Τι κάνουμε για τους κρατούμενους;
Οι στόχοι μας
Κάθε μέρα άνθρωποι κρατούνται και εκτίθενται σε κίνδυνο. Μπορεί να χάσουν την επαφή με τις οικογένειές τους ή να υποστούν απάνθρωπες συνθήκες
διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένων ανεπαρκών τροφών, νερού και υπηρεσιών υγείας. Η ICRC στοχεύει να εξασφαλίσει ανθρώπινη μεταχείριση και συνθήκες κράτησης για όλους τους κρατούμενους, ανεξάρτητα από τους λόγους σύλληψης και κράτησής τους. Επιδιώκουμε επίσης να ανακουφίσουμε τα δεινά των οικογενειών τους, ιδιαίτερα με την αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των κρατουμένων και των συγγενών τους.
Προσπαθούμε
Για πρόληψη βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης·
Για πρόληψη και επίλυση εξαφανίσεων·
Για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης (π.χ. όσον αφορά τα τρόφιμα, το νερό και τις υπηρεσίες υγείας)·
Για την αποκατάσταση και διατήρηση οικογενειακών επαφών·
Για να προωθησουμε τον σεβασμό των νομικών διασφαλίσεων.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ΔΕΕΣ υποστηρίζει επίσης πρώην κρατούμενους, διευκολύνοντας την επιστροφή τους στην κοινωνία.
Βοηθάμε τους κρατούμενους από το 1870, εστιάζοντας παραδοσιακά σε προσωπα που κρατούνται σε σχέση με ένοπλες συγκρούσεις και άλλες καταστάσεις βίας.
Όπου μπορούμε, επισκεπτόμαστε επίσης άτομα που κρατούνται για άλλους λόγους, τόσο σε ποινική όσο και σε διοικητική κράτηση, εάν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βελτιώσει τη μεταχείρισή τους και τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται. Το έργο μας περιλαμβάνει επίσκεψη κρατουμένων υπό τη δικαιοδοσία διεθνών δικαστηρίων, κρατουμένων κοινού δικαίου και μεταναστών.
Η προσέγγιση μας
Το έργο μας που σχετίζεται με την κράτηση βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της κατάστασης τόσο εντός όσο και εκτός των χώρων κράτησης. Αυτό διευκολύνεται από τον εποικοδομητικό διάλογο με τις αρχές κράτησης και από επισκέψεις σε κρατούμενους.
Προκειμένου η ΔΕΕΣ να πραγματοποιήσει επισκέψεις κράτησης, πρέπει να μας δοθούν:
1.πρόσβαση σε όλους τους κρατούμενους εντός του πεδίου των συμφερόντων του·
2.πρόσβαση σε όλους τους χώρους και τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από και για τους κρατούμενους·
3.εξουσιοδότηση για επανάληψη των επισκέψεών του·
4.τη δυνατότητα να μιλήσει ελεύθερα και ιδιωτικά με τους κρατούμενους της επιλογής του·
5. τη διαβεβαίωση ότι οι αρχές θα παράσχουν στη ΔΕΕΣ κατάλογο όλων των κρατουμένων στο πεδίο των συμφερόντων της ή θα την εξουσιοδοτήσουν να καταρτίσει έναν τέτοιο κατάλογο.
Μια επακόλουθη ανάλυση των πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν επιτρέπει στη ΔΕΕΣ να εντοπίσει τους κύριους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι
κρατούμενοι και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την κατάστασή τους, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αρχές κράτησης στην προσπάθεια αντιμετώπισης ανθρωπιστικών ανησυχιών.
Η δράση μας
Η ΔΕΕΣ συνεργάζεται με τις αρχές κράτησης και αναμένει από αυτές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν ανθρώπινη μεταχείριση και συνθήκες κράτησης. Συνεπώς, διατηρούμε εμπιστευτικό διάλογο μαζί τους σχετικά με τα ευρήματά μας, τα σχετικά εθνικά και διεθνή πρότυπα, καθώς και τη δράση και τους πόρους που απαιτούνται για τη βελτίωση της κατάστασης των κρατουμένων.
Με βάση την αξιολόγηση και την ανάλυσή μας για κάθε κατάσταση, η ΔΕΕΣ αναπτύσσει μια συγκεκριμένη στρατηγική για να καλύψει τις ανάγκες των
κρατουμένων με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Η στρατηγική μπορεί να περιλαμβάνει δράση της ΔΕΕΣ σε σχέση με μεμονωμένους κρατούμενους,
εγκαταστάσεις, οργανισμούς και ρυθμιστικά πλαίσια, καθώς και υλικές ή τεχνικές δραστηριότητες που στοχεύουν στην κάλυψη ανθρωπιστικών αναγκών. Καθώς οι εργασίες προχωρούν, παρακολουθούμε και τροποποιούμε τη στρατηγική μας για να διασφαλίσουμε ότι οι ενέργειές μας έχουν
απτό αντίκτυπο στην κατάσταση των κρατουμένων.
Ερευνα επιμελεια Γιαννης Πεγειωτης
ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ