Τα ποσοστά σοβαρού υποσιτισμού έχουν αυξηθεί απότομα στις υγειονομικές εγκαταστάσεις που υποστηρίζονται από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στη βορειοανατολική Νιγηρία. Οι κλινικές αναφέρουν αύξηση 24% στον αριθμό των μικρών παιδιών που πάσχουν από υποσιτισμό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η αυξητική αυτή τάση είναι ανησυχητική ένδειξη ότι οι οικογένειες στην περιοχή της λίμνης Τσαντ αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερες δυσκολίες να εξασφαλίσουν φαγητό.
«Όταν τον έφερα εδώ, δεν μπορούσε ούτε να καθίσει μόνος του. Η κοιλιά του ήταν επίπεδη, σαν να μην είχε έντερα», είπε η Ραμπιάτου Τζιμπρίλλα, της οποίας ο δίχρονος γιος λαμβάνει θεραπεία για υποσιτισμό στο κέντρο σταθεροποίησης του Μούμπι. Η ΔΕΕΣ παρέχει κλινική φροντίδα και θεραπευτική τροφή στα κέντρα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρωπιστικών οργανισμών, 6,1 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή της λίμνης Τσαντ θα αντιμετωπίσουν έλλειψη τροφίμων τους επόμενους μήνες λόγω της σύγκρουσης και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής – ο μεγαλύτερος αριθμός των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Η παρατεταμένη ένοπλη σύγκρουση, η οποία έχει ενταθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, είναι ένας από τους κύριους παράγοντες πίσω από την επιδεινούμενη επισιτιστική κρίση. Έχει εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους, καταστρέψει τα μέσα βιοπορισμού και επηρεάζει σοβαρά την πρόσβαση σε γεωργική γη.
«Δεν έχουμε αρκετή καλλιεργήσιμη γη. Παλιά πηγαίναμε στα χωράφια για να καλλιεργήσουμε. Αλλά τώρα, οι ένοπλες ομάδες έχουν καταλάβει τους θάμνους. Κανείς δεν μπορεί να πάει στους θάμνους για καλλιέργεια», είπε ο Τζον Πολ Έζρα, αγρότης στο χωριό Μανταγκάλι, στην πολιτεία Ανταμάουα.
Η βαριά εξάρτηση της περιοχής από την αυτάρκεια στη γεωργία την έκανε ευάλωτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως οι ακανόνιστες βροχοπτώσεις, οι οποίες επίσης παρεμποδίζουν σημαντικά την παραγωγή τροφίμων. Στη βορειοανατολική Νιγηρία, η έναρξη της περιόδου συγκομιδής συνέπεσε με σφοδρές πλημμύρες που παρέσυραν σπόρους και την ελπίδα για συγκομιδή μετά από μια ξηρή περίοδο, με καταστροφικές συνέπειες. «Υπάρχουν άνθρωποι που λιποθύμησαν και είναι στο νοσοκομείο. Άλλοι έχουν πεθάνει γιατί δεν υπάρχει αρκετό φαγητό», είπε ο Αμπουμπακάρ Μπέλο Ντούχου, αγρότης στο χωριό Κουάτα Κουάμλα, στην πολιτεία Ανταμάουα.
Η ΔΕΕΣ συνεργάζεται με τις εθνικές κοινωνίες του Ερυθρού Σταυρού και τις τοπικές αρχές για να παράσχει επείγουσα οικονομική βοήθεια και να βοηθήσει τις κοινότητες να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους, διανέμοντας σπόρους και εργαλεία και εμβολιάζοντας τα ζώα. Υπενθυμίζει επίσης στα εμπλεκόμενα μέρη της σύγκρουσης τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε βασικά μέσα επιβίωσης και ανθρω