الأربعاء, تشرين2 6, 2024

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών τονιζει ...

  Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών τονιζει ...

Ο κίνδυνος πείνας παραμένει υψηλός σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, 

Χιλιαδες ανθρώποι είναι πιθανό να περιπέσουν σε έντονη πείνα.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) είναι μια εξειδικευμένη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που ηγείται των διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση της πείνας.

Στόχος η επισιτιστική ασφάλεια για όλους και η βασικη της αρχή οι άνθρωποι να έχουν τακτική πρόσβαση σε αρκετά τρόφιμα υψηλής ποιότητας για να ζήσουν δραστήρια, υγιή ζωή. Με 195 μέλη - 194 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο FAO εργάζεται σε περισσότερες από 130 χώρες παγκοσμίως.

Για τη Λωριδα της Γαζας παραμενει αυστηρή και σταθερή προειδοποιωντας:"Ο κίνδυνος λιμού παραμένει υψηλός σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι συγκρούσεις εντείνονται και ο χειμώνας πλησιάζει."

Ο FAO προτρέπει την άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση για την έγκαιρη παροχή ζωτικής σημασίας γεωργικής βοήθειας και εμπορικών εισροών παραγωγής τροφίμων για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο φύτευσης

- Ένα χρόνο μετά τη σύγκρουση, ο κίνδυνος πείνας παραμένει υψηλός σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, με περισσότερους ανθρώπους να είναι πιθανό να πέσουν σε έντονη πείνα καθώς εντείνονται οι συγκρούσεις και πλησιάζει ο χειμώνας, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε από την Ταξινόμηση Φάσης Ολοκληρωμένης Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC). ) παγκόσμια πρωτοβουλία.

Τα νέα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι περίπου 1,84 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας βιώνουν εξαιρετικά κρίσιμα επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας λόγω των συνεχιζόμενων μαχών, οι οποίες έχουν ήδη εκτοπίσει σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους, έχουν καταστρέψει το 70 τοις εκατό των καλλιεργειών , έχουν αποδεκατίσει τα προς το ζην και τα τοπικά συστήματα παραγωγής τροφίμων. , είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των υπηρεσιών υγείας και τον αυστηρό περιορισμό της ανθρωπιστικής πρόσβασης και των εμπορικών δραστηριοτήτων. Ο οξύς υποσιτισμός βρίσκεται επίσης σε σοβαρά επίπεδα – δέκα φορές υψηλότερο από ό,τι πριν από την κλιμάκωση των εχθροπραξιών.

Μια μικρή μείωση της σοβαρότητας της επισιτιστικής ανασφάλειας που παρατηρήθηκε στην τρέχουσα περίοδο ανάλυσης (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2024) αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βόρεια Γάζα, την πόλη της Γάζας, τις επαρχίες Deir al-Balah και Khan Younis μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου 2024. Αυτή η ελαφρά βελτίωση θα είναι βραχύβια λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες μάχες και την καταστολή των ανθρωπιστικών και εμπορικών δραστηριοτήτων που παρατηρούνται από τον Σεπτέμβριο, οι οποίες πιθανότατα θα αυξήσουν τον αριθμό των ανθρώπων που υποφέρουν από σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια και οξύ υποσιτισμό κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της IPC, περίπου 133.000 άτομα ή το 6 τοις εκατό του πληθυσμού αντιμετωπίζουν τώρα καταστροφική επισιτιστική ανασφάλεια (IPC Phase 5, Catastrophe). Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 345.000 άτομα ή στο 16 τοις εκατό του συνόλου του πληθυσμού, μεταξύ Νοεμβρίου 2024 και Απριλίου 2025.

Η χειμερινή περίοδος φύτευσης είναι καθοριστική

Προτεραιότητα του FAO τώρα είναι να επανενεργοποιήσει την τοπική παραγωγή τροφίμων και να αποκαταστήσει τη διαθεσιμότητα τροφίμων υψηλής θρεπτικής αξίας στη Γάζα, ιδιαίτερα ενόψει της επερχόμενης χειμερινής περιόδου που χαρακτηρίζεται από ψυχρότερες θερμοκρασίες και αυξημένες βροχοπτώσεις – που συνήθως οδηγεί σε επιδείνωση της επισιτιστικής ασφάλειας και της κατάστασης διατροφής σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως και άλλοι φορείς των Ηνωμένων Εθνών και της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο FAO αντιμετώπισε προκλήσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης και ασφάλειας, ιδίως λόγω των περιορισμών στα περάσματα και της κατάρρευσης του νόμου και της τάξης στη Γάζα, που περιορίζει την παροχή ζωτικής σημασίας γεωργικής βοήθειας. Οι σοβαρές ελλείψεις γεωργικών εισροών εμποδίζουν σημαντικά τις προσπάθειες τοπικής παραγωγής, καθιστώντας σχεδόν αδύνατες τις ουσιαστικές φύτευση και γεωργικές δραστηριότητες.

«Για να περιορίσουμε την οξεία πείνα και τον υποσιτισμό, πρέπει να δράσουμε τώρα – να σταματήσουμε αμέσως τις εχθροπραξίες, να αποκαταστήσουμε την ανθρωπιστική πρόσβαση για την παροχή κρίσιμης και βασικής επισιτιστικής βοήθειας και γεωργικών εισροών εγκαίρως για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο φύτευσης καλλιεργειών που έχει ήδη ξεκινήσει – για να τους επιτρέψουμε να καλλιεργήσουν τρόφιμα », δήλωσε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του FAO Beth Bechdol.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια από μόνη της δεν αρκεί. Οι άνθρωποι χρειάζονται φρέσκο, θρεπτικό φαγητό. Για να κάνουμε τη διαφορά, πρέπει επίσης να υποστηρίξουμε τους αγρότες να συνεχίσουν και να επανεκκινήσουν την παραγωγή τροφίμων, καθώς και τη ροή εισαγόμενων τροφίμων και μη ειδών», πρόσθεσε.

Διατήρηση ζωντανών ζώων
Ο FAO ανησυχεί βαθιά για τις σημαντικές απώλειες ζώων, οι οποίες είναι απαραίτητες για τα προς το ζην και την επιβίωση των ανθρώπων στη Γάζα. Μία από τις βασικές προτεραιότητες του Οργανισμού είναι η προστασία 30.000 αιγοπροβάτων — που αντιπροσωπεύουν περίπου το 40 τοις εκατό του συνόλου που εκτιμάται ότι είναι ζωντανά. Με τη διατροφή αυτών των ζώων, μπορεί να παρέχεται αρκετό γάλα για όλα τα παιδιά της Γάζας.

Από τις 29 Σεπτεμβρίου 2024, ο FAO διένειμε χορτονομές σε περισσότερους από 4.400 κτηνοτρόφους στη Rafah, στο Khan Younis και στο Deir al-Balah και κτηνιατρικά κιτ σε περίπου 2.400 οικογένειες κτηνοτρόφων.

Ο FAO είναι έτοιμος να παραδώσει περισσότερες βασικές προμήθειες – επιπλέον ζωοτροφές, πλαστικά φύλλα θερμοκηπίου, πλαστικές δεξαμενές νερού, εμβόλια, ενεργειακά μπλοκ και καταφύγια ζώων – μόλις αποκατασταθούν οι συνθήκες πρόσβασης, ασφάλειας και κινητικότητας.

Σύμφωνα με την τελευταία Έκκληση του ΟΗΕ για την περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του 2024, ο FAO ζητά περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια για την παροχή άμεσης και έκτακτης βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της διανομής ζωοτροφών και εισροών για την υγεία, αντικατάστασης ζώων που έχουν πεθάνει και προσφοράς υποστήριξης σε ευάλωτους αγρότες και ζώα βοσκούς τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη. Μέχρι στιγμής, ο FAO κατάφερε να εξασφαλίσει περίπου 2,25 εκατομμύρια δολάρια.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ :ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ 

Listen Live