Η Σομαλία είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής. Αυτή είναι η τρίτη και η πιο έντονη ξηρασία την τελευταία δεκαετία. Η κατάσταση είναι ανησυχητική και επιδεινώνεται. Οι απομονωμένες περιοχές της Σομαλίας, ιδιαίτερα τα χωριά και οι οικισμοί στις κεντρικές και νότιες περιοχές είναι οι πιο επηρεασμένες. Με την ελπίδα ότι η κατάσταση είναι καλύτερη σε μεγαλύτερα κέντρα και πόλεις, ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά κάνουν το μακρύ και βασανιστικό ταξίδι εκεί για να αναζητήσουν οποιαδήποτε βοήθεια.
«Υπήρχαν προβλήματα και πείνα από όπου ήρθα. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο από την πείνα. Η υγεία είναι σημαντική, αλλά οι άνθρωποι πεινούν. Δεν υπάρχει βροχή. Φύγαμε αναζητώντας θεραπεία αλλά υπάρχει πείνα. Δεν υπάρχει βροχή», λέει ο Fadumo Ali Mohamed.
Η Faduumo έκανε το ταξίδι από το χωριό της κοντά στην περιοχή Jamame και έπρεπε να περάσει δύο νύχτες στο δρόμο με τα τρία παιδιά της, ένα από τα οποία ήταν βαριά άρρωστο. Το επίπονο ταξίδι περιελάμβανε μετακίνηση μέσα και έξω από εδάφη που ελέγχονταν είτε από την κυβέρνηση είτε από ένοπλες ομάδες. Αυτό παρουσιάζει τις δικές του προκλήσεις, αλλά το κόστος του ταξιδιού στην τρέχουσα «οικονομία ξηρασίας» είναι το πρώτο εμπόδιο πρόσβασης που είναι πιθανό να συναντήσουν οι πιθανοί ασθενείς.
«Παλιότερα, το 75 τοις εκατό των ασθενών ήταν από αγροτικά χωριά. Τώρα, οι περισσότεροι από τους ασθενείς είναι από την περιοχή Kismayo. Κι αυτό γιατί είχαν τη δυνατότητα να αντέξουν οικονομικά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο αφού είχαν τις καλλιέργειες και τα ζώα τους και δεν υπήρχε ξηρασία. Τώρα δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη μεταφορά στο νοσοκομείο. Αυτό έκανε τα άρρωστα παιδιά να παραμείνουν στο χωριό και να φέρουν μόνο τα κρίσιμα. Μερικοί από αυτούς μας είπαν ότι τα παιδιά τους πέθαναν λόγω έλλειψης μεταφοράς», λέει ο Feisal Adan Ibrahim, ο οποίος επιβλέπει τις λειτουργίες του κέντρου σταθεροποίησης στο Kismayo. Γενικό Νοσοκομείο.
Τα κρούσματα υποσιτισμού και ιλαράς αυξάνονται και οι άνθρωποι χρειάζονται υποστήριξη υγείας.
Η δίχρονη κόρη του Faadumo Ali Mohamed, Ikraan Abdiaziz, εισήχθη στο κέντρο σταθεροποίησης Kismayo στα μέσα Φεβρουαρίου. Ήταν σοβαρά υποσιτισμένη και το μικροσκοπικό σώμα της είχε φουσκώσει από οίδημα - κατακράτηση υγρών στο σώμα.
«Έφερα την κόρη μου εδώ και ήταν όλη πρησμένη. Μένω μαζί της και παίρνει θεραπεία. Είναι ακόμα λίγο κουρασμένη, αλλά το πρήξιμο δεν είναι τόσο κακό όσο ήταν», λέει η Faadumo ενώ κάθεται με την κόρη της στην πτέρυγα ΜΕΘ του κέντρου σταθεροποίησης.
Η πλειονότητα των ασθενών στα κέντρα σταθεροποίησης είναι από εκτοπισμένες οικογένειες που εγκαταστάθηκαν γύρω από τις πόλεις, ενώ άλλοι είναι από πιο έξω στις αγροτικές περιοχές.
«Βλέπουμε πολύ περισσότερους ανθρώπους να έρχονται στο κέντρο σταθεροποίησης. Βλέπουμε περισσότερα υποσιτισμένα παιδιά. Αλλά η μεγαλύτερη ανησυχία μας, και λαμβάνουμε αναφορές, είναι ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη στις αγροτικές περιοχές και δεν υπάρχουν υπηρεσίες υγείας. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανησυχία μας αυτή τη στιγμή», λέει ο Mohamed Abdi Dagane, ο οποίος είναι μέλος της ομάδας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) με έδρα το Kismayo.
Τα αυξανόμενα στρατόπεδα εκτοπισμών γύρω από τις πόλεις λόγω του τρέχοντος κλίματος ξηρασίας επιδεινώνουν το πρόβλημα. Οι υπηρεσίες τροφής, νερού, υγείας και αποχέτευσης εκτείνονται σε αυτούς τους οικισμούς. Στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, το Μογκαντίσου, για παράδειγμα, υπήρξαν πάνω από 120.000 νέες αφίξεις στους καταυλισμούς από τον Ιανουάριο. Συνολικά, η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη στη Σομαλία παραμένει πολύ περιορισμένη, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, γεγονός που αφήνει ασαφή την έκταση της κρίσης υποσιτισμού.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που έχουν εξουσιοδοτηθεί να παρέχουν βοήθεια στα παιδιά προβλέπουν ότι 1,4 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού κάτω των πέντε ετών της Σομαλίας, είναι πιθανό να υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό λόγω της συνεχιζόμενης ξηρασίας. Η ICRC υποστηρίζει τόσο κέντρα σταθεροποίησης στο Kismayo και Baidoa όσο και 16 κλινικές της Ερυθράς Ημισελήνου της Σομαλίας (SRCS) που προσφέρουν διατροφική υποστήριξη σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ