια της επικράτειας μαζί με το μαγειρικό λάδι που είναι £10 το λίτρο.
Τα αγγούρια κοστίζουν 60 φορές περισσότερο ανά κιλό στο τέλος του περασμένου μήνα από τις αρχές Οκτωβρίου 2023. μελιτζάνες και λεμόνια 40 φορές περισσότερο, ενώ τα πράσινα φασόλια, οι χουρμάδες φράουλες και το κοτόπουλο δεν είναι πλέον διαθέσιμα, μαζί με εμφιαλωμένο νερό.
Η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων οικογενειών δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αγοράσει νερό από κινητές δεξαμενές που ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες. Ωστόσο, μετά από σχεδόν ένα χρόνο συγκρούσεων, πολλοί δεν έχουν πλέον τα φίλτρα και τα ανταλλακτικά που απαιτούνται για τη διαδικασία αφαλάτωσης, πράγμα που σημαίνει ότι η πιθανότητα μόλυνσης του νερού είναι πολύ υψηλή.
Μια εναλλακτική πηγή πόσιμου νερού στη λωρίδα της Γάζας είναι από γεωργικά πηγάδια, αλλά λόγω της ρύπανσης που συνδέεται με τον πόλεμο, δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.
Η μειωμένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών συνδέεται με κακή υγεία και αυξημένο κίνδυνο μη μεταδοτικών ασθενειών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος προτείνει την κατανάλωση περισσότερων από 400 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
Ο σύμβουλος της Christian Aid στη Γάζα, της οποίας η οικογένεια έχει παγιδευτεί στην περιοχή, είπε: «Καθώς και η σπανιότητα προϊόντων που έρχονται στη Γάζα και οι πολύ μικρές ποσότητες λαχανικών που καλλιεργούνται τοπικά, το κόστος μεταφοράς αγαθών από τη μια περιοχή στην άλλη είναι πολύ υψηλό επειδή δεν υπάρχει καύσιμο. Αυτό αντανακλάται στη διακύμανση της τιμής.
«Κάποιοι έμποροι προσπαθούν επίσης να παίξουν βρώμικα παιχνίδια κρύβοντας προϊόντα. Τα αγοράζουν σε λογικές τιμές, τα διατηρούν στα καταστήματά τους και στη συνέχεια τα πωλούν σε πολύ υψηλές τιμές και σε περιορισμένες ποσότητες. Επειδή δεν υπάρχει νόμος ή διαδικασία παρακολούθησης για τον έλεγχο των τοπικών αγορών, διέπονται κυρίως από άπληστους εμπόρους».
Η πενήνταχρονη Nisreen Al-'Aklouk είπε στον συνεργάτη της Christian Aid, Παλαιστινιακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Από την έναρξη του πολέμου, έχουμε εκτοπιστεί από το ένα μέρος στο άλλο, γλιτώνοντας τον θάνατο και τον αδιάκριτο ισραηλινό βομβαρδισμό, που μας ανάγκασε να αφήστε πίσω τυχόν διαθέσιμες προμήθειες τροφίμων. Έπρεπε να τρώμε ζωοτροφές για να αποτρέψουμε την πείνα, κάτι που με οδήγησε σε αρκετές ασθένειες και απώλεια βάρους 20 κιλών.
«Οι τιμές είναι πολύ υψηλές· τα παιδιά μου βλέπουν τα αγαθά που είναι διαθέσιμα στην αγορά, αλλά δεν έχω την πολυτέλεια να τα αγοράσω. Οι πόνοι του πολέμου μεγαλώνουν μέσα μου και ο πόνος της πείνας τους είναι τόσο πυροδοτικός που σφίγγει την καρδιά μου κάθε βράδυ».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ