ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 18 Φεβρουαρίου 2023 – Με έναν αριθμό ρεκόρ ανθρώπων που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια σε όλο τον κόσμο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε σήμερα τη μεγαλύτερη χορήγηση 250 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ από το παγκόσμιο ταμείο έκτακτης ανάγκης των Ηνωμένων Εθνών για να βοηθήσει τους πιο ευάλωτους άνθρωποι σε μερικές από τις πιο ξεχασμένες κρίσεις και αποτρέπουν την πείνα.
«Τόσο συχνά, μακροχρόνια αναπτυξιακά ζητήματα μπορούν να συνδυαστούν με κλιματικό χάος, οικονομικούς κλυδωνισμούς και βίαιες συγκρούσεις, μετατρέποντας σε μια δίνη ανθρωπιστικής καταστροφής», είπε ο Γενικός Γραμματέας. «Σήμερα σε όλο τον κόσμο, 339 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια – μια αύξηση άνω του 25 τοις εκατό από πέρυσι».
Το 2022, ο ΟΗΕ και οι εταίροι του προσέγγισαν σχεδόν 160 εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά η αύξηση των ανθρωπιστικών αναγκών ξεπερνά γρήγορα την ικανότητα ανταπόκρισης. Φέτος, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες 240 εκατομμυρίων ανθρώπων, απαιτούνται σχεδόν 54 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά αναμένεται ότι θα συγκεντρωθεί λιγότερο από το μισό αυτό το ποσό.
Η πρόσφατα ανακοινωθείσα χορήγηση ρεκόρ 250 εκατομμυρίων δολαρίων από το Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης (CERF) θα βοηθήσει ανθρώπους σε 19 χώρες. Αυτό περιλαμβάνει 8 χώρες – το Αφγανιστάν, την Μπουρκίνα Φάσο, την Αϊτή, το Μάλι, τη Νιγηρία, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και την Υεμένη – που φιλοξενούν περισσότερους από 20 εκατομμύρια ανθρώπους μόλις ένα βήμα μακριά από την πείνα.
Επιπλέον, τα κονδύλια θα ενισχύσουν την ανθρωπιστική ανταπόκριση σε υποχρηματοδοτούμενες κρίσεις –στο Τσαντ, Κολομβία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ερυθραία, Αιθιοπία, Ονδούρα, Κένυα, Λίβανο, Μαδαγασκάρη, Πακιστάν και Σουδάν– για την καταπολέμηση της επισιτιστικής ανασφάλειας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των παρατεταμένων κρίσεων.
«Αυτά τα χρήματα θα επιτρέψουν την έγκαιρη δράση, προλαμβάνοντας κρίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένων των λιμών», δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστής Έκτακτης Ανάγκης, Μάρτιν Γκρίφιθς. «Ευχαριστώ όλους τους δωρητές που συνέβαλαν στο CERF. Κάνατε δυνατή αυτή τη μαζική κατανομή».
Ενώ αυτή η νέα έγχυση κεφαλαίων θα εκκινήσει ανθρωπιστικές επιχειρήσεις σε 19 καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν τονίσει την ανάγκη για νωρίτερα και μεγαλύτερα ποσά χρηματοδότησης και απευθύνει έκκληση στους δωρητές να αναπληρώσουν το CERF, ώστε οι πόροι να μπορούν να φτάσουν σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό ατόμων σε ανάγκη. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επίσης υπογραμμίσει τη σημασία της αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτιών που οδηγούν τις ανθρωπιστικές ανάγκες, καθώς και την αύξηση των επενδύσεων στην ανάπτυξη και την οικοδόμηση ανθεκτικότητας σε ευάλωτες χώρες.