Η πολιτική διακήρυξη ορόσημο θα ανοίξει για υπογραφή στις 18 Νοεμβρίου
14 Νοεμβρίου 2022 – Οι επικεφαλής τριών οντοτήτων του ΟΗΕ και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) προέτρεψαν σήμερα τα κράτη να υποστηρίξουν μια νέα πολιτική δήλωση για την προστασία των αμάχων από εκρηκτικά όπλα σε κατοικημένες περιοχές.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για θέματα Αφοπλισμού Izumi Nakamitsu, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και ο συντονιστής έκτακτης βοήθειας Martin Griffiths, η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Catherine Russell και η Πρόεδρος της ICRC Mirjana Spoljaric απευθύνουν από κοινού έκκληση προς τα κράτη να υποστηρίξουν την καταστολή της αμάχων από τις ανθρωπιστικές συνέπειες που προκύπτουν από τη χρήση εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές».
Σε συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, οι άμαχοι συνεχίζουν να υπομένουν τις καταστροφικές συνέπειες της χρήσης εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές. Όταν χρησιμοποιούνται σε πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά, αυτά τα όπλα έχουν συχνά αποτελέσματα πολύ πέρα από τους στόχους τους. Διεκδικούν αμέτρητες ζωές και άκρα, προκαλούν εκτεταμένες καταστροφές και στερούν τους ανθρώπους από τις βασικές πολιτικές υπηρεσίες, όπως νερό και αποχέτευση, ηλεκτρισμός, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση.
Η νέα διακήρυξη αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό συλλογικό ορόσημο για την προστασία των πολιτών από την αυξανόμενη αστικοποίηση των ένοπλων συγκρούσεων. Στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι το να βλάπτουμε τους αμάχους και να βλάπτουμε πόλεις δεν είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αποδεχτούμε. Ενισχύει το σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ιδίως δεσμεύοντας τα υπογράφοντα κράτη να περιορίσουν ή να απέχουν από τη χρήση εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές, όποτε αυτή η χρήση μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε πολίτες.
Η δήλωση θα παρουσιαστεί σε μια διάσκεψη έγκρισης στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, στις 18 Νοεμβρίου 2022, μετά από τρία χρόνια διαβουλεύσεων. Την τελευταία δεκαετία, η δυναμική για μια πολιτική δήλωση έχει αυξηθεί σημαντικά, μεταξύ άλλων μέσω περιφερειακών πρωτοβουλιών και της υπεράσπισης της κοινωνίας των πολιτών.
Δεδομένης της μεγάλης πιθανότητας αδιάκριτων και δυσανάλογων επιπτώσεων που προκύπτουν από τη χρήση τους, ο ΟΗΕ και η ΔΕΕΣ καλούν επανειλημμένα όλα τα κράτη και τα μέρη στην ένοπλη σύγκρουση να αποφύγουν τη χρήση βαρέων εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές και να προσπαθήσουν να απομακρύνουν τη σύγκρουση από τις αστικές περιοχές. κέντρα συνολικά.