Η ομιλία της Mirjana Spoljaric, Προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, στη διεθνή ανθρωπιστική διάσκεψη για τον λαό της Γάζας που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι αποτελεί τον πλέον αξιοπιστο εικονισμο της κατάστασης στην εμπολεμη ζώνη στη ΓΑΖΑ.
Η κορυφαια ανεξάρτητη φωνή αυτή τη στιγμή αναφερει ποιά είναι η άμεση επιτακτική ανάγκη ποιές οι ελλειψεις και ποιές οι αμέσως προτεραιοτητες:
" Η άμεση επιτακτική ανάγκη είναι να σωθούν ζωές και να διαφυλαχθεί η ανθρωπότητα. Η ταχεία και διαρκής ανθρωπιστική πρόσβαση και προμήθειες χρειάζονται απεγνωσμένα. Οι κρίσιμες υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη, το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα και οι επικοινωνίες πρέπει να αποκατασταθούν αμέσως στη Γάζα ως σωτήρια προτεραιότητα. Στη Γάζα, η ΔΕΕΣ έχει περισσότερους από 100 υπαλλήλους που εξακολουθούν να εργάζονται εν μέσω της βίας. Έχουμε προεγκαταστήσει προμήθειες που σώζουν ζωές και πρόσφατα, μέσω της διάβασης της Ράφα, φέραμε ιατρικές προμήθειες και μια νέα ομάδα που περιλαμβάνει ειδικούς χειρουργικής και μόλυνσης από όπλα. Αλλά τα αποθέματα εξαντλούνται και οι χειρουργοί μας δεν έχουν πλέον αναισθησία και ακόμη και γάζα για τη θεραπεία των θυμάτων με εγκαύματα."
Με τολμη η επικεφαλης του Ερυθρου ΣΤΑΥΡΟΥ ως ουδετερος διαμεσολαβητης επισημαινει τις ευθυνες και των δύο μερων στη Βόρεια ΓΑΖΑ με έμφαση στο Ισραηλ: "Η πρωταρχική ευθύνη για την προστασία των θυμάτων του πολέμου βαραινει τα μέρη της σύγκρουσης. Αυτές οι προστασίες πρέπει να επεκταθούν σε όλους τους αμάχους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παραμένουν στην πόλη της Γάζας. Ο βορράς είναι απίθανο να αδειάσει εντελώς από τον πληθυσμό του και δεν μπορούν όλα τα κτίριά του να θεωρηθούν στρατιωτικοί στόχοι. Είναι επείγον να ξεκινήσει η προετοιμασία για την επιστροφή στο βορρά για τις εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που εκτοπίστηκαν. Ο σεβασμός του ΔΑΔ τώρα θα έχει ουσιαστικό και θετικό αντίκτυπο."
Όσοι μελετουμε και παρακολουθουμε χρόνια το δημόσιο λόγο του Ερυθρου ΣΤΑΥΡΟΥ γνωριζουμε την τολμη του εναντι δυνατων και αδυνατων. Γι αυτό και δεν μας εκπλησσει η αυστηρή δημόσια τοποθετηση του απέναντι στην αιματηρη σύγκρουση Ισραηλ Χαμας:
" Χωρίς άμεσο περιορισμό και από τις δύο πλευρές, οδεύουμε προς μια ακόμη βαθύτερη ανθρωπιστική καταστροφή και διαιωνίζοντας κύκλους βίας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την απόλυτη εχθρότητα σε σημείο απανθρωποποίησης της άλλης πλευράς. Κάθε μέρα που περνά η πιθανότητα να βρεθεί ένας τρόπος επιστροφής σε διάλογο και πολιτική λύση μειώνεται. Πρέπει να προσπαθήσουμε όχι μόνο να μειώσουμε τον ανθρώπινο πόνο, αλλά και να διατηρήσουμε έναν ελάχιστο χώρο για να συμφωνήσουμε σε κάτι που δεν επιτυγχάνεται με στρατιωτικά μέσα, αλλά με πολιτικές συζητήσεις. Προτρέπω τα κράτη να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να εξασφαλίσουν ότι το ΔΑΔ γίνεται πλήρως σεβαστό και εφαρμόζεται.
Οι Συμβάσεις της Γενεύης είναι πρακτικές:
Η δολοφονία αμάχων και η κακομεταχείριση απαγορεύονται.
Οι τραυματίες και οι άρρωστοι πρέπει να φροντίζονται, να προστατεύονται και να σέβονται.
Τα άτομα που κρατούνται πρέπει να αντιμετωπίζονται με ανθρώπινη και αξιοπρέπεια.
Η ομηρεία απαγορεύεται και οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως χωρίς να τραυματιστούν.
Οι μη στρατιωτικές υποδομές από τις οποίες εξαρτώνται οι άνθρωποι για να ζήσουν – συμπεριλαμβανομένων των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης – πρέπει να εξοικονομηθούν.
Ανεξάρτητα από οποιαδήποτε στρατιωτική πολιορκία, τα μέρη πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε βασικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής περίθαλψης.
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια καταστροφική ηθική αποτυχία – την οποία ο κόσμος δεν πρέπει να ανεχθεί.
Σας προτρέπω να λάβετε συγκεκριμένα πολιτικά βήματα για να εξασφαλίσετε έναν βιώσιμο ανθρωπιστικό χώρο, να προστατέψετε τον ειδικό ρόλο ουδέτερων παραγόντων όπως η ΔΕΕΣ, να παρέχετε επαρκή χρηματοδότηση και να προτρέψετε τον σεβασμό της πρακτικής εφαρμογής των νόμων του πολέμου."
Η φωνή αυτή της πανανθρωπινης συνειδησης εναντι ενός πολέμου μαζικων καταστροφων και εκατερωθεν εγκληματων πολεμουδεν αδιαφορει μπροστα στα δεινά που έχουν δει οι εθελοντής του Ερυθρου ΣΤΑΥΡΟΥ να εκτυλίσσονται στη Γάζα και το Ισραήλ τα οποία θεωρεί αφορητα και τα απαριθμει:
1. Η τραγική απώλεια πολλών ανθρώπων και τόσων πολλών παιδιών
2. Η καταστροφή των σπιτιών των ανθρώπων.
3. Τα βαθιά και επαναλαμβανόμενα τραύματα.
4. Οι όμηροι που κρατούνται ακόμα αιχμάλωτοι και οι οικογένειές τους σε αγωνία.
5. Η καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση που έχει διαρκέσει έναν μήνα.
6. Η απαράδεκτη πιθανοτητα μιας παρατεταμενης και αυξανομενης ανθρωπιστικης καταστροφης
Ευτυχως χωρίς ιχνος διπλώματιας ο Ερυθρός Σταυρός ορίζει και τη διεξοδος:
Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο που είναι αυτή τη στιγμή το πιο πλήρες και πρακτικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για την προστασία των αμάχων και να την αποκλιμάκωση.
Το κρισιμο ερωτημα όμως παραμενει: Μπορεί η διεθνής κοινότητα να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή του ανθρωπιστικου δικαιου στο Ισραηλ τη ΓΑΖΑ και τη Δυτικη Οχθη;