الجمعة, تشرين2 8, 2024

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΕΡΗΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΕΡΗΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

Κοινή δήλωση των επικεφαλής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου σχετικά με την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας

Κοινή δήλωση των επικεφαλής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου σχετικά με την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας.

Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) Qu Dongyu, η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Kristalina Georgieva, ο Πρόεδρος του Ομίλου Παγκόσμιας Τράπεζας (WBG) David Malpass, ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων (WFP) David Beasley και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) Ο Γενικός Διευθυντής Ngozi Okonjo-Iweala εξέδωσε την ακόλουθη κοινή δήλωση καλώντας για επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης επισιτιστικής ασφάλειας.

Η πανδημία του COVID-19, η διακοπή στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν διαταράξει σοβαρά τις αγορές τροφίμων, καυσίμων και λιπασμάτων, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους. Μέχρι τον Ιούνιο του 2022, ο αριθμός των ατόμων με οξεία επισιτιστική ανασφάλεια – των οποίων η πρόσβαση σε τρόφιμα βραχυπρόθεσμα έχει περιοριστεί σε σημείο που κινδυνεύουν οι ζωές και τα μέσα διαβίωσής τους – αυξήθηκε σε 345 εκατομμύρια σε 82 χώρες σύμφωνα με το WFP. Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, περίπου 25 χώρες αντέδρασαν στις υψηλότερες τιμές των τροφίμων υιοθετώντας περιορισμούς στις εξαγωγές που επηρεάζουν πάνω από το 8 τοις εκατό του παγκόσμιου εμπορίου τροφίμων.  Επιπλέον, που περιπλέκει την ανταπόκριση στον εφοδιασμό τροφίμων είναι ο διπλασιασμός των τιμών των λιπασμάτων τους τελευταίους δώδεκα μήνες, αντανακλώντας το ιστορικό υψηλό κόστος εισροών όπως το φυσικό αέριο. Οι παγκόσμιες μετοχές, οι οποίες αυξάνονται σταθερά την τελευταία δεκαετία, πρέπει να απελευθερωθούν για να μειωθούν οι τιμές. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή που ο δημοσιονομικός χώρος για κυβερνητική δράση είναι ήδη σοβαρά περιορισμένος μετά την πανδημία COVID-19. Πέρα από βραχυπρόθεσμα, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει διαρθρωτικά την παραγωγικότητα της γεωργίας σε πολλές χώρες.

Η αποφυγή περαιτέρω οπισθοδρομήσεων για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης απαιτεί βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις σε τέσσερις βασικούς τομείς: (i) παροχή άμεσης υποστήριξης στους ευάλωτους, (ii) διευκόλυνση του εμπορίου και του διεθνούς εφοδιασμού τροφίμων, (iii) ενίσχυση της παραγωγής και (iv) ) επένδυση σε γεωργία ανθεκτική στο κλίμα.

• Παροχή άμεσης υποστήριξης στους ευάλωτους: Η ταχεία ενίσχυση των διχτύων ασφαλείας για τα ευάλωτα νοικοκυριά σε εθνικό επίπεδο και η διασφάλιση ότι το WFP διαθέτει επαρκείς πόρους για την εξυπηρέτηση των πιο απόρων αποτελεί προτεραιότητα. Οι επιχειρήσεις του ΠΕΠ θα πρέπει να διευκολυνθούν με ενέργειες όπως η πρόσφατη συμφωνία των μελών του ΠΟΕ να μην επιβάλλουν περιορισμούς στις εξαγωγές στις αγορές τροφίμων για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Αν δεν είναι σωστά στοχευμένες, οι επιδοτήσεις ενέργειας και τροφίμων είναι ακριβές και αναποτελεσματικές. Θα πρέπει να αντικατασταθούν με εμβάσματα μετρητών που φθάνουν μόνο τους πιο ευάλωτους. Με την πάροδο του χρόνου, τα αποτελεσματικά συστήματα κοινωνικής προστασίας ενδέχεται να επεκταθούν ώστε να καλύπτουν περισσότερα άτομα. Τα καλύτερα συστήματα περιλαμβάνουν ισχυρή στόχευση και αποτελεσματικά συστήματα εγγραφής, παράδοσης και πληρωμών, που συχνά αξιοποιούν την τεχνολογία.

Διευκόλυνση του εμπορίου και της διεθνούς προμήθειας τροφίμων : Βραχυπρόθεσμα, η αποδέσμευση αποθεμάτων, ανάλογα με την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ, και η εξεύρεση διπλωματικής λύσης για την εκκένωση των σιτηρών και των λιπασμάτων που έχουν αποκλειστεί επί του παρόντος στην Ουκρανία, θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της διαθεσιμότητας και της οικονομικής τιμής των τροφίμων προμήθειες. Η διευκόλυνση του εμπορίου και η βελτίωση της λειτουργίας και της ανθεκτικότητας των παγκόσμιων αγορών για τα τρόφιμα και τη γεωργία, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών, των λιπασμάτων και άλλων εισροών γεωργικής παραγωγής είναι καίριας σημασίας, όπως περιγράφεται στην Υπουργική Δήλωση του ΠΟΕ για την Έκτακτη Αντιμετώπιση της Επισιτιστικής Ασφάλειας . Η κρίση του 2008 μας δίδαξε ότι η επιβολή παγκόσμιων εμπορικών περιορισμών οδηγεί άμεσα σε αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων. Η άρση των περιορισμών στις εξαγωγές και η υιοθέτηση επιθεωρήσεων και διαδικασιών αδειοδότησης που είναι πιο ευέλικτες συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση των διαταραχών του εφοδιασμού και στις χαμηλότερες τιμές. Η αύξηση της διαφάνειας μέσω κοινοποιήσεων στον ΠΟΕ και η βελτίωση της παρακολούθησης των εμπορικών μέτρων θα είναι κρίσιμης σημασίας.

• Ενίσχυση της παραγωγής: Απαιτείται η ανάληψη δράσης για την ενθάρρυνση των αγροτών και των αλιέων να ενισχύσουν τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων - τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και στις ανεπτυγμένες χώρες - και να βελτιώσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού που τους συνδέουν με τα οκτώ δισεκατομμύρια καταναλωτές του κόσμου. Αυτό απαιτεί προσιτά λιπάσματα, σπόρους και άλλες εισροές μέσω του ιδιωτικού τομέα ως πρωταρχικού παράγοντα σε αυτές τις αγορές. Η παροχή κεφαλαίου κίνησης για ανταγωνιστικούς παραγωγούς αποτελεί επίσης βασική προτεραιότητα. Προσβλέποντας στο μέλλον, η διάδοση γνώσεων βέλτιστων πρακτικών από τον FAO, την WBG και άλλους θα είναι το κλειδί για την αύξηση της αποτελεσματικής χρήσης λιπασμάτων μέσω της ταχείας ανάπτυξης εδαφικών χαρτών, υπηρεσιών επέκτασης και γεωργικής τεχνολογίας ακριβείας. Αυτό θα παρέχει στους παραγωγούς την απαραίτητη τεχνογνωσία που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των επιπέδων παραγωγής και την προώθηση της αειφόρου χρήσης των φυσικών πόρων.

• Επένδυση στην ανθεκτική στο κλίμα γεωργία: Η υποστήριξη των ανθεκτικών επενδύσεων στη γεωργική ικανότητα και η παροχή στήριξης στην προσαρμογή, οι μικροκαλλιέργειες, τα συστήματα τροφίμων και οι έξυπνες για το κλίμα τεχνολογίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη μιας ανθεκτικής κλιματικής έξυπνης γεωργίας που θα εξασφαλίσει σταθερή παραγωγή τα επόμενα χρόνια . Οι εργασίες για τους κανόνες και τη θέσπιση προτύπων για την ασφάλεια των τροφίμων και την υποδομή της αλυσίδας αξίας (εγκαταστάσεις αποθήκευσης, εγκαταστάσεις ψύξης, τραπεζικές υποδομές και ασφαλιστικές υποδομές) είναι επίσης σημαντικές για την αύξηση της πρόσβασης και τη μείωση της ανισότητας.

Η προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι είναι σημαντικό να υποστηριχθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες που πλήττονται από τις αυξήσεις των τιμών και τις ελλείψεις για να καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες τους χωρίς να εκτροχιαστούν οι πιο μακροπρόθεσμοι αναπτυξιακοί στόχοι. Η διασφάλιση ότι οι πιο ευάλωτες χώρες που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στο ισοζύγιο πληρωμών μπορούν να καλύψουν το κόστος της αύξησης του λογαριασμού τους για τις εισαγωγές τροφίμων για να ελαχιστοποιήσουν κάθε κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής είναι απαραίτητο. Η αναπτυξιακή χρηματοδότηση θα πρέπει να παρέχει στους πελάτες βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις σε εσωστρεφείς πολιτικές, όπως απαγορεύσεις εξαγωγών ή γενικές επιδοτήσεις εισαγωγών λιπασμάτων.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live