Έξι μήνες αργότερα: «Το Μαρόκο θυμάται, το ίδιο πρέπει και εμείς»— έκκληση της IFRC για συνεχή υποστήριξη
Γενεύη/Βηρυτό/Μαρακές, 7 Μαρτίου 2024: Καθώς φτάνουμε στο τέλος των έξι μηνών από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τα βουνά του Υψηλού Άτλαντα του Μαρόκου, η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) ενισχύει την έκκλησή της για επείγουσα και συνεχή υποστήριξη για την κάλυψη των επίμονων αναγκών των πληττόμενων κοινοτήτων. Ο σεισμός, μεγέθους 6,8 βαθμών, σημειώθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2023, αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους να μάχονται ακόμη με την απουσία σταθερού καταφυγίου, καθαρού νερού και βασικών εγκαταστάσεων υγιεινής.
Ως απάντηση σε αυτήν την καταστροφή, η Μαροκινή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου (MRCS), με την υποστήριξη της IFRC, έχει παραδώσει βοήθεια σε περισσότερα από 60.300 άτομα, αντιμετωπίζοντας δύσκολες συνθήκες με ανθεκτικότητα και αποφασιστικότητα. Με 450 προσωπικό και περισσότερους από 8.500 εθελοντές, το MRCS συνέβαλε καθοριστικά στην αποκατάσταση 138 σημείων νερού σε 16 τοποθεσίες, διανέμοντας πάνω από 5.411 κιτ υγιεινής και διασφαλίζοντας πρόσβαση σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε όλες τις πληγείσες περιοχές. Η ακλόνητη δέσμευσή τους υπογραμμίζει τον βοηθητικό ρόλο του MRCS στις προσπάθειες απόκρισης και ανάκαμψης της μαροκινής κυβέρνησης.
Ο Sami Fakhouri, επικεφαλής της αντιπροσωπείας, IFRC στο Μαρόκο και την Τυνησία, τονίζει τη σημασία της συλλογικής δράσης σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς:
«Η απάντησή μας σε αυτόν τον σεισμό έδειξε τη δύναμη της ανθρωπότητας απέναντι στις αντιξοότητες. Ωστόσο, ο δρόμος προς την ανάκαμψη είναι μακρύς και οι ανάγκες των πληγέντων κοινοτήτων παραμένουν τεράστιες. Έξι μήνες μετά, οι άνθρωποι του Μαρόκου φέρουν τη μνήμη εκείνης της ημέρας και είναι καθήκον όλων μας να συνεχίσουμε να θυμόμαστε και να ενεργούμε. Τώρα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να συνεχίσουμε να στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον λαό του Μαρόκου για να ξαναχτίσουμε όχι μόνο τα σπίτια του αλλά και τις ζωές τους».
Οι συνέπειες του σεισμού υπογράμμισαν την κρίσιμη ανάγκη για καταφύγια που είναι τόσο χειμερινά όσο και αδιάβροχα, ικανά να αντέξουν τους σκληρούς χειμώνες και τις βροχερές περιόδους της περιοχής, παράλληλα με την επιτακτική ανάγκη για βελτιωμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής για την αποφυγή κρίσεων υγείας. Η ζήτηση για μη εδώδιμα είδη, όπως κουβέρτες, ρούχα και προϊόντα υγιεινής παραμένει υψηλή, αντανακλώντας τις διαφορετικές και πιεστικές ανάγκες των κοινοτήτων στην πορεία τους προς την ανάκαμψη.
Ο Abdel Salam Makroumy, Γενικός Διευθυντής του MRCS, αναλογίζεται την ανθεκτικότητα που επιδεικνύεται και τον δρόμο που έχουμε μπροστά μας:
«Η συνεργασία με τις τοπικές αρχές ήταν ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των προσπαθειών μας για ανθρωπιστική βοήθεια. Αλλά το ταξίδι μας από την ανακούφιση στην ανάρρωση είναι στρωμένο με την αποφασιστικότητα και την καρδιά των εθελοντών μας και των κοινοτήτων που υπηρετούμε. Καθώς κοιτάζουμε προς το μέλλον, στόχος μας δεν είναι μόνο να ανακάμψουμε από αυτήν την καταστροφή, αλλά να οικοδομήσουμε καλύτερα, διασφαλίζοντας ότι οι κοινότητές μας είναι πιο ανθεκτικές και καλύτερα προετοιμασμένες για οποιεσδήποτε μελλοντικές προκλήσεις».
Παρά τις προσπάθειες του MRCS και των εταίρων του, η Έκκληση Έκτακτης Ανάγκης της IFRC για την απόκριση του MRCS, με στόχο τα 75 εκατομμύρια CHF, έχει μέχρι στιγμής αυξήσει το 35% του στόχου της. Το MRCS και η IFRC εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στους εταίρους και τους δωρητές για τη γενναιόδωρη συνεισφορά τους.
Η IFRC καλεί τη διεθνή κοινότητα, τους δωρητές και τους εταίρους να διπλασιάσουν την υποστήριξή τους και να βοηθήσουν να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα μέσω ευέλικτης και μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης. Μόνο μέσω διαρκούς, συλλογικής προσπάθειας μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι ο λαός του Μαρόκου θα λάβει την υποστήριξη που χρειάζεται για να ανακάμψει και να ευδοκιμήσει στον απόηχο αυτού του καταστροφικού σεισμού.