N'Djamena 19 Μαΐου - Ως αποτέλεσμα των ανανεωμένων μαχών στο Δυτικό Νταρφούρ, στο Σουδάν, περίπου 30.000 πρόσφυγες και παλιννοστούντες πέρασαν τα σύνορα προς το Τσαντ την τελευταία εβδομάδα. Συνολικά, περίπου 80.000 άνθρωποι (πρόσφυγες και παλιννοστούντες) έχουν εγκαταλείψει το Σουδάν στο Τσαντ από το ξέσπασμα των συγκρούσεων στο Χαρτούμ στις 15 Απριλίου. Οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες στο Τσαντ συνεργάζονται στενά με την κυβέρνηση του Τσαντ για να κλιμακώσουν την απάντηση σε αυτήν την αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση.
Η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων και των παλιννοστούντων είναι γυναίκες και παιδιά, και οι περισσότεροι εξακολουθούν να ζουν σε επισφαλείς συνθήκες κοντά στα σύνορα, όπου η κατάσταση ασφαλείας είναι απρόβλεπτη. Μια επιχείρηση μετεγκατάστασης από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) άρχισε να απομακρύνει τους πρόσφυγες από τα σύνορα σε υπάρχοντες χώρους προσφύγων.
Ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση βοηθά τους επαναπατριζόμενους μετανάστες από το Τσαντ να εγκατασταθούν και σε τοποθεσίες μακριά από τα σύνορα. Τα πρακτορεία αντιμετωπίζουν τεράστιες υλικοτεχνικές προκλήσεις, έλλειψη κεφαλαίων και εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να μετακινήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους πριν από την έναρξη της περιόδου των βροχών σε λίγες ημερομηνίες που θα κάνουν τους δρόμους αδιάβατους. Η πρόσφατη έξαρση των μαχών καθιστά ακόμη πιο επείγουσα τη μετεγκατάσταση εκείνων που βρίσκονται κοντά στα σύνορα για να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους.
«Η αλληλεπίδραση με τους πρόσφυγες και τους παλιννοστούντες στα σύνορα στο Κουφρούν σήμερα ανέδειξε την επείγουσα ανάγκη να κλιμακωθεί η αντίδραση. Ακόμα κι αν έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Τσαντ, δεν είναι ασφαλείς μέχρι να μεταφερθούν μακριά από τα σύνορα. Η ατυχής απώλεια της ζωής μιας γυναίκας πρόσφυγα χθες, 200 μέτρα εντός της επικράτειας του Τσαντ, αφού χτυπήθηκε από πυρά από τη σουδανική πλευρά, καθιστά τη μετεγκατάσταση επιτακτική προτεραιότητα», δήλωσε η κ. Violet Kakyomya, Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας.
Μέχρι στιγμής οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες έχουν παράσχει καταφύγιο, έχουν διανείμει σετ οικιακών ειδών και έχουν παράσχει επείγουσα επισιτιστική βοήθεια. Ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας μεταξύ έξι και 59 μηνών υποσιτίζεται έντονα και χρειάζεται επειγόντως διατροφική υποστήριξη. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και οι ΜΚΟ έχουν δημιουργήσει κινητές κλινικές υγείας για να παρέχουν εξατομικευμένες συμβουλές για τη διατροφή καθώς και την αναπαραγωγική υγεία, τους εμβολιασμούς και την υποστήριξη της ψυχικής υγείας. Ωστόσο, αυτή η βοήθεια εξακολουθεί να είναι περιορισμένη και έχει φτάσει μόνο σε ένα μικρό κλάσμα όσων έχουν ανάγκη.
Το Τσαντ ήδη φιλοξενεί περίπου 600.000 πρόσφυγες, τον μεγαλύτερο πληθυσμό προσφύγων στη δυτική και κεντρική Αφρική, συμπεριλαμβανομένων 400.000 Σουδανών προσφύγων. Τ. Η κοινή προσπάθεια της κυβέρνησης και της ανθρωπιστικής κοινότητας ήταν σημαντική στην οξεία περίοδο έκτακτης ανάγκης, αλλά το μέγεθος αυτής της κρίσης απαιτεί περισσότερη χρηματοδότηση για να σωθούν ζωές.
Η ανθρωπιστική κοινότητα στο Τσαντ έχει αναπτύξει υπό τον συντονισμό της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ένα διυπηρεσιακό σχέδιο αντίδρασης που απαιτεί 129 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για να ανταποκριθεί στις προβλεπόμενες ανάγκες 135.000 ανθρώπων τους επόμενους έξι μήνες. Ωστόσο, μόνο το 21 τοις εκατό της χρηματοδότησης έχει δεσμευτεί αυτή τη στιγμή.
Πριν από αυτή την κρίση, η κυβέρνηση του Τσαντ και οι ανθρωπιστικοί εταίροι της ξεκίνησαν το Σχέδιο Ανθρωπιστικής Αντίδρασης για το 2023 για 670 εκατομμύρια δολάρια για να ανταποκριθούν στις ανθρωπιστικές ανάγκες σε ολόκληρη τη χώρα. Το σχέδιο έχει λάβει μόνο το 8 τοις εκατό των οικονομικών του αναγκών μέχρι στιγμής.