Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Βοήθειας κατά των Ναρκών στις 4 Απριλίου, ο Erik Tollefsen, επικεφαλής της μονάδας μόλυνσης όπλων για τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), είπε τα εξής:
Ο κόσμος είναι πλημμυρισμένος από συγκρούσεις υψηλής έντασης, του είδους που αφήνει πίσω τους ανείπωτους αριθμούς μη εκρηκτικών πυρομαχικών. Αυτά τα κληρονομημένα όπλα αντιπροσωπεύουν θανάσιμο κίνδυνο για τις κοινότητες που προσπαθούν να ζήσουν μια ασφαλή, κανονική ζωή.
Μόλις αυτή την εβδομάδα, εννέα μικρά παιδιά στο Αφγανιστάν έχασαν τη ζωή τους όταν το ένα έπιασε ένα άγνωστο αντικείμενο και προκάλεσε μια αποκαρδιωτικά θανατηφόρα έκρηξη.
Τα μέσα ενημέρωσης επικεντρώνονται σωστά στους κινδύνους στην ενεργό μάχη – στην Κολομβία, τη Γάζα, το Σουδάν και την Ουκρανία. Αλλά αυτό που συχνά ξεχνάμε είναι αυτό που ακολουθεί: ο θανατηφόρος απόηχος του πολέμου που διαρκεί πολύ μετά τη λήξη των μαχών.
Απαιτούνται περισσότεροι οικονομικοί πόροι και εξοπλισμός για την απομάκρυνση μη εκρηκτικών πυρομαχικών και για την εκπαίδευση των κοινοτήτων σχετικά με το πώς να προστατεύονται. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού εργάζεται μαζί με τους εταίρους μας - συμπεριλαμβανομένων των Εθνικών Εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου - σε εμπόλεμες ζώνες και πρώην εμπόλεμες ζώνες σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσει τον πληθυσμό να συνειδητοποιήσει αυτούς τους κινδύνους, όλα με στόχο την πρόληψη περισσότερων παιδιών – όπως αυτοί στο Αφγανιστάν – από το να πεθάνεις τόσο άσκοπα.